CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

Megjelent a várva várt sakk könyv Honfi nagymesterről...

HONFI NAGYMESTER
A felnövő sakknemzedék bibliája lehet!

A szeretőket, szenvedély-hajkurászókat szétválaszthatja a halál, a barátokat soha. Egyszerűen azért van ez így, mert míg emezek a vér hektikus rohanása közben nem érnek rá egymással igazán törődni és megérteni egymást, addig utóbbiak, ha a barátság igaz, és nemcsak olcsó borok cégére a „drága barátom", akkor jöhet jégeső és lehet sár, a két emberi lény kapcsolata a földi és földöntúli szférákban örökre megmarad.
Szinte minden nyelvi kultúra ismeri az aforizmát arról, hogy míg a rokonságának körébe kérve vagy kéretlenül is beleszületik az ember, addig a barátait mindenki maga választja meg.
Nagy különbség ez... és a minap két kitűnő szakíró tollából napvilágot látott "HONFI NAGYMESTER"sakkönyvről más valaki bizonyára sokkal elfogulatlanabbul írt volna recenziót, mint én.
Ugyanis: a könyv hőse, az 1996 őszén elhunyt Honfi Károly nemzetközi nagymester a barátom. Nem múlt, hanem jelen időben is, és akkor is az marad majd, amikor én is útra készülődöm...
És hát... lehet-e barátról elfogulatlanul írni? Érdekes, hogy fia, Honfi György, aki maga is sakkmester, fiúi mivoltában megtette ezt barátjával, Négyesi Györggyel együtt; és jó volt, hogy ez így történt.
A két Gyuri tollából kikerült Honfi-könyv úgyszólván csak számomra szemet elhomályosító emlékmű, azoknak a sakkozóknak, akik majdan kezükbe veszik, rendkívül hasznos gyakorlati és elméleti összefoglaló, számtalan diagrammal és kitűnően megválasztott, témák szerint csoportosított játszmákkal.

A 250 oldalas könyvet Honfi Györgynél lehet megrendelni, e-mailje: honfi_gy@elender.hu, az első 1000 példány a napokban hagyta el a nyomdát, árakról nem tudok.
Miután én sohsem tartoztam a sakkvilág élvonalához, ennek a ténynek két kivételes előnyét élveztem. Az egyik az, hogy Karcsival ennek ellenére, vagy éppen ezért, olyan önzetlen barátok maradtunk, amilyenek lettünk 1947-ben, amikor egy budapesti vasutas csapattal Karcsi egy barátságos meccsre Balassagyarmatra látogatott; „ellenfélként" kerültünk össze, és barátságunk nyomban megpecsételődött. A haláláig eltelt majdnem fél évszázad alatt gyakorlatilag minden héten leveleztünk, ő Bombayba írt, én Madrasból válaszoltam, levele Hong Kongban ért el, én Yokohamaból körmöltem a választ. Ismertem a dalmát kutyusok iránti gyengéjét és később púdeljeit, ő megajándékozott Silva „Agykontrol" c. könyvével, aminek maga is lelkes híve volt, én beajánlottam őt Bernben a svájciak nemzetközi versenyére, amire l973-ban meg is hívták, és szépen meg is nyerte azt... Miután imádta a zenét, saját szalagjaimmal tömtem szegényt, ő viszont hosszú, kézzel írt, végtelen türelmet tanúsító leveleiben számolt be a Porosz Huszárjátékban végzett ragyogó kutatásairól, amikkel versenyeken sötéttel számos győzelemhez juttatott
Az alábbi, 1976-ban készült, remek és nemzetközileg díjazott feladványát elkészülte után nekem, a paccernek küldte el elsőként, Bermudába, ott bámultam ragyogó elméjét.
A hadállás:

Világos indul és nyer

A megfejtés:
1 Hd2, b2 (ha 1.-,g2 2.Hb3 sakk, Kb1 3.Kxg2, a1V 4.Hxa1, Kxa1 5. Kg3 és nyer!...) 2. Fc5!, g2 3. Fd4, (3.Kxg2?? súlyos hiba lenne, mert 3. -,b1T! 4. Fd4 sakk, Tb2 és remis, ha viszont 3. Kh2? Akkor 3.-,g1V 4.Fxg1, b1T! és megint, ha 5. Fd4 sakk Tb2 remis!)
3.-.g1V 4.Fxg1, b1V 5.Fd4 sakk, Vb2 6.Fg7, Vxg7 7.hxg7, Kb2 8.Hb3, Kxb3 9.g8V sakk és nyert!
Ez a minden ízében bonyolult állás mutatja Honfi Károly ragyogó képességeit és képzelőerejét, aminek aztán gyakorlati partikban annyiszor hasznát vette.
Annak ellenére, hogy sakkozói pályafutása alatt, aminek tetőzését az l970-es és '80-as évekre tehetjük, számtalan nemzetközi tornán való részvétele és sikerei miatt - mintegy 2500 játszmában globálisan 60%-os eredményt ért el, a FIDE csak halála után tüntette ki a Nemzetközi Nagymester címmel. A különben is sóhivatali attitűdökkel totojázó világszervezet e késlekedése azt jelentette, hogy Karcsi már életében nem tudta meg, hogy végre elismerték az eredményeit.
A halála előtt kb. egy évvel korábban készült fényképen együtt elemezgettünk egy Mephisto Roma computerrel Karcsi budai lakásán.

Barátom nem volt nagy híve a computereknek. Ő még a „régi iskola" gyermeke volt, akik a saját agyukkal szereztek babérkoszorúkat a versenyeken. Színes, a játszma minden szakaszában újra és döntőre törekvő, megalkuvás nélküli stílusáról a következő alkalommal fogunk beszélni. Rendeljétek meg addig a könyvet Honfi Györgynél...

Pagony Lajos
sakkrovat-vezető



2001. január 22., hétfő 07:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület