CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Saulusból Paulus

Akik kereszténynek valljuk magunkat valamiképpen, és nem kacérkodunk sem a deizmus filozófiájával, sem a new age valamely áramlatával, azok az újszövetségi írásokat is szentnek tartjuk. Ez azonban még nem elég, és a pálfordulás napjának szellemi tartalma éppen az, hogy a mi életünkben is Isten beavatkozása szükséges ahhoz, hogy az övéinek mondhassuk magunkat.
Pál is addig üldözte a keresztényeket - minden valós és annak hitt szokásrendjükkel együtt -, amíg a személyes találkozást át nem élte. Talán nem szükséges megjegyezni, hogy Pál tanult zsidó volt és tudását sok helyen csiszolgatta, mi több, római polgár is volt, mely tisztség kiváltságokkal járt.
A találkozás után pedig a keresztet (a rajta függővel, a botránnyal együtt) tartotta fontosnak minden tudással, következtetés-rendszerrel szemben.
Milyen igazságtalanság lenne, ha egész életünk tartalmát az határozná meg, hogy földművesek vagyunk-e vagy Nobel-díjasok! Ha a gnózis (milyen ismerős a szó, ugye) jelentené az igazság birtoklását és nem annak barátsága, aki megkérdezte Saultól: "Miért üldözöl engem?".
Ma is sokakat üldöznek. Egyik oldalról fegyverrel, idomítottt kutyákkal, bérgyilkosokkal, bombával "felszerelt" fanatikusokkal, a másik oldalról pedig szellemi nyomással, miszerint Pál példája nem számít, az igazság birtoklása csak a tudás függvénye: nem annak kell hinnünk, akinek hiszünk, hanem egy olyan esendő teremtményének, aki bármikor cáfolható, de legalábbis csaknem egyenrangú bizonyítási sorral visszájára fordítható a gondolkozásban.
Régen "elintézettnek vélt" hamis filozófiák és tanrendszerek öltenek magukra új ruhát, hogy elénk álljanak a damaszkuszi úton, hogy még a találkozás előtt megállítsanak.
Sokakat rémiszt a találkozás, ugyanakkor talán Pál a szeme-világa visszakapása után vajon nem kételkedhetett volna-e abban, hogy a találkozás egy káprázat, egy mesterségesen kicsiholt "agyi elektromos termék" volt-e, aki őt lesújtotta, majd felemelte? Dehogynem!
Ahogyan nő a tudásunk, úgy tudunk egyre több alternatívát felállítani, pl. mi lett volna akkor, ha Saul éppen egy hordozható EEG-vel (elektro-encefalográf) a fején lovagol a kapu felé? Milyen kísértés és milyen nevetséges, akik papírra vethető elektromos hullámokat akarnak mindenek helyébe állítani!
Pedig a Pálfordulásban az esemény csak annyiban fontos, hogy elindított valamit, egy folyamatot, egy cselekvés-sort, a levelek és beszédek sokaságát, a jó hír, az eu-angelion terjesztését, majd megfutva a földi pályát hármat koppant különvált feje a földön...
Nem volt érdemes?
Ha csak a tudás révén jutott volna odáig, vissza kellett volna fordulnia! A tudás nagyon fontos az életünkben, mert a tudatos cselekvés előre is vihet mindannyiunkat, más körülményeket teremthet, a jó szolgálatába is állítható.
De csak a feltételes módot használhatom a kereszt felkiáltó-óhajtó, meg nem változtatható módja helyett.
- DI -



2001. január 23., kedd 14:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület