CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



A hitelesség és az ő látszata


Mindjárt az elején tisztázzuk: nem (elsősorban) politikáról lesz szó.
Délelőttönként változatos információk érik az embert, ha ideje engedi, hajlandósága "ráveszi", hogy a Kossuth Rádió Napközben című műsorával "dúsítsa" pl. konyhai, műhelybéli stb. tevékenységét.
Reklámtörvény, népszámlálás, adóbevallás elkészítése, nyolcadikosok beiskolázása, felsőoktatásba felvételizők lehetőségei, nevelési problémák, tananyag, tanévhossz... és így tovább.
Szó esik, például, a környezetvédelemről is. Vannak meghívottak, akik élőben nyilatkoznak meg, s vannak, akik szalagról teszik közzé nézeteiket; rendszerint az utca embere is "labdába rúghat". Amikor a környezetvédelemről szólnak, mindig felrémlik előttem a "beszélők" (a dal szerint: "... a szó veszélyes fegyver - s van, aki fegyvertelen..."), a szólás jogát s a széleskörű közzététel lehetőségét birtoklók egyik nagy tömegében való NAGY csalódásom. Nagyon nagy! Pedig látszólag jelentéktelen kis semmi.
Történt pedig úgy '89-'90 körül, hogy tudósítani szándékoztam Dél-Magyarország neves egyetemi városának egy eseményéről, nevezetesen: a zöld mozgalmak nagy "összeröffenéséről", melynek csúcskérdése természetesen "a" Bős-Nagymaros volt.
Belépvén "x" főiskolára, ahol az esemény zajlott, hangyabolyban találtam magam, s a kis hangyák sok-sok levéldarabkával a hátukon közlekedtek - ahogyan a természetfilmekből ismert látvány felrémlik az embernek, vagy, ha szerencséje volt, mint pl. jómagamnak, erdőben felnőni, akkor saját, átélt élményei alapján jut eszébe a kisebb-nagyobb hangyafajok céltudatos viselkedése. Ha ismernénk a hangyák arckifejezését, mimikáját, gesztusait, egészen biztos, hogy eszerint is párhuzamot vonhatnánk azon emberi hangyák mimikájával, akik ott az aulában fontoskodtak, hogy mai fiatal-beszéddel mondjam: fontoskodtak ezerrel...
Szórólapok, díszesek, nem díszesek, folyóiratok, könyvek, asztalonként más-más természetszerető csoport. Mozgalmas, látványos, magával ragadó forgatag volt, szó mi szó. Magával is ragadott volna, ha van lehetőségem levegőhöz jutni. Nem, nem a szóhoz jutásra gondolok. Nem is a lóhalálában odatrappolás miatti kifulladás okozta levegőhiány pótlására... de már közelítek. LEVEGŐHÖZ, teljesen konkrétan LEVEGŐHÖZ nem lehetett jutni a hatalmas aulával egybenyitott hatalmas konferenciateremben! VÁGNI LEHETETT UGYANIS A FÜSTÖT. Jól szervezett cigarettareklám volt az egész rendezvény. Nekem elhihetik. Ott is hagytam.

Tüdőgyógyász cigarettával? Pedagógus rendetlen polccal, zilált otthoni háztartással, ...zmegezéssel? Politikus kenőpénzzel? Természetvédő... alias dohányreklámozó? Ugyan, kérem! EZ A NEVELÉS. A PÉLDA. "A mai fiatalok" azért éppen olyanok, amilyenek - minden kor "mai fiatalok"-jára értem, természetesen -, mert leghatásosabb nevelés: a példa.

Fizetésért "tanhirdető" eszmecsinálók, lélekbúvárok, ügyvédők stb., stb... kár minden lélegzetvételetekért, amit beszéd közben tesztek! Úgyis példátok az, ami hatni fog. Ha cigarettáztok, és bravúrosan jó sebészek vagytok, hallgatóitok is cigarettázó bravúros sebészek lesznek. Ha munkaerkölcsről, hozzáállásról szónokló szakszervezetisek, pártvalakik stb. vagytok, akik megkenhetők - követőitek, a feltörekvő új titánok is azok lesznek, s éppen saját módszereitek alkalmazásával fognak lelökni titeket "trónotokról". Pedagógus! Ha nagyhangú, olcsó szellemeskedésed hangjai - melyeket sűrűbben-ritkábban tarkít a ...zmeg - "ömlenek" a tanáriból, diákod is éppen ilyen lesz. Szülő! Ha nem látogatod meg a nagyit, csak gyereked küldenéd; ha nem rámolsz össze magad után, csak gyerekeden kéred számon a szobáját; ha nem végzed felnőtt hozzáállással a munkád, csak éretlenül viselkedvén folyton szidod otthon munkahelyedet - gyermeked sem fog a munkaerkölcs "sztahanovistájává" válni... Ne csodálkozz, hogy az óvónéni, a tanárok mind hülyék lesznek a szemében, és amellett, hogy csupa igazságtalanságot tesznek, még követelnek is... Csak téged utánoz a fiad, lányod! És Te, persze, mindig neki adsz igazat. Majd Te megvéded! Ne is folytassuk!

Megyek, elrámolok, mert közelít a gyerekek betoppanásának ideje. Ki is szellőztetek, mert az egészséges. Beengedem a jó kis széngázos téli levegőt... Esetleg cigarettafüst is keveredik majd bele, mert valamelyik erkélyen kint pöfékel a kisbabás család menőfej apukája... Most még rávehető, hogy odakint eregesse a bűzt...

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. január 23., kedd 18:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület