CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Márciustól márciusig - januárban


Január 20-án, szombaton a Rotary Klub estjén átadták a Kiss Sándor-díjat. Koczor Péter 26 éves zongoraművész kapta. Mesterei: Oleg Maisenberg, Cziffra György, Schiff András. A művész fellépett már a washingtoni Kennedy Centerben is. Aki szeretne meggyőződni arról, miért is ő kapta a díjat, tegyen jelet naptárába a március hónapnál, mert akkor fog zongoraestet adni Koczor Péter a szombathelyi Művészetek Házában.

Január 21-én vasárnap Szombathely vendége volt Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező. Sára Sándort a "nagy hallgatag"-ként szokták jellemezni. Ezúttal sodró lendülettel beszélt képről, kompozícióról, no és - a filmszakma pénzhiányáról. Véleménye: a kuratóriumok, melyek a pénz elosztásáról döntenek, rosszul működnek. Keveset osztanak - sokfelé... Differenciálni kellene.

Aki mostanában jár Szombathelyen, a város központjában, a Fő tér és a Főposta között, az új "pasztellház" mellett lát épülni egy monstrumot. Nem, nem azért mondom, mintha kiütközne környezetéből és zavarná az összhatást. Illeszkedik, jó oda. Csak éppen olyasféle építmény, hogy az embernek a csernobili atomerőmű leégett blokkja fölé emelt betonszarkofág jut róla eszébe: jó erős.
Mindazok, akik részt vettek a múlt héten a Szombathelyi séták aktuális rendezvényén, megtudhattak egyet s mást ez épülettel kapcsolatban. A két legfontosabb: ez lesz az új megyei levéltár. Négy hónap múlva fogják átadni. A most használt régi épületben térkép- és tervtár lesz. Itt kap majd helyet a könyvkötőműhely, valamint további raktárak is.

Az új levéltár még épül. Elkészült azonban a Berzsenyi Dániel Főiskola Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziuma épületegyütteséhez az új tornacsarnok. Január 22-én délután Pokorni Zoltán oktatási miniszter úr adta át ünnepélyes keretek között.
A beruházás 220 millió forintba került. 140 millió pályázati pénzből az oktatási minisztériumtól érkezett. (15 millió a helyi önkormányzat támogatása.) Összesen 80 millió forintot sikerült pályázatok útján és szolgáltatási szerződések révén szerezni. (Nem kis fricska, hogy a sportlétesítmény építéséhez pályázataikat az Ifjúsági és Sportminisztérium viszont rendre elutasította...)
16 hónap alatt épült fel a több, mint 1600 négyzetméteres új szárny. Alsó szintjén kap helyet az étterem, fölötte a többfunkciós tornacsarnok öltözőkkel. Van szemináriumi terem és orvosi rendelő is. Nemcsak az iskoláé azonban az újonnan avatott tornacsarnok épülete. Az intézmény és a város szerződése alapján kulturális rendezvényeknek is teret fog adni.
A jelenleg 850 diákot befogadó oktatási intézményről - ahol most általános iskola és nyolcosztályos gimnázium működik - pedig még azt érdemes elmondani, hogy ősztől a négyosztályos gimnáziumi képzést is beindítja. Ettől kezdve ezer diákot, valamint kb. 300 gyakorló főiskolai hallgatót tudnak majd fogadni.

Pokorni Zoltán nemcsak azért jött Szombathelyre, hogy a gyakorló iskola új intézményrészét átadja. Jelen volt és ünnepi beszédet mondott a Művészetek Házában a kulturális dolgozók kitüntetéseinek átadásánál is.

Az eke szintén kultúrát szánt... ezúttal ugyanis nemcsak lárvák és gyökérdarabkák borultak ki éle nyomán. Vasvár határában a mezőgazdasági munka értékes lelettel gazdagította a régészetet: előkerült Lucius Tullius Valeriusnak (feleségének, valamint leányának közös) sírkődarabja. Hozzávetőlegesen az I. század végén, vagy a II. század elején emelték. A szerencsés megtaláló, Gerencsér József, ünnepélyes keretek között vette át jutalmát január 22-én Vasváron.

Végül térjünk vissza a márciushoz. Március 8. és 11. között immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Szombathelyen az Agra Savaria regionális agrárvásárt. Fő témakör: a falusi turizmus, az idegenforgalom és a borturizmus. Az AMC Kht. 150-200 négyzetméteres standon azon kisebb termelőknek, élelemiszerfeldolgozóknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít, akiknek nincs pénzük arra, hogy önállóan állítsanak ki. Ők február 15-ig adhatják be pályázataikat. A kht. februárban megrendezendő regionális bor- és sajtversenyének eredményhirdetésére is az Agra Savarián kerül sor. Egészségünkre! Jöjjenek el minél többen!

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. január 24., szerda 20:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület