CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

A magyarországi sakk-kultúra égető problémáiról...

A magyar sakkozás égető kérdései
Blázsik Zoltán nyílt levele

Függetlenül attól, hogy az alábbi nyílt levél egyes részleteivel teljességgel egyetértünk-e vagy sem, fontosságánál és jóakaratú meglátásainál fogva szükségesnek tartottam teljes egészébeni, változtatás nélküli közlését.
Pagony Lajos sakkrovat-vezető
Blázsik Zoltán gondolatai:

Mi tartozik a listatagokra? Mihez van köze a FIDE-listán, a Komir-listán vagy a "játszótéri ranglistán" levő magyar sakkozóknak?
A regisztrácios díjat rendre befizettük...!?!
Vajon a Magyar Sakkozók - sajnos nem is olyan népes - táborának joga van-e tudni a Magyar Sakkal kapcsolatos szervezetek tevékenységéről, eredményeikről, terveikről, nehézségeikről, működési szabályaikról, a magyar sport rendszerében elfoglalt helyükről?...
Úgy gondolom, nemcsak, hogy jó lenne, ha folyamatosan tisztán látnának a sakk kérdéseiben, hanem talán még előre is vihetnék az ügyeket! Milyen módon lehetséges a tájékoztatás? Kinek a dolga? Nemrégen itt a listán olvastam, hogy a tavalyi kieséses magyar bajnokság első nyolc helyezettje, a díjazottak akkor még - állítólag - nem kapták meg a nyereményeiket... Nem emlékszem konkrét cáfolatra...
Hasonlóképpen érdekes volt olvasni, hogy bizonyos korosztályos versenyek győzteseinek megígért, (de igazából a kiírásban nem pontosan definiált) világversenyeken való részvételi költségtérítés "késik"... Az ott elért pont százalékával arányos költségek térítésére volt ígéret, de vajon milyen kiadások vannak ebben benne? Mindenesetre a sakk precíz játék, így a kiírásokban is jobb egyértelműen definiálni a dolgokat, és azután aszerint eljárni...
Nemrég Almási István nemzetközi sakkmester kérdezett második levelében nagyon komoly dolgokat, vajon ki mit tud válaszolni az általa feltett kérdésekre?
Január elején minden magyar sakkszimpatizáns érzékelhette, a budapestiek és a felutazók láthatták, mennyire sok ember kíváncsi komoly körülmények között és résztvevőkkel megrendezett sakk-eseményre! A Kramnyik-Lékó rövidített játékidejű játszmákkal lebonyolított párosmeccs szép számú érdeklődőt vonzott a hotel nagytermébe! A világbajnok Budapesten játszott a legjobb és legígéretesebben haladó magyar sakkozóval! Köszönet mindazoknak, akik ezt létrehozták! Ehhez elsősorban komoly pénz kellett, ennek következtében már jól sikerült a szervezés. Nagyon sok olyan ember volt jelen a versenynapokon a helyszínen, akik nem sakkozók, nem igazoltak, csak éppen érdeklődnek a nagy hagyományokkal bíró magyar sakkozás eseményei iránt! Talán régen játszottak az iskolában, talán gyermekeikkel szeretnék megszerettetni a királyos játékot!
Vajon most benn van-e tömegesen a sakk az iskolákban? Vannak-e iskolai szakkörök, bajnokságok, városi versenyek, komoly megyei küzdelmek? Lesz most diákolimpia egyéni formában is, de vajon ha egy iskola megkapja a kiírást, lesz-e olyan pedagógus kolléga, aki kihirdetteti az osztályokban a hírt?
Hogyan lehetne széles alapokra helyezni újra a Magyar Sakkozást? Hogyan lehetne a fiataloknak minden korosztályban szép és tartalmas szabadidős tevékenységre egy jó példát - a sakkozást - ajánlani? A szervezetek legfőbb feladata a tömegkultúra támogatása, szervezése lenne! Az élsakkozók menedzselése legyen a piacgazdaság, reklámipar dolga...De addig, amíg a csúcsra eljut valaki, addig bírja ki valahogy... Élvezze a dolgot minden szinten, mert a ranglistáknak csak egy vezetője van egyszerre... Lehetetlen az, hogy EGYETLEN televízioban sakkműsor legyen? A Duna TV, vagy valamelyik közszolgálati csatorna m1,m2 ...ezzel hasznos ügyet támogatna, úgy gondolom. Vajon mi a válaszuk a "megkeresésekre", mivel utasítják el a szakértok "felajánlkozsát"? Ki tudja?
Inkább a sakk rabja legyen egy gyerek, mint valami káros szenvedélyé! Talán kevesebb lenne az unatkozás és a pótcselekvés is, ráadásul pozitívan hat ki az iskolai teljesítményre a sakk többféle nevelő hatása...
Egy világverseny - ha kis médiafigyelmet kap - jó reklámja a sakksportnak! De sajnos nem lehet a napi írott sajtóban értő beszámolokat olvasni. Leírják, hogy unalmas volt egy parti, ha áldozatokkal tarkított volt, akkor is... Leírják, hogy nagyszerű küzdelemben nyert valaki, ha durva elnézés történt. Leírják, hogy sok a remi, de nem írják meg, hogy 50 lépéses volt vagy 15. Egyáltalán, nem jelennek meg partik, így azután a leíró rész marad, ami teljesen érdektelen, csakúgy, mint a sportlapok pl. labdajátékokrol írott leíró beszámolói. De megtelnek az oldalak... Pedig a sakk igazi lényegi eseményeit vissza lehetne adni a kommentált parti leírásával! Ez nem áll sem a focira, sem a kosárlabdára. Azt inkább tévében nézi az érdeklődő...
Természetesen szerencsére a sakkrovatok még nem haltak ki teljesen... Hála a MOST, vagy a Sakkélet szerkesztőinek, még sakkújság is létezik! (sajnos a "Sakkmagazin..." 1993-ból már nincs...).
Úgy tűnik azonban, hogy pl. a Sakklet színvonala folyamatosan esik! Pedig mennyi áldozatos munka lehet benne!!? Sajnos azonban nincs anyagi háttere ezeknek a lapoknak, így sok sakkíró nem ír jobbnál jobb cikkeket számukra. Pedig az olvasó a befektetett munkát értékeli! Nyilván az érdeklődők nem pl. a Sakkéletből értesülnek egy-egy elit sakkverseny végeredményéről! Viszont szívesen olvasnak a versenyzők beszámolóit, elemzéseit, esetleg más szakértők kommentárjait, esetleg a nem nagymesteri szintű, de hangulatos analíziseket is ugyanúgy...
Szép pl. a 4 borítólap, jók a klasszikus rovatok a Sakkéletben, mindig élmény pl. Bottlik Iván sakktörténeti írásait tanulmányozni... Azonban borzasztóan sok a "sajtóhiba", stilisztikailag is sok a gond. Nyilvánvalóan abból adódik mindez, hogy nincs olvasószerkesztő, nincs kontroll, nincs többlépcsős ellenőrzés, nincs rá pénz, kevés az energia...
Nem tudom, feltűnt-e Önöknek, hogy a Sakkélet - legújabb 10-11-12. számában - a sakkolimpiáról alig-alig ad belső információkat! Régen ez nem így volt! A játékosok, a vezetők őszinte véleményét megismerve kerülne közelebb a CSAPAThoz az egyszerű kis sakkozó, sakkot ertekelo szurkolo. Vajon milyen arányban kapták meg a csapat tagjai a 4. helyért járó 4 millió forint jutalmat? Milyen problemák voltak Isztambulban, mik könnyítették vagy nehezítették a kapitányok gondjait? Kapitányi beszamolót sem olvashattunk a férficsapattal kapcsolatban...
VAJON FELTŰNT-E ÖNÖKNEK, HOGY EZIDEIG(?) a két évvel ezelőtti sakkolimpiáról - mondjuk a 7. fordulótól! - semmi beszámolót nem olvastak a Sakkéletben!!! Ez egészen példátlan! A korábbi Magyar Sakkéletben, igaz apró betűvel és kevésbé fényes papíron Barcza Gedeon, vagy más, köztiszteletnek örvendő igazi szakértő OBJEKTÍVEN ÉRTÉKELTE (még jobb, ha többen is!) mind sakk-szakmai, mind összeállításbeli, versenyzői, felkészülési, lélektani, hangulati szempontból az egyes csapattalálkozókat. Mind a hiteles tájékoztatás, mind a tanulságok levonása szempontjából ez fontos volt. Biztos voltak, akik nehezteltek akkor utána az ELEMZŐRE, azonban később feltehetően profitáltak valamit a megfogalmazott kritikus véleményből!
Mikor lesz végre igazi magyar bajnokság???
Természetesen a ko. is egyfajta igazi volt, de én pl. a következő lebonyolítás mellett lennék!
(És ez csak egy vélemény... Vajon mit gondolnak minderről a listát is olvasó érintettek??) Szükséges lenne, hogy elég sok partiból álló körverseny döntsön a SZUPERBAJNOKRÓL!
4 nagymestert kiemelnek:
Lékó Petert
Almási Zoltánt Portisch Lajost Hozzájuk 4 versenyző csatlakozna, azok akik a legjobb négy helyet érnek el egy előzetes BAJNOKSÁGON! Ezen 14 játékos indulhatna, kb. 10 a ranglista alapján, és négy meghívott pl. a legjobb 18 alatti, a legjobb 20 alatti, a legutóbbi nyílt bajnok, a legutóbbi női bajnok ...Ők játszanának egy körversenyt 14-en és a négy legjobb bejutna a döntőbe! Itt kétfordulós körversenyt játszannak, a kiemeltekkel együtt nyolcan.
A döntő időpontja kiválasztásánál megkerdeznék előre a 4 kiemeltet versenynaptár egyeztetése miatt, hogy biztosan rárjenek!!!
Minden rendelkezésre álló penzt a díjalapba tennének az illetékesek, senki sem kapna indulási rajtpénzt! A versenykiírást jó előre a széles nyilvánossággal tudatnák!
Nem egy külföldi cég rendezne egy magánversenyt, ez a MAGYAR BAJNOKSÁG lenne!
Szerintem az lenne a siker ha ezt meg tudná rendezni végre a MSSZ!!!
Erre kellene költeni, ez szolgálna a hazai sakk érdekét!
Régen óriási bajnokságok voltak, egyszer Szabó, egyszer Barcza, egyszer Portisch nyert, DE nyerhetett Forintos, Bilek vagy Lengyel is, mert volt rá lehetősége (meg tehetsége)!
(Wijk ann Zee-ben a holland kiemeltekhez nem az őket követő hollandok legjobbjai csatlakoztak, hanem a VILÁG legjobbjai! Azonban Magyarország szegényebb mint Hollandia, így ilyen ötleteim nem lehetnek...)
Kiderült a Lékó-meccsen, milyen sok - nem sakkozó is! - érdeklődik egy ilyen nagy kulturális seregszemle iránt, amilyen egy rangos sakkverseny! A bajnokságon is nagyon sokan lennének! Nagy dolog lenne bárkinek megnyerni!
Élő pontszám ide vagy oda, szerintem - számít az valamit? - el kéne indulni a 4 kiemeltnek is, és biztos, hogy tudnának itthon is bizonyítani, hiszen jók! Méltó helyszínen, bármely 3 forduló után szabadnappal, megalkuvás nélküli küzdelemmel, nem olimpia előtt közvetlenül! Masreszt meg lehetne egy ilyen tornat rendezni FIDE nélkül is, 7 órás játékidővel, hagyományosan, akár Elo módosítás-mentesen is!!!
Azt hiszem, a tehétseges fiatalok fejlődését elősegítené - mint ahogy ez régen is így volt -, hogy találkoznának a legjobbakkal, a példaképekkel, az előttük járókkal!
Emlékszem a képre, amikor annak idején Polgár Zsuzsa - gyönyörű parti végén - legyőzte Portisch Lajost! Megtehette, mert Portisch Lajos elindult azon a szuperbajnokságon!
Azóta a mai becsvágyó magyar fiataloknak vajon volt alkalma megelőzni Polgár Juditot szuperbajnokságon?...
Kérem Önt, kedves Nagymester,
Önt, kedves Nemzetkozi mester,
Ont kedves címviselő,
Önt, kedves rajtengedélyes,
Önt kedves sakkvezető,
mondja el itt és egyéb fórumokon vélemenyét, hogyan látja a magyar sakkozás mai kérdéseit!... Ha azt szeretné, hogy holnapra legyen jobb minden egy picivel...?

Sakktársi üdvözlettel:
Blázsik Zoltán



2001. január 31., szerda 17:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület