CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A világ első szállodaipari iskolájáról


Colin Johnson, az 1893-ban alapított "Ecole Hoteliere de Lausanne" világhírű svájci szállodaipari iskola igazgatója vendégeskedett - Horváth Edith, a soproni vendéglátó-ipari szakközép- és szakmunkásképző iskola tanárának meghívására - Sopronban a hét végén. Látogatásának az adta az apropót, hogy a nemrégiben készült el a cseh, a lengyel és hazánk szállodaipari változásairól készült tudományos munkája. Nagy érdeklődéssel kísért előadásában rövid áttekintést adott a több mint százéves múltra visszatekintő, világszerte ismert és elismert intézmény működéséről.
A világ kilencven országából tevődik össze a szállodaipari iskola tanulógárdája. Összesen mintegy kétszáz tanár s ötezer alkalmazott dolgozik az intézményben, számos országból ugyanennyi szakemberrel állnak kapcsolatban. A svájci iskolából kikerült fiatalok nemcsak a vendéglátásban és a szállodaiparban, de a repülőgépeken - mint steward vagy stewardess - is megállják a helyüket. Az iskola nemrégiben nyerte el az egyetemi fokozatot. Az intézményben négy éven keresztül tanuló diákok a szakmában elérhető legmagasabb képesítéshez jutnak. Az évek során Japánban, Indonéziában, valamint Malajziában is megalapították a svájcihoz hasonló vendéglátó- és szállodaipari felsőfokú iskolát. Spanyolországban és Olaszországban is dinamikusan fejlődő egységeik vannak. nemrégiben Szingapúrban is lerakták egy oktatóbázis alapkövét.
Colin Johnson elmondta, az "Ecole Hoteliere de Lausanne"-ban pillanatnyilag 750 diák tanul. Nemrégiben 25 millió svájci frankba kerülő oktatókomplexumot létesítettek, amelynek felszerelése messze meghaladja korát. Az iskola iránt Európa számos országából nagy az érdeklődés. Ezt az igényt felismerve döntött úgy, hogy több ország felé nyitnak. A közelmúltban megtartott londoni szállodaipari nemzetközi konferencián esett szó a cseh, a lengyel és a magyarországi optimális befektetési lehetőségekről. A világhírű iskola igazgatója reálisnak tartja, hogy belátható időn belül Magyarország is csatlakozhassék a minőségi szállodaipari oktatáshoz. Csupán a finanszírozási nehézségekben látja az egyetlen akadályt.



1998. május 26., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület