CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A NEAR Shoemaker 5 éves vándorlása, és találkája EROS-szal

Eros és Near randevúja!
Február 14. a NASA nagy napja!

Eros? Kicsoda Eros? Talán valamelyik szexi „pin up" girl az Internet népes pornó felhajtásából? Hát, nem egészen! Eros szép neve ugyanis egy behemót asteroidot takar, a legnagyobbét a Föld körül nyüzsgő mintegy 800 - 1000 kisebb-nagyobb anyagtömegeknek, amik jobbára a nagyobb égitest vonzóerejének fogságában eléggé szemmel tarthatóan viselkednek, és mindenféle elliptikus pályákon „korcsolyáznak" a Naprendszer stadionjában.
Ezek a csillagászok körében asteroidnak nevezett tömegek vagy egészen kicsinyek, s így a Föld vonzóerje légkörünk közelébe vonva elégeti őket (a jónép ilyenkor csillaghullásról, meteorokról beszél...), vagy nagyobbacskák, amolyan maximum egy kilométeres átmérőjűek. Ám egy ilyen „kisebbfajta" jószág is égszakadást-földindulást tudna okozni, ha Földünket szemelné ki célpontjának.
Ahhoz ugyanis túl nagy, hogy a légkörrel súrlódásba kerülve elégjen, és a történelmünk folyamán eddigelé ismeretes ilyenfajta tragédiák egész nemzedékeket pusztíthatnának el, mint ahogyan az valószínűleg a dinoszaurusz szinte varázsütésre történt eltűnését is okozta. Ezért az űrkutatók azon tanakodnak, hogyan lehetne egy Földünkkel esedékes összeütközés megelőzése során az ilyen asteroidot elpusztítani? A probléma itt az, hogy nem elég egy nagyobb asteroidot darabokra robbantani, mert az egyes töredékek is akkorák lehetnek, hogy a Föld légkörében nem égnek el, és becsapódásuk szinte ugyanannyi kárt okozhat mint az eredeti tömeg...
Ezért a kutatók azon fáradoznak, hogy megismerkedjenek a bolygónkat netalán megközelítő asteroidok szerkezetével, és meghatározzák a középpontját, hogy aztán egy oda irányított „barátságos" taszítással elkergessék a földközelből. Ennek a „horogütésnek" azért kell pontosan az asteroid „gyomrát" eltalálnia, mert máskülönben csak pörögni kezdene a tengelye körül, pályáján mit sem változtatva, és ha mégis becsapódna, úgy hatna, mint egy teniszbajnok jól megnyesett labdája: még rágondolni is rossz...
A naprendszer, és ezen belül a Föld közelében okvetetlenkedő asteroidok legnagyobbika a 33 kilométer hosszú, 13 kilométer széles és ugyanannyi vastag EROS, igazi terebélyes asszonyság, ráadásul itt ólálkodik a szomszédban: átlagosan 316 millió kilométernyire a Földtől. A tudósok szerint az elkövetkezendő évszázadok, évezredek, esetleg évmilliók során nem kell attól tartanunk, hogy ránk támad. Miután ő, EROS az ismert, naprendszer-közeli asteroidok legnagyobbika, a NASA NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) missziója 1996-ban felszerelt egy személyautó nagyságú, alumínium lemezekből összeállított űrjárművet Delta-2 rakétával, és a durván 800 kilós járgányt a később autószerencsétlenség során elhúnyt legendás hírű astro-geológus, Shoemaker emlékére NEAR Shoemakernek keresztelve 1996 február 17-én elküldte a szégyellős EROS-hoz „ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" mottóval.
Szóval... ment, mendegélt a NEAR Shoemaker a randevúra, alig egy év alatt is megtehette volna az utat, de a tervező team egy csomó más feladattal is megbízta. Szegény NEAR összességében 5 évig kacsmargott, 2 milliárd kilométert tett meg, 160.000 fényképet készített, és 2000. február 14-én egy teljes éven át keringett EROS körül, tízszer annyi adatot halmozva fel róla, mint amennyire eredetileg számítottak.
Hja!... EROS valóban érdekes egyéniség. Nappal száz fokosra forralja a véred, éjszaka az abszolút zéró felé próbál elcipelni. Még gravitációja is van. Bár tömege oly kicsi, hogy egy 100 kilós férfiú mindössze néhány dekát nyomna a mérlegen odafenn (Figyelem! Az űr-fogyókúrázás új perspektívái!), ugyanakkor egy közepes magasugró egy mérföldnyire emelhetné a lécet, és csak arra kellene ügyelnie, nehogy kiugorjon az űrbe és ezáltal a zűrbe. Gerelyvetők, súlylökők, kalapácsosok mindnyájan Világegyetemi bajnokok lehetnének több ezer méteres teljesítményekkel, csak a szereket lenne nehéz a verseny után az űrből összegyűjteni.
"The end is NEAR" - írják tréfásan az amerikai lapok, Frank Sinatra világslágerére, a „My Way"-re célozva, és szóról szóra így igaz ez: „A vég közelít!"
Az angolszász szerelmesek ünnepén, Valentine napján, február 14-én NEAR, a csodajármű kimerülten, üres üzemanyag-tartályokkal az utolsó 500 méteres távolságig EROS felszínétől még a fényképek ezreit sugározza majd a feszülten figyelő földiekhez, képeket, amelyek 10 centiméteres alakzatokat és formákat is megörökítenek az asteroidról.
Aztán... NEAR Shoemaker, a kutató és EROS, az asteroid „egyesülnek". A földi tudományos team népes csoportja utolszor már csak abban reménykedik, hogy EROS ölelése nem lesz túl brutális, és nem roncsolja kupaccá NEAR keszeg alumínium testét, hanem fövényén pihenni engedi, míg az újra erőre kap, és kommunikál a földiekkel...

-pagony-



2001. február 07., szerda 17:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület