CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Nastasét, az új román miniszterelnököt a Magyar Párt támogatja.

Románia utolsónak mondott esélyei
Felzárkózik-e Európához?

Az amerikai egyetemek magyar problémákkal foglalkozó listái, így elsősorban a napokban megműtött, de máris serénykedő Lipták Béla Magyar Lobbyja hívta fel ma figyelmünket a New York Times február 11-i számának nyolcadik oldalán közölt cikkre, Steven Erlander tollából.
A most lezajlott választások reményt keltő eredménye Adrian Nastase miniszterelnöksége. Nastase 50 éves; a nemzetközi jog professzora, és Románia külügyminisztere volt 1990-től 1992-ig. A Nyugattal való kapcsolatai kedvezőbbek, mint elnökéé, a 70 éves Iliescué, aki továbbra is ellenzéki a Világbank és Pénzügyi Alapok feltételeivel szemben. Attól eltekintve, hogy tíz éven át kellett néznie, hogyan süllyed egyre mélyebbre az ország a szegénységbe és elkeseredésbe, és Mircea Geoana, az új kormány új külügyminisztere kerek perec kijelentette: „Csak kicsiny túlzás azt mondani, hogy ez most Románia utolsó esélye az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozáshoz..." a felismerés ott lappang, hogy Románia a többi regionális aspiráns mögött kullog, és ez elképzelhetetlenül sürgőssé teszi Natase céljainak megvalósítását.
"A borzalmas társadalmi állapotok és maga az utolsó választás is hidegzuhany volt valamennyiünk számára, és igazi ébresztő harsona!" - így beszélt Geoana külügyminiszter. Az USA és az Európai Unió a jóhiszemű várakozás álláspontján van, de - mint ahogyan ezt az egyik magasrangú diplomata megjegyezte: "Románia valószínűleg a körzet legszakszerűbben felvilágosított és tanácsokkal ellátott nemzete. Mindenki tudja, mit kellene tenni. De vajon megvan-e Romániában a politikai akarat hozzá? Kételyeink vannak..."
Nastase szerint kormánya készen van ehhez, de aggódik, hogyan vihet keresztül újabb, fájdalmas gazdaságpolitikai változásokat, amelyek új munkanélküliséget jelenthetnek egy olyan országban, ahol a lakosság 40%-a kevesebb, mint 1 dollárt keres naponta (!)
A miniszterelnök már megkezdte komoly tanácskozásait a társadalmi stabilitás kidolgozására a főbb szakszervezeti és üzleti társaságokkal - és mindenesetre egyelőre egy csendes, praktikus szövetséget kötött a kisebbségi Magyar Párttal és a liberálisokkal a parlamentben, a segítségüket kérve, hogy megakadályozhassák Románia további elcsuszamlását az európai normáktól.
A Magyar Lobbyt, általában bennünket, kül- és belföldön élő magyarokat ezekben a napokban és hetekben nemcsak az foglalkoztat és telepít a látszólag érdektelen külső szemlélő padsoraira, hogy Románia intellektuális, jóakaratú és az ajtókon kopogó vészt felismerő miniszterelnöke, Nastase miként oldja meg a ránehezedő problémákat, végtére is ez nemzetközi jogilag is, és egy autonóm állam - Románia - saját jogrendszerét tekintve is belügy! Van itt azonban valami, ami az adott térségben és az ott élő több milliós magyarság sorsát tekintve végzetesen fenyegető lehet.
Ez pedig a tény, hogy a decemberi választásokon a Corneliu Vladim Tudor elnökjelöltségét támogató Nagyromán Párt új fasiszta szavazói a begyűjtött szavazatok 30%-ával döbbentették meg Romániát és a Nyugatot. Így most ez a fasiszta párt a parlamenti helyek 25%-át foglalja el, holott 1996-ban a Tudor-féle magyarfaló, fasiszta párt a szavazatoknak csak 4%-át szerezte meg!
Mialatt a mérsékelt és rendkívül nehéz helyzetben lévő Nastase legfőbb problémája most a Jiu völgy-beli munkanélküli bányászok ezreinek a sorsa, akiknek 1977-es lázadása alapjaiban rázta meg a kommunista rezsimet, és akik a kommunizmus bukása óta már kétszer masíroztak Bukarestbe tüntetni. Harmadízben, l999-ben a kormány csak gyors egyezmények árán tartóztatta fel az újbóli tüntetést.
Gyarmati István, a Kelet-Nyugat Intézet elnökhelyettese, volt magyar diplomata ezeket mondotta:
- Az új kormánynak nincs egy esztendőnél több ideje, hogy rendbe hozza a problémákat.
Geoana, aki mellesleg előzőleg Washingtonban volt román követ, egyetért Gyarmatival. De hozzáteszi, hogy „Romániában most adva van egy kritikusan nagy tömegű fiatalság, akik már a kommunizmus utáni, más társadalomban nőttek fel..."
Úgy legyen!

- pagony -



2001. február 12., hétfő 03:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület