CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Dr. Vellai Györgyi kijelentette: "A Globex fizetni fog"
Megszületett a kompromisszum


Kompromisszummal végződött az indulatoktól sem mentes pénteki rendkívüli közgyűlés Sopronban. A testület elfogadta a javaslatot, miszerint kijelölt grémium kezdi meg a mai napon a tárgyalásokat a Globex rt.-vel a vagyon készpénzben történő visszafitésére.
A Globex rt. jelen lévő vezetője, dr. Vellai Györgyi az ülésen kijelentette: készek a fizetésre vagy akár az eredeti portfólió visszaadására is. Az országos sajtó által is nagy érdeklődéssel kísért nyilvános ülésen jelen voltak a város által a portfoliókezelésről szóló szerződés felülvizsgálatával megbízott ügyvédek is. Az ülés előzménye az a csütörtöki tárgyalás, amelyet a soproni pártfrakciók vezetői kezdeményeztek a Globex rt.-vel, illetve dr. Vellai Györgyi vezérigazgató-helyettessel. Az egyeztetésre nem kapott meghívást sem a polgármester, sem a Szövetség Sopronért Egyesület más képviselője. A képviselők írásban megkapták "A portfoliókezelés kérdései" című anyagot. Az iratot a politikai pártok frakcióvezetői jegyezték, s a csütörtöki tárgyalás kezdeményezésének indítékairól is beszámol, tartalmazva a találkozón született nyilatkozatot. "A tárgyalás jelenlegi állásban kijelenthetjük, hogy van megoldás a kialakult helyzetre, biztosak vagyunk benne, a konfliktus minimális veszteséggel lezárható. Sopron vagyona a vagyonkezelő által megőrizhető" - adták írásba a tárgyaló politikusok, arra alapozva véleményüket, hogy a portfoliókezelő vállalta: a szerződésben foglaltaknak megfelelően leltárt készít, melynek hitelességét, a vagyon meglétét a könyvvizsgáló ellenőrzi. Ezt követően a 90 napos felmondási határidőre az átadott vagyont és a garantált hozamot készpénzben megfizeti. A Globex Befektetési Rt. az egyeztetésen késznek mutatkozott arra, hogy garanciavállalását megfelelő értékű ingatlanokra történő jelzálog bejegyzésével megerősítse.
Az éjszakába nyúló ülésen vitáztak a testület tagjai egymással, s a Globex vezetőjével. Szópárbaj alakult ki dr. Szombathelyi Gyula ügyvéd és dr. Vellai Györgyi között is. Több képviselő tett fel kérdéseket: bemutatta e a Globex a vagyont? Hol van a letéti igazolás? Ki adott felhatalmazást a frakcióvezetőknek a tárgyalásra?
A válaszokból kiderült, egy szerződésmódosítás értelmében a Globex átmenetileg(!) máshol is elhelyezi az értékpapírokat. Dr. Vellai Györgyi elmondta, bemutatták a letéti igazolást ( a könyvvizsgáló cég aznap még nem bontott postát, így a bemutatására nem került sor) és kérte a tételes leltár elrendelését. Kijelentette azt is, a 90 napos felmondási határidő lejártakor készek készpénzben kifizetni a soproni vagyont, vagy visszaadják az eredeti portfoliót.
A Globexszel folytatott megbeszélésen részt vett frakcióvezetők és képviselők azt hangsúlyozták, hogy nem a közgyűlés nevében tárgyaltak, hanem Sopron érdekében közvetítettek a közgyűlés és a Globex között. Mert "minden perc számít" és "ez a pánik senkinek sem jó"
A helyzet tisztázása és a vagyon visszaszerzése érdekében újra megtennék ezt a lépést - jelentették ki egyöntetűen.
"A testület fogadta el tavaly a Globex Rt. pályázatát. A hamut a fejünkre szórhatjuk. Nem a sajtóra kellene mutogatni, köztünk voltak a hírvivők. A Globexet pedig nem mi hoztuk hírbe - már hírben volt. Nem a bűnbakot kellene keresgélni" - mondta az ülésen Horváth Vilmos képviselő. Felmerült az is, az egész ügy pártpolitikai kampánycélokat szolgál, ezt azonban Hegyi Ferenc határozottan visszautasította. "Az a lényeg, hogy a vagyon Sopron rendelkezésére álljon, tehát meg kell tennünk, amit a város polgárai elvárnak tőlünk" - jelentette ki.
A felszólalók vitáját frakcióvezetői egyeztetés vágta el. A zárt ajtók mögötti közel egy órás tanácskozáson megszületett a kompromisszum. Ám mielőtt ezt nyilvánosan is ismertették volna, dr. Gimesi Szabolcs polgármester kapott szót. Ismertette az ellene felhozott érvek ellenérveit és kijelentette: "A becsületemet a nyilvánosság előtt csorbították. Úgy jártam el, ahogy azt Sopron vagyona megkövetelte."
A határozati javaslat, amelyet a jelenlévő 16 képviselő kivétel nélkül megszavazott, így szól:
1. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1998. szeptember elsejei ülésén a "Tájékoztató a portfoliókezelés 1998. II. negyedéves tapasztalatairól" napirendi pont kapcsán hozott határoztatát felfüggeszti.
2. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése megbízza dr. Gimesi Szabolcs polgármestert, Hegyi Ferenc, Pozsgai János, Ágota Gábor, dr. Magas László, dr. Krisch Róbert, Beck György és dr. Cserich Zsolt képviselőket az ügyvédekkel kiegészítve, hogy 1998. szeptember 7-én kezdjék meg a tárgyalásokat a portfoliókezelővel a 90 napos felmondási határidő végén készpénzben történő elszámolás és a lehetséges ingatlangarancia tárgyában.

N. M.
A cikk a Kisalföld soproni kiadásában jelent meg.



1998. szeptember 09., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület