CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Esélyegyenlőség, avagy a kommunikáció lehető- és lehetetlenségei

A külföldön tanuló szegény magyar diáknak manapság már rengeteg lehetősége van arra, hogy hazafelé kommunikáljon, vagy inkább csak kommunikáljon. Lehet például telefonálni, faxot, emilt, táviratot, levelet, képeslapot, csomagot vagy kazettát is küldeni, kinek-kinek ideje, ízlése és kedve szerint.

A magam részéről én kevés dologtól irtózom jobban, mint a telefontól, úgyhogy nem is használom, így legalább nem tartozom azok közé, akik több tízezer forintos számlát alkotnak minden egyes hónapban…
A levelekkel, csomagokkal már érdekesebb a helyzet. A szokásos levélküldési- és fogadási procedúra körülbelül a következő, a teljesség igénye nélkül: namber van, azaz 1.: feladni a levelet, akár otthonról, akár máshonnan..
Numeró due, azaz 2.:  ímélezni a címzettnek, hogy elment a levél/csomag, x napon belül várható. Erre a címzettnek illik visszaszólni, hogy adás-vétel megvolt, és vérben forgó szemekkel figyelni a postát, illetve a Postát.
Nummer dráj, azaz 3.: a levél másfél hónapos késéssel sem jön. Címzett a feladót melegebb éghajlatra küldi magában, a postán már hangosan, és kéri ez utóbbit hogy nézzen már utána, hol az a levél/csomag.
Ad IV., azaz 4.: Posta semmiről semmit, a bürokrácia útvesztőibe azért belebonyolítja a szerencsétlen delikvenst, hogy aztán a levél újabb másfél hónap után magától is előkerüljön. Címzett boldog, hogy na végre, feladónak meg már régen mindegy… és mindenfelé néma csend honol.

Eme négy lépésen keresztül egyúttal az is demonstrálható, hogyan valósul meg az esélyegyenlőség a mindennapi európai gyakorlatban. Olaszországba például ugyanannyi (meghatározatlan) idő alatt érkeznek meg a levelek Szingapúrból és Malaysiából, mint Magyarországról. Hát mi ez, ha nem esélyegyenlőség??? Legyünk büszkék rá!

saskia



2001. február 24., szombat 18:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület