CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Egy csillagászati verseny élménybeszámolója

WEBTÉLKEDŐ a versenyző szemével

Verőfényes nyári nap. 2000 augusztus 16-át írunk. Helyszín: Sopron a MANT űrtábora. Itt találkoztam először a Webtélkedő fogalmával.

Szeptember első napjaiban be is neveztem, a nevezési lap továbbítása után hamarosan e-mailben megkaptam az azonosítómat, és a jelszavamat, ami a feladatok elérését biztosította.
Az első forduló feladatai főleg totószerű kérdések voltak, ám a misztikusan hangzó Jákob-bot elkészítése is ajánlott volt már itt, mivel ezzel az eszközzel kellett meghatározni különböző égitestek egymáshoz viszonyított szögtávolságát, ám a mérések beküldése csak az utolsó írásbeli forduló feladata volt.
A második fordulót már izgatottan vártam, és nem kellett csalódnom. Az első fordulóban már megismert feladattípusokon túl, csillagkép-felismerés, pályaszámítás, szupernóva keresés, és egy az “iskolaújság” számára írt csillagászati hírösszefoglaló várta, hogy elkészüljön a határidő lejárta előtt. Még ennek a fordulónak a feladata volt egy Hell Miksával, vagy Sajnovics Jánossal foglalkozó honlap megszerkesztése is, ám ezt a feladatot csak a következő forduló során értékelték.
Így utólag visszagondolva, ha meg kellene mondani, hogy melyik forduló tetszett a legjobban, hát nagyon nehéz helyzetben lennék. Talán azt mondanám, hogy a harmadik volt az, de ha a negyedikre gondolok, akkor ugyanezt elmondhatnám. A döntőt meg inkább másik kategóriába sorolnám.
A harmadik forduló egy kevés programozási, továbbá képfeldolgozói ismereteket is igényelt. A különböző színszűrővel készült felvételek helyes összeállítását, a “kék” képbe elrejtett TELAPO felirat és a méretkülönbségek is nehezítették.

A negyedik forduló is a már szokásosnak mondható totóval indult, majd csillagkép- és objektum-felismerés is nehezítette a versenyzők dolgát. A számolási feladat ezúttal Pálmához (a TELAPO főműszerének beceneve) kapcsolódott. Ezenkívül feladat volt egy maximum 2-3 oldalas esszé dolgozat, melyben kifejtettük, milyen irányzatok várhatók a XXI. század csillagászatában. És a forduló utolsó feladata: CCD képfeldolgozás. A nyers képek és a használandó program a Webtélkedő honlapján volt hozzáférhető.

2000. december 4. Egy e-mail. Tárgya: Meghívás a döntőre.

2000. december 8. Péntek. Helyszín: Székesfehérvár, Szabadművelődés Háza. Dr. Huboda György köszöntője és a vacsora után nem sokkal a versenyzők már neki is láttak az első feladatnak. A kedvezőtlen időjárás miatt a Jupiter távcsöves látványa várt megörökítésre, és itt volt az ideje bemutatni a már réges-rég elkészült Jákob-bot használatát. Ezután optikai kísérletek szemtanúi lehettünk, és a versenyzőknek lehetőségük volt megismerkedni egymással és a szervezőkkel. Éjfél körül járva nyugovóra térhettünk volna, de hogy az éjszaka se alvással teljen, egy “űrből jött üzenet” megfejtése még hátra volt.

Másnap reggel kilenc órakor megkezdődött a verseny szóbeli fordulója. A barátságos légkör (amihez nagyban hozzájárultak a szervezők és a zsűri tagjai) hamar legyőzte a kezdeti versenydrukkot, így felszabadultan oldhattuk meg a nem hétköznapi feladatsort. A villámkérdések, totó, kakukktojás-keresés és csillagászati képfelismerés után egy rövidke szünet következett. A csoportkép elkészítése után a legnagyobb kihívást jelentő feladat volt soron. Minden versenyző bemutatta a már otthon elkészített csillagászati előadását. A zsűrinek nem volt könnyű dolga dönteni, mivel hallhattunk a Napról, a Holdról, a Mars-kutatásról és a szupernóvákról is. A legjobb ismeretterjesztőnek Sipőcz Brigitta bizonyult, akit a Természet Világa különdíjával jutalmazták.

A versenyzők ebéd alatt se pihentek, ugyanis egy keresztrejtvény várta, hogy megfejtsék (Tóth Árpád: Lélektől lélekig című versének részletét).

Ebéd után már csak két feladat maradt megoldatlanul. Az egyiket az Internet segítségét oldották meg a versenyzők, míg a másik egy “laborgyakorlat” volt. Ám a spektrumanalízis, és a HR diagramm megrajzolása is megoldhatónak bizonyult.

Ezután egy nagyon gyors, már-már rohanó városnézésben volt részünk Fűrész Gábor vezetésével.

A Szabadművelődés Házába visszatérve a JATE csillagász- képzéséről és az ott tevékenykedők eredményéről hallhattunk egy előadást, amelyet egy megszokott zárómozzanat az asztrodiavetítés követett, hangulatos zenei aláfestéssel.

A zsűri döntése értelmében a versenyben fej-fej mellett haladó Máhr András és Sipőcz Brigitta egyaránt első helyezettek lettek. Harmadik helyezett Kozák Máté lett. Őt követte Aranyi Zsuzsanna (4.), Zajácz Gábor (5.), Csapó Miklós(6.), Illés Tibor(7.), és Paczári László(8.).

A támogatók által felajánlott ajándékok közül (modemek, CD-ROM olvasó, walkmanek, egyéb számítástechnikai eszközök) a versenyzők a helyezések sorrendjében választhattak. Ezenkívül sok könyv és folyóirat is gazdára talált.

A verseny összes résztvevője nevében ezúton szeretnék köszönetet mondani a verseny szervezőinek és a lebonyolításban segédkező TeLaPO szakköröseinek is, a színvonalas és barátságos versenyért.
 

Sipőcz Brigitta



2001. március 01., csütörtök 23:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület