CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Az alkohol már a gyerekeket is rabul ejti

Fiatalok és az alkohol

55 000 fiatal európai halt meg 1999-ben alkohollal kapcsolatba hozható betegségben. A 15-29 évesek halál eseteinek 25%-a kapcsolatos alkohollal.

195 millió dollár az évi becsült összeg, amit az alkoholfogyasztás bevételéből szociális kiadásokra költenek az EU-ban. A bevételek 70%-át veszítik el az erős alkoholisták kezelésére.

38% -a a welszi 13 éves fiúknak, akik eddigi életükben egyszer vagy kétszer berúgtak már. A svájci hasonló korúaknak csak 6%-a tette ugyanezt.

35% -a a dán 15-16 éveseknek úgy nyilatkozik, hogy legalább 20 alkalommal voltak már részegek. Norvégiában a fiatalok 16%-a mondja ugyanezt.

20% -a a görög 11 éves fiúknak vallja azt, hogy sört, bort vagy rövid italt fogyasztanak hetente legalább egyszer. Görögországban csak minden 100 fiúból egy és lány egy sem vallja azt az azonos korúakból, hogy rendszeresen iszik.

2% -a a cseh 15 éves fiúknak mondja azt, hogy életében még sohasem fogyasztott alkoholt. Izraelben az azonos korú fiúk 22%-a és a lányok 38%-a nem ivott még alkoholt.

16% -kal csökkent az alkoholfogyasztás azokban az országokban, ahol betiltották az alkoholok reklámját.

Van ahol bármit megtehetnek

Rendszerint a rendőrök igyekeznek vízágyúval letörni a tüntetéseket. De az elmúlt héten Koreában a tüntetők megfordították ezt a gyakorlatot. A rohamrendőrök százai botokkal és pajzsokkal felfegyverkezve próbálták a Daewoo autógyár tüntető dolgozóit megállítani. A szakszervezet által szervezett tüntetésen a mintegy 2000 tüntető használt füstbombát, vas csövet és víz sugarat és támadott meg két rendőr autóbuszt. A Daewoo 1999-ben csődöt jelentett miután 80 milliárd dollár tartozást halmozott fel és három hónappal ezelőtt fizetésképtelenséget jelentett be. A tüntetések akkor kezdődtek, amikor a Dél-koreai bíróság kötelezte a gyárat, hogy szüntessen meg az országban 6 800 munkahelyet és külföldön további 6 000-et. A szakszervezeti vezetők akkor kezdték az akciókat, amikor a társaság kiküldött 1750 felmondó levelet.

A fentiek a TIME magazin március 5-i hírein alapulnak



Tvordy György

2001. március 02., péntek 15:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület