CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Nagyszámú gyönyörű hal fogását olvashatjuk

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

MÁRCIUSI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

Koller Csaba bánokszentgyörgyi horgász a Kis-Balaton zalavári részén horgászott Zsoldos Péterrel október 11-én délután. A konzerv kukorica csalit 0,30-as zsinórra kötött horogra fűzte és háromtól hatig egy "látogatójuk" sem akadt. Hatkor éhezett meg a 2000. év legnagyobb pontya egy kis kukoricauzsonnára. Először hagyta magát a sekély részre vezetni, de ott egy bokorba beállt. Először még kiúszott belőle, de megint visszatért oda. Aztán megint kiúszott onnan, de már fáradni kezdett, és fél óra múlva el is feküdt a víz tetején. Egy kölcsön nagyméretű szákkal lehetett partra emelni az év rekorderét. A termetes hal pontosan 30 kg-ot nyomott, méretei: hossza 94 cm, legnagyobb körmérete 100 cm volt. Az abszolút rekordlistán az 5. helyre ugrott.

HARCSA

Szabó Zsolt siófoki horgász a Tüskei-tavon (Dombóvári Városi HE) december 8-án egy csónakból dobált Tanka Csaba székesfehérvári horgásszal. A 0,30-as fonott zsinór termetes vendégekre várást sejtette. Fél háromkor jött az első kapás Szabó Zsoltnak, és 50 perces fárasztás után közös erővel húzták a csónakba a 84 kg-os (231 cm hosszú) nagybajuszút. Utána folytatták a pergetést, és most Tanka Csabának kedvezett a szerencse, ő akasztott szép harcsát. Fél óráig tartott a húzd meg-ereszd meg, amikor a harcsa úgy döntött, hogy megörvendezteti a másik horgászt is, és engedte magát behúzni a csónakba, ahol már elég nagy volt a terhelés. Ez a harcsa 61 kg-ot (214 cm hosszú volt) nyomott a mérlegen. Nem mindennapos élmény lehetett.

SÜLLŐ

Pósa István bajai horgász november 23-án délután háromnegyed ötkor a szeremlei Dunán egyfarkú fehér twiszterrel pergetett. A fonott zsinóron vezetett twisztert valami finom halnak nézte a 11 kg-os (88 cm hosszú) gyönyörű süllő, és már nem volt lehetősége hibája kijavítására. Ez volt az elmúlt év második legnagyobb süllő fogása.

CSUKA

Fülöp József kaposvári horgász a Bánya helységben levő tavon fogta az elmúlt hat év legnagyobb csukáját. November 23-án (érdekes, hogy a legnagyobb süllő is ezen a napon került horogra) délelőtt fél tizenegykor fagyasztott küszre jött meg az étvágya a hazai vizek krokodiljának. A horgász süllőnek szánta a 0,35-ös főzsinóron és 0,25-ös előkén felkínált mirelit halat. Egy másik bottal pontyozott, amikor a kishalas bot fékje sivítani kezdett. Azt hitte, süllő, és nem is vágott be erősen, de a part közelében meglepődött, hogy vendége süllő helyett egy hatalmas csuka. A parton vette észre, hogy a közben fogott 2 kg-os ponty simán belefért a csuka szájába. Nem is csoda, hiszen 18,40 kg (129/78 cm) volt a mérete!

AMUR

Ifj. Finta Imre még csak 13 éves gyermek horgász. Június 27-én az atkai holtágon felnőtt kísérettel csónakból horgászott. Fenekező botján 0,30-as zsinór volt, és a horogra kukorica+pufi szendviccsel csalogatta a növényevőket. Hét órakor meg is indult a zsinór, és a bevágás után minden erejére szüksége volt, hogy a csónakhoz húzza a kifáradt halat. A nagy élményt adó hal 18,20 kg-os (92/70 cm) volt.

MENYHAL

Kiss Bálint budapesti horgász abszolút rekord menyhalat fogott december 13-án reggel háromnegyed nyolckor. A Duna újpesti szakaszán 0,25-ös zsinórra fűzött szélhajtó küsszel csalogatta a ragadozókat. A hal erős botrázással jelezte jelenlétét. Bevágás után nem fejtett ki ellenállást, azonnal megadta magát. A mérleg pontban 3 kg-ot mutatott. Még mindig van a budapesti Dunában meglepő méretű hal!

TÁVOLI VIZEKEN

KÜLÖNÖS TESTI HIBÁK

Jan Eggers a Der Raubfish című újságban a csukák testi hibáira hívta fel a figyelmet. A képen két ilyen csuka látható. A mopszlifejű példány 78 cm-es volt, aminek a leírásával már egy 1805-ben kiadott könyvben is találkozott. A másik csuka tumoros volt és 77 cm hosszú. Ez a hal Ad Kluistersnek 8 hónapon belül kétszer akadt a horgára. Fárasztáskor normálisan küzdött. A daganat teniszlabda nagyságú volt.

ALASZKAI ÉLMÉNYEK

A repülővel megközelíthető Kodiak sziget híres lazacos folyója a Karluk. A folyó csodáiról számol be Petri Heil. Az ívásra felvándorolt vörös lazacok ezreiből nemcsak a horgászok akarnak fogni, de a grizzly medvéknek is kedvenc csemegéje. Nem árt vigyázni, mert nem örülnek a vetélytársaknak.



Tvordy György

2001. március 10., szombat 15:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület