CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Nem mindenütt fenékig tejfel a nők sorsa

A NŐK NAPJA APROPÓJÁN

40% a világban levő munkavállalók között a nők aránya. A felső vezetők között csak 3% a nő, 1% a szakszervezeti vezetők közötti arányuk, és 14% körül mozog a számuk a törvényhozásban.

50% a nők által a világon létrehozott élelem aránya. A Szahara-menti afrikai országokban és a Karib tengeri szigeteken a lényeges mezőgazdasági terményeket 80%-ban nők állítják elő. Az ázsiai országokban a rizsföldeken levő munkának a 90%-át nők végzik.

65:1-hez az arány a fejlődő országokban élő nők szüléssel kapcsolatos elhalálozásának. Az arány 33-szor nagyobb, mint ami a fejlett országokban fordul elő. 500 ezer nő hal meg évente terhesség és szülés következményeként.

7%-a a 10 év alatti nepáli lányoknak férjhez megy. Afganisztánban a 18 év alatti lányok 54%-a házasodik meg.

29%-a az egyiptomi fiatal asszonyoknak kap verést a férjétől vagy más rokontól. Ezen csoport 41%-a vallja azt, hogy terhessége alatt verték.

5 000 algériai asszonyt erőszakoltak meg iszlám katonák 1995 és 1998 között, az algériai női jogok felügyelőinek véleménye szerint.

50 000 nőt és gyereket visznek a bűnözők évente Amerikába kényszermunkára és szolgának.

A Discovery újabb útja

Március 10-én kora reggel a Discovery űrrepülőgép kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással, és megkezdte az új személyzet és a tudományos berendezések átrakását. Az űrrepülőgépet elmúlt csütörtökön bocsátották fel a Cape Canaveral űrbázisról. Egy olasz tervezésű többcélú Logisztikai Modult (Leonardo), amerikai asztronautákat (Susan Helms, James Voss) és orosz parancsnokukat, Yuri Usachev-et vitte magával. 380 km-rel a Föld felett a Discovery kapcsolódott az Alpha Űrállomással, és közel 5 tonna szállítmányt kezdtek átrakodni. A november másodika óta az Alphán dolgozó személyzet, William Shepherd, Sergei Krikalyov és Yuri Gidzenko fog visszatérni a Földre a Discovery-ben felállított speciális üléseken. Szükségük van a hordágyszerű ülésekre, mivel az űrben töltött 140 nap alatt a csont és izom tömege legyengült.

Az új személyzet hamarosan megkezdte a súlytalanság hatásainak mérését a gerincvelőben és az alsó végtagokon. A négy hónaposra tervezett tartózkodásuk alatt folytatják a gyakorlati méréseket, ami része a NASA hosszútávú űrprogramjának, ami a Marsot és távolabbi bolygókat kíván meglátogatni. Persze egy ilyen utazáshoz rengeteg pénz kell, 95 milliárd dollár az űrállomáshoz, és további 4 milliárd dollár a tervezett utazáshoz. Ez pedig még Washingtonban is sok.

A TIME magazin március 19-i száma alapján



Tvordy György

2001. március 14., szerda 16:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület