CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


Türkmén (Beludzsisztán) szőnyegek Kótai József ötvösművész
és
Anton Sigel Bánfalvát és Sopront ábrázoló akvarelljei 1830-40 között
Dr. Kubinszky Mihály anyagából

A Soproni Múzeum rendezésében, a Lábasházban látható márc. 17 - ápr. 15-ig a kiállítás, melyet Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron m. Önkormányzat elnöke nyitott meg. Ezután a két gyűjtő mutatta be anyagát.
A nagyteremben a szőnyeg- és dísztárgy-gyűjtemény darabjai láthatók, míg az előteret és a kisterem falait az akvarell- és rajztechnikával készült városképek, életábrázolások borítják.

Mindenki gyűjt valamit. Sokunkat elkapta már gyermekkorában a gyűjtőszenvedély, és akkori lehetőségeinkhez mérten sokan (még ma is őrzött) nagy gyűjteményeket mondhattak magukénak. Igaz, hogy nem szőnyegekből, nem akvarellekből, de a gyűjtést valahol el kell kezdeni!


Az értékmegőrzés (annak tudatos, értéknövelő tulajdonsága vagy egyéb jelentősége miatt) polgári tulajdonság. Sopron polgárai ebben a tevékenységben mindig jó példával jártak elől. Senki előtt nem titok itt, helyben, a Storno család tekintélyes kollekciója vagy a Zettl-Langer f. gyűjtemény. Lehetőségükhöz képest hozták létre a tárgyak együttesét, melyből kettő-három még az elmúlt ötven évet is átvészelte. Nem azért, mintha túlzottan támogatták volna, hanem azért, mert darabjai egyszerűen nélkülözhetetlenek a helytörténeti források között.


Sok mai lakásban jelennek meg újra a polgári ízlést tükröző dísztárgyak, antik festmények, más berendezési kellékek. Ők az új gyűjtők, akik az idő múlását vagy a társadalom kiforrott értékítéletét megvárva veszik tulajdonba és megőrzésre a múlt emlékeit, lehetőségeikhez mérten. Az eddig "rejtett", vagyis a nyilvánosság nem látta, kevesek által ismert kincsek egy része most a két gyűjtő jóvoltából vált megtekinthetővé, ugyanis a polgár büszkeségből, és nem holmi magamutogatásból tárja a köz elé értékeit.


Mindkét gyűjtő tárgyai valamiképpen foglalkozásukhoz köthetők, érdeklődési körük ebben a tekintetben is "rokon" civil foglalkozásukhoz.


A szőnyegek, melyek története Egyiptomban az Kr.e. 2. évezredtől követhető nyomon, Közép-Ázsiában a Kr.e. 8 - 5.sz-tól váltak híressé. Keleten valóban használati tárgyak, kezdve a szokásos családi szertartások helyétől egészen a napi többszöri használatú imaszőnyegekig. (Európában egészen a XVIII-XIX. századig inkább a falat díszítő gobelinek voltak "használatban"). Ezeken zajlik az élet fontos része (a régebbi keletű szerzeményeken ez "térdről-térdre" nyomon követhető.). A fokozott használat hozta magával ezen szőnyegek tartós, jó minőségű, kézi elkészítését; díszítését pedig részben a vallás, részben a készítő művészi fantáziája gazdagította a szigorú motívumvilág alkalmazásán keresztül.


Az akvarellek városképi dokumentációs jellegét még ha akarnánk, sem tudnánk letagadni. A látogatók máris azzal a megközelítéssel veszik körbe, hogy melyik épület, szobor maradt meg mára, melyik tűnt el az elmúlt másfél század folyamán. Pedig már ezen képeknél is itt-ott észrevehető a művészi szabadság lehetőségének kihasználása, a témaválasztás (máig tartó) tudatossága, és az ecsetkezelésnek a lehetőség korlátain belüli elnagyoltsága. Értéküket a művészi alázat, a mára hagyott információ és a megjelenítés együtt adja.
- DI -



2001. március 17., szombat 15:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület