CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Beszélgetés Gál Péterrel a New Age mozgalomról

Emberek, akik a mindenfélében hisznek
Beszélgetés Gál Péterrel a New Age mozgalomról

Ezoterikus divat az egyházban címmel tartott nagy sikerű előadást Gál Péter római katolikus plébános, a Pécsi Hittudományi Főiskola tanára a Szent Orsolya Általános Iskola és Gimnázium kollégiumában. Az előadó korunk új szellemi kihívásaira, tévtanításaira,  illetve azok veszélyeire hívta fel a figyelmet.

– Egy félreértést szeretnék tisztázni. Nem a keresztényeknek van baja a New Age-dzsel és az azokkal foglalkozó emberekkel, hanem a Szentírásnak. Már a kereszténység előtti kinyilatkoztatásban, az Ószövetségben megjelenik az okkultizmus elleni parancsok sora. A modern ezoterikusok világnézetüket az ókori görög gnoszticizmusból veszik, amely ember- és istenképében alapvetően különbözik a Biblia szemléletével. A gnoszticizmus és a keleti vallások azt tanítják, hogy az ember befelé fordulva, meditáció, vagy egyéb gyakorlatok révén felismerheti saját istenségét, amely által felszabadul lelke, és képessé válik befolyásolni környezetét. Ezt az elképzelést importálja időben és térben a New Age mozgalom, amely összekeveri az ókori okkultizmust a mai divatos keleti vallások, de a kereszténység egyes tanításaival is. Célja tudatosan, vagy tudatlanul a szinkretizmus, egy egységes világvallás létrehozása, ahonnan leginkább a kereszténység marad ki.
– Mi az oka annak, hogy Európában az emberek a hagyományos vallásoktól az új tanításokhoz fordulnak?
– Az utóbbi idők ateista ideológiája nagymértékben meggyengítette a hitet. Magyarországon az elnyomás időszaka sem tette lehetővé az igazi megtéréseket, a komoly hitéletet, aminek a mai napig is meghatározó a következménye. Chasterton, angol keresztény gondolkodó mondta, hogy ha az emberek nem hisznek már Istenben, akkor nem a semmiben kezdenek hinni, hanem a mindenfélében. Ez a „mindenféle” kereskedelmi szándékokkal találkozva kerül be a médiákba, a tömegkommunikációs eszközök révén jut el sok-sok emberhez. Pénzért árulják a különleges energiákat, beavatásokat, s erre az az ember, akinek nem volt megalapozott keresztény hite, igen fogékony napjainkban.
– Milyen veszélyei vannak a New Age-nek?
– Azért kezdtem lelkipásztorként foglalkozni ezekkel a problémákkal, mert a hozzám érkező lelkigondozottak nagy része az okkultimusba betegedett bele. Sokan a különböző beavatások révén váltak pszichikailag zavartakká. A Magyar Televízióban nyilatkozott Buda Béla, neves pszichiáter, aki tapasztalatai alapján elmondta, hogy a lelki elborulások, látens pszichotikus betegségek hátterében gyakran titkos beavatások, energiaátadások állnak. Már használják a szaktudományban a Domján-szindrómát az agykontrollosok tipikus lelki problémáinak leírására. A természetgyógyászoknál gyakoriak a fizikai megbetegedések, de nem egy energiaátadó került már súlyos állapotban pszichológiai zártosztályra. Tudatosan vagy tudatlanul a new age-esek a különböző szellemek segítségül hívásával, az alfázásokkal, a belső meditációkkal, jövendőmondásokkal olyan erőkkel kerülnek kapcsolatba, amik teljesen hatalmukba kerítik, tönkreteszik életüket.
– Könyve eddig öt kiadásban jelent meg. Nagyon radikális álláspontot képvisel az okkultizmussal szemben. Mi volt a válasz a másik oldalról?
– Igazán nagy vita nem alakult ki, bár bizonyos fórumokon megjelent a könyv bírálata. Például írtunk a Magyar Nemzetbe egy újságcikket, ahol többen megszólaltak az agykontrollról, ami után beperelték az újságot.
– Mi alapján lehet felismerni egy ideológiáról, hogy jó, mi alapján kell elhatárolni magunkat tőle?
– Jézus azt mondta, hogy a gyümölcseiről lehet felismerni az igazi tanítót. Ez a megkülönböztetés a nem hívők számára nagyon nehéz. Szükség lenne arra, hogy a szakemberek összefogásával készüljön egy tudományos felmérés arról, hogy az ingázással, fényátadással, illetve más módszerrel gyógyítók milyen eredményességgel dolgoznak. A hiszékenység nagy, csodára várnak az emberek akkor is, ha nem hisznek Istenben. Ez teszi őket kiszolgáltatottá. A keresztény hívő embernek tudom ajánlani a Szentírást, ami tele van útmutatással. Ahol a keresztény hit elemeit látjuk, és nem hivatkoznak arra, hogy „én gyógyítok”, ahol imádkoznak, ahol nincs idegen világképi elem, ahol nem hivatkoznak energiákra, hanem a Szent Lelket hívják segítségül, ott hiszem, hogy Isten ugyanúgy tehet csodákat, gyógyításokat, mint az okkult körökben.

Merényi Zoltán



2001. március 23., péntek 09:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület