CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A szürrealizmus határán, de a realitáshoz kötődve


Tibol László festőművész tárlata a Pannónia Med Hotelben

Április 1-én 16 órakor nyílt meg a Pannónia Med Hotel I. emeleti galériájában Tibol László kiállítása. A Nagybajomból induló és oda visszatérő, szülőhelyéhez nyilván ezer szállal kötődő festő a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett rajz(-földrajz) szakos diplomát.
Egyéni vallomásában arról ír, hogy az információ-áramlás gyorsulása, a Föld "kisebbé" válása megteremti a jó értelemben vett provincializmus számára is azt, hogy "Nagybajomból is figyelemmel lehet kísérni a világban és a képzőművészetben bekövetkező változásokat".



A kiállítás látogatója ceruzarajzot, néhány olajképet, tusrajzot, de döntő többségében akvarelleket láthat. Ezek részint lazúros technikával, száradás után egymásra helyezett, fátyolszerű rétegekkel (keményebb "vázú", hegyeket, sziklákat, határozottabb jeleneteket ábrázolva), részint nedves technikával készültek, lágyabb, határozatlanabban körvonalazódó, főleg a színekben ható, általánosabb érvényű témákat megjelenítve.


Jelenlegi munkásságát nagyban meghatározza erdélyi élményköre, ezek belső hatása ugyanúgy észrevehető munkáiban, mint a cím szerinti, konkrét táj-megjelenítésben.
Akvarelljeiben döntő a tiszta színek használata, ilyenkor a képen szereplő alakok ugyanúgy a táj szerves részei, mint az oda épült házak: beleolvadnak szervesen a táj hangulati egységébe, csak a színhatások emelik ki azokat az általánosan használt formai elemek közül.


Kevésbé szerencsések a vallomásban szereplő egyéni arcok, markáns elemű portrék, melyek talán az olajba való áttételben lesznek valamelyest képszerűek. Nem minden szempontból szerencsés, és az akvarell nagyon virtuóz szintű ismeretét követelné az ábrázolás formai ismérvei mellett az ezzel a technikával készült arckép.


A kiállításon azt kapjuk, amit Tibol László "ígér" nekünk: közérthetőséget és a vidéki létformát, a természet és ember egységét egy színes, de nyugalmat árasztó kiállítás formájában.
- DI -



2001. április 01., vasárnap 18:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület