CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Sopronban járt az ország legerősebb embere

Ádám, hol vagy?
Sopronban járt az ország legerősebb embere

Közép-Európa legerősebb embere (2000), Magyarország legerősebb embere (1999), a kőgolyóemelés Guinnes-rekordere, a Cseh Köztársaság nagydíjasa, a söröshordódobás országos csúcstartója. Darázs Ádám erőatlétával – huszonhat éves, 195 centiméter magas, 155 kilós – a soproni tavaszváró szépségfesztivál díszvendégével a rendezvény színhelyén találkoztunk.

A beszélgetésből sok egyéb mellett kiderült, a gyerek Darázs Ádámnak nem kellett a szomszédba mennie egy kis csínytevésért. Az örökké az erejét fitogtató srác életében meghatározók voltak a Schwarzenegger- és a Stallone-filmek. Főként azok a részletek ragadták meg a győri fiatalembert, amelyekben súlyzózással gyarapította egyik-másik főszereplő az erejét, izomzatát. Kerülte a sportot, a tornaórákat, a kötélmászástól kiverte a víz. Tizenhárom évesen ötvenkilós zsákokat emelgetett. Konditeremben súlyzózott napestig. Egy hónap után függeszkedve mászott fel a kötélre.
Az erőatléta középiskolás korában találkozott Pirk János edzővel, aki felismerte Ádám képességeit, rögtön versenyeztette a fiút, aki tizenöt évesen 172,5 kilót húzott fel, fekve 110 kilót nyomott, 135 kilóval guggolt. Kiváló eredmények ezek, de egy sérülése miatt kénytelen volt abbahagyni a súlyemelést. Ismét a filmek segítették. Bepillantást nyert az erős emberek világába. Ez kell nekem – határozta el. Gyógytornász segítségével, kitartó, rendszeres edzéssel, balesetét legyőzve lett erőatléta.
Darázs Ádám a magyar bajnokságon ötödik lett. Huszonkét évesen sorra nyerte a versenyeket. Bal bicepsz szakadása sem akadályozta meg a felkészülésben. Orvosai ugyan eltiltották, de az erősember a fizioterápiás kezelésekről suttyomban edzésre járt. Mindenhol nyert, ahova nevezett.
Darázs Ádám úgy vélekedik, az erőatlétának az eredményes versenyzéshez nemcsak erő, de akarat és elszántság is kell. Fontos a sporttársak eredményeinek ismerete, az erős hit és a koncentráló készség. Mint mondja, az sem utolsó, hogy versenytársaival baráti viszonyban legyen. Csapat és versenytársát említi, az ugyancsak győri Király Norbertet, akivel a csehországi páros mérkőzésre, a Közép-Európa legerősebb párosa cím elnyerésére edzenek. Mosolyogva ábrándít ki abból a tévhitből, hogy öt csirkét, óriási habos tortákat, sárgarépa-hegyeket eszik egy ültő helyében.
Darázs Ádám a felkészülés kellős közepén mondott igent a szépségfesztivál szervezőinek meghívására, tartott élménybeszámolót, válaszolt a közönség kérdéseire. Hamarosan Pécsen és Kapuváron lesz megmérettetés, kőgolyóemelés, farönknyomás, vonatütköző-pakolás időre, aztán tizenkét tonnás tűzoltóautót kell kimozdítani, legalább tíz méterre elhúzni. Korántsem zavaró, sőt megduplázza a versenyző erejét a közönség bíztatása, a kiegyensúlyozott magánélet. Utóbbit a fertődi sportoló, Selmeczi Eszter biztosítja az erős embernek. Ádám a jövőben megpróbálkozik egy repülőgép elhúzásával. Egy 360 tonnás vonatszerelvény 7,5 méterre való elhúzása szlovák versenyző nevéhez fűződik. Ennek megdöntésére szintén készül. Március végén 15 autót 22 perc alatt borított fel. Jövőre ezt ugyancsak felül akarja múlni. Szeretne határainkon túl is bizonyítani, mind nagyobb ismertségre szert tenni.

T. M.



2001. április 11., szerda 08:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület