CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sopron tíz éve megyei jogú város
Jubileumi megemlékezés

November 24-én jubileumi ünnepségen emlékezett meg Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és meghívottjai az 1990-es parlamenti döntésről melynek nyomán több más várossal együtt Sopron is elnyerte a megyei jogú városi címet.

Az ünnepség díszvendégei Pintér Sándor belügyminiszter, dr. Szájer József, Sopron város országgyűlési képviselője és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke voltak.

A rendezvényen részt vett Kaposvár, Szeged, Szolnok polgármestere, Pécs alpolgármestere, dr. Németh Éva, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője, a tíz év alatt tisztséget betöltő soproni polgármesterek, képviselők.
 

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester ünnepi köszöntője

Pintér Sándor belügyminiszer köszöntő beszédében szólt arról, hogy a közel kétezer éves történelem során Sopron életében voltak fénykorok, aranykorok, és voltak olyan időszakok is, amikor a város kevésbé fejlődött.
Ugyanakkor az elmúlt tíz esztendő, amikor megyei jogú várossá vált, aranybetűkkel lesz beírva Sopron történelmi könyvébe, Sopron múltjába.
A továbbiakban Pintér Sándor belügyminiszter kifejtette, hogy a megyei jogú városnak a címmel együtt feladatai is vannak: Feladatai vannak a város polgárai tekintetében, feladatai vannak a környezet tekintetében. Szólt arról, hogy a jelentős gazdasági fejlődés mellett, amelyen Sopron keresztülment, a város jelentős iskolaváros és kultúrváros egyaránt.

Tisztelt hölgyeim és uraim!
Mindez a gazdaság, intézményrendszer, kulturális élet és ifjúságpolitika egy olyan időszakot ölel fel Sopron város életében, amely az elmúlt időszakban még nem volt tapasztalható. Remélem, hogy ez nemcsak egy átmeneti tíz esztendő,  hanem egy megalapozó tíz év, amely a következő időszakra egy újabb lendülettel  még nagyobb fejlődésnek és kulturális lehetőségeknek és kapuknak kinyitását teszi lehetővé.
Ahhoz, hogy mindez bekövetkezhessen, azon polgári tömörüléseknek, amelyek létrejöttek, még többet kell dolgozniuk, még jobban oda kell figyelniük a változásokra, arra, hogy környezetünkben milyen felfedezések, kulturális irányok alakulnak ki. Mindezt a tevékenységet természetesen elismerjük, de ahhoz, hogy ez hosszú távú legyen, a jövőbe is kell tekinteni, és tervezni kell.
Az a kérésem az önkormányzat képviselőihez, ne csak a jelennel törődjenek, a jelen alapjaira támaszkodva tervezzék a jövőjüket, azt, hogy a következő tíz esztendő még sikeresebb még jobb legyen, gyermekeink még büszkébben tekintsenek városukra, Sopronra! - fejezte be ünnepi köszöntő beszédét Pintér Sándor belügyminiszter.
 

Pintér Sándor belügyminiszter beszéde

Dr. Szájer József országgyűlési képviselő a megyei jogú városi státuszból adódó többlet feladatokról és rangról beszélt, kiemelve azt, hogy a megyei jogú városi cím felértékelődött. Sopron az 1990-es döntés alapján éppen az ő javaslatára ötvenezer lakos számában határozta meg a cím adományozásának alsó határát. Sopron olyan rangot kapott - nem megyeszékhelyként - másodmagával, amely a szabad királyi város rang méltó folytatása.
Ezek után átadta dr. Gimesi Szabolcs polgármesternek az általa összegyűjtött, a cím adományozásával kapcsolatos parlamenti dokumentumok másolatát.

Szita Károly a 22 tagvárost tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke hasonlóképpen kifejtette, hogy a megyei jogú városi státusz feladatokkal és felelősséggel jár. A megyei jogú városok a térségi és határon átnyúló fejlesztések megvalósításában való részvételükkel, a nemzetközi programokkal tudják a leginkább segíteni a határokon túli magyar területek felzárkóztatását, az illető ország euro-atlanti csatlakozását.

Dr. Gimesi Szabolcs a megyei jogú város intézményének sajátosan közép-európai fogalmáról szólt, majd felolvasta Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének, Ivanics Ferencnek és dr. Czike Albert egykori soproni alpolgármesternek a levelét.

Ivanics Ferencnek a tíz éves jubileum alkalmával írott levele a város, a megye, a régió számára fontos elvégezendő feladatairól szólt, arról, ahogyan Sopron is hozzájárul ezek megvalósításához. Utalt azokra az azonos vonásokra, amelyek Győr-Moson-Sopron Megye és Sopron város jövőképe között tapasztalhatók a gazdaság és a kultúra területén.

Ezek után Dr. Gimesi Szabolcs polgármester Dr. Czike Albert egykori soproni alpolgármester köszöntő levelét olvasta fel. Ebben Dr. Czike Albert, aki több mint 3 évet töltött el alpolgármesterként a város önkormányzatának vezetésével - rendszerváltozásunk és demokráciánk egyik bizonyítottan fontos vívmányának nevezte az önkormányzatiság bevezetését. Kifejezte azon kívánságát, hogy az elkövetkezendő újabb tíz évben Sopron városa legalább annyi sikert érjen el, amennyit az előző évtized hozott nekünk. A munka közben elkövetett hibákkal együtt, és azok ellenére a város önkormányzata eddig is és ezután is minden egyéni érdeket háttérbe szorítva fogja képviselni a város érdekeit, és legjobb tudásuk szerint szolgálják és fogják szolgálni azokat, akiknek bizalmát elnyerték. Ez kell ahhoz, hogy a több mint 700 éves város ne csak az országon belül, de Európában is elfoglalja az őt megillető helyet. Az önkormányzatiság azt jelenti, hogy egy város maga határozza meg és irányítsa a jelenét és jövőjét. Az a város, amelyik ezt elmondhatja magáról, azt is elmondhatja, hogy szabad - fejtette ki dr. Czike Albert dr. Szájer József országgyűlési képviselő és dr. Gimesi Szabolcs polgármester úrnak címzett köszöntő levelében.

Végezetül dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszönetet mondott Hirschler Rezső, Fejes Zoltán volt polgármestereknek és a rendszerváltozás óta szolgálatot teljesített képviselőknek, hasonlóképpen megköszönte a város érdekében kifejtett munkájukat.
A megyei jogú városok tizedik évfordulójának ünneplése sajtótájékoztatóval ért véget.
NZS



2000. november 25., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület