CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gondolatok a soproni Belváros jövőjéről

Minap a műemlékek nemzetközi szervezetének, az ICOMOS Történeti Városok bizottságának tagjai jártak városunkban. A kiváló műemlékvédők, városrendezők és építészek Európa számos országából érkeztek. Legtöbbjük járt már Sopronban. Szoros programjuk ez alkalommal nem engedte meg, hogy városunk minden fertályát meglátogassák. Csupán a várfalakkal körbevett belváros megtekintésére futotta idejükből. Ismét megcsodálták a történeti városmag rejtett szépségeit, örültek a szakszerűen helyreállított házaknak és a régészek, művészettörténészek új felfedezéseinek. Szóvá tették azonban, hogy hova tűntek az emberek a belvárosból?
Vajon Önöknek, kedves olvasóink, feltűnt-e, hogy csendes belvárosunk az utóbbi időben még csendesebbé vált? Szinte úgy érzi az ember, hogy nem is élő városban sétál, hanem egy-két kíváncsi látogató társaságában szabadtéri építészeti múzeum elegáns termeit járja. Éppen csak a bóbiskoló teremőr hiányzik. Néhány érdekeltet megkérdeztünk, mi a véleménye a belváros elcsendesedéséről.
Dr. Winkler Gábor egyetemi tanár: A patinás belváros valóban egyre csendesebb. Már az utcai zenészek is csak a várostorony kapujáig merészkednek. Az éttermek, boltok egy része is bezárt. Úgy tűnik, a Fő téren túl alig él meg valaki. "A boltok ráfizetnek, az utcára kitett kalapok üresen maradnak" - állítják az érdekeltek. És ami nagyon bánt: az elhagyottság egyre inkább a városképben is érződik. A kiszabadított várfalak mentén kialakított sétányok kihaltak és lepusztultak. A Sax-ház reneszánsz udvarából sietve hátrál a turista: az udvarban romos háztartási gépek és járművek. Az Eggenberg-ház udvarában hiába keressük az egykor oly népszerű vendéglőt. A bazaltkockák közén tavaszra itt is, máshol is kizöldült a fű. Az egykori, hangulatos udvarban egykedvű üresség fogadja a látogatót.
Véleményem szerint több oka van az ürességnek és kihaltságnak. Az egyik ok: a történeti belváros a régmúltban sem volt kimondott kereskedő negyed. Sokkal inkább előkelő lakhely, közigazgatási és egyházi központ, a város közéletének színtere. A házak pincéjében pedig a "kincsek kincsét", a soproni bort őrizték. A házak földszintje igazából soha nem volt alkalmas nagyobb üzletek kialakítására. E célra ott volt a Várkerület, amely mára még jobban felértékelődött. Régen csak a boltok törekedtek a "vár-körre": ma úgy tűnik, hogy a bankok, irodák, képviseletek is ott érzik igazán jól magukat. A belváros - ki tudja miért - elvesztette egykori presztízsét.
Persze, vannak gyakorlati okai is az egyre csendesedő belvárosi utcáknak. A területen sok a becses építészeti emlék: a műemléki hatóságok szigorú követelményeket támasztanak az itt vállalkozókkal szemben. Hosszan tartó engedélyezési eljárás, sok-sok megkötés: ez a sorsa minden új ötlet megvalósításának. A gépkocsiforgalom megcsendesítése sem kedvez az itteni vállalkozásoknak. "A jó vevő autón érkezik" - vélik az amerikaiak. Úgy tűnik, hogy manapság már Sopronban is?
Történelmi tény, hogy műemléki belvárosaink legtöbbje a második világháború után a legszegényebbek lakhelye lett. Vannak városok, ahol mára a "belvárosban lakás" ismét a magasabb társadalmi pozíció jelképévé vált: több nagyvárosunkban éppen a történeti városmagokban alakult ki igazi versenyhelyzet a lakáspiacon. A belvárosi lakások magas áron, egyedülálló "eszmei értékük" elismerésével kelnek el. A soproni városmagban ma is sok a szerény igényű, rossz adottságú lakás. "Piaci helyzetről" egyenlőre nem beszélhetünk. Pedig a világon mindenütt tudják, hogy a történeti környezetet becsülő, anyagilag is tehetős lakosság felpezsdíti egy-egy történeti negyed életét. Sopronban ma ez még nem így van.
Mit lehet tenni? Előre bocsátom, azt, hogy a mi belvárosunkból egyetlen nagy, rikító és zajos "shopping-centre" legyen, nem szeretném. Persze, valamiféle "Disneyland"-nek sem örülnék igazából. Mindenekelőtt a belvárosi lakások használati színvonalán emelnék. Emellett pedig óvatosan, okosan az idegenforgalmat növelném. Ehhez pedig "események" kellenek, olyan alkalmak, amelyek nagy rendszerességgel az élénk életű Várkerületről a belvárosba csalják a látogatókat.
Az elmúlt hetekben a városháza fogadótermében üléseztünk. Szemem elkalandozott Ágoston Ernő pasztellképein, melyek a város történetének egy-egy eseményét idézik fel. A képeken római polgárok, csuhás középkori szerzetesek, királyok, hercegek, derék bortermelők és kisiparosok. Csupa-csupa esemény. Velük szeretnék találkozni a belváros utcáin, méghozzá megfelelő rendszerességgel. Nem lehetetlenség: Bostonban például minden péntek, szombat és vasárnap este eljátsszák a híres "tea-délután" eseményeit (a függetlenségi háború közvetlen kiváltója: az amerikaiak tengerbe szórták a gyarmatosító angol kereskedők tea-rakományát). És a városháza előtti tér Bostonban minden hét végén roskadozik a helyiektől és a látogatóktól. Úgy vélem, lenne lehetőség az ilyen rendezvények számát növelni Sopronban is.
És végül türelemre inteném polgártársaimat. A belváros nincs tragikusan rossz állapotban, kapkodásra tehát nincs okunk. És miközben aggódva nézzük a belváros életét, örvendetes jelenségeket is tapasztalhatunk. Rendeződött például a Templom utcai házak sorsa. Az épületek közel húsz éve üresen álltak. Most magánerőből újulnak meg, szakszerűen és látványosan. Pl. a Templom utca 20. számú épületben a Wollner Kft. megbízásából a Műemlék helyreállító Kft egy magas színvonalú, az előkelő belvároshoz méltó szálloda kialakítását végezte el. A belváros presztízsét okos előrelátással, lépésről-lépésre kell megteremtenünk. Legyünk óvatosak és előrelátók, s közben soha ne felejtsük: öreg földrészünk egyik érintetlenül fennmaradt, zárt középkori városmagjáról van szó, Európa kultúrájának megismételhetetlen és utánozhatatlan csodájáról. Kár lenne hibázni!

WG



2001. április 16., hétfő 09:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület