CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Holocaust emléknapot tartottunk

A Holocaustról nehéz beszélni, hiszen a szó eredeti értelmében a teljesen elégő áldozatra szolgált megjelölésként.
A második világháború borzalmai között is igen szégyenletes helyet foglal el, mely hosszú időre, akár életük teljes hátralevő részére sokkolta a megnyilatkozókat. Vagy meg sem szólaltak a döbbenettől, vagy megkérdőjelezték, hogy lehet-e ezután egyáltalán beszélni, alkotni, gondolkodni?
Nehéz elképzelni is, de az emléket és a hozzátartozó helyeket is már sokan szerették volna kisajátítani. Pedig közös az emlék és közös a gyász, mert mindannyian a füstté váltak adósai vagyunk. Van, aki egy néphez tartozás, van, aki a segítés, van aki a bűn teherviselésének "joga" által lesz elkötelezett vizsgálója, adósa a múltnak, hogy - amint mondani szoktuk - ne ismétlődhessenek meg dolgok.
Hihetetlen, de alig fél évszázad elteltével, a kínosan precíz dokumentáció ellenére is vannak, akik máris tagadják a történelmi tényt, annak teljes egészében, vagy csak a számszerűségek részleteiben. Őket nem érdeklik a tények, ők más alapon nézik a történelmet.
Holocaust ugyanis mindig volt, valamiképpen részeként egy nagyobb emberi törekvésnek, mely vallási-társadalmi alapon akarta deklarálni a születendő emberek egyenlő jogát az élethez, míg a másik oldal ugyanígy definiálta az ellenkezőjét.
A tények történeti alakulása azt bizonyítja, hogy a Holocaust bennünk van, és csak alkalomra, csak kimondott-kimondatlan ürügyre vár, hogy a szellem kiszabaduljon a palackból. Lehet, hogy más lesz az üldözött, lehet, hogy más lesz a jelszó, de a mag megvan, amiből a pusztítás nyers indái kihajtanak.
Ha csak azt sikerülne tudatosítani magunkban és az utódainkban, hogy mi, itt és most is hordjuk a halálos kórokot, máris nagy lépést tehetnénk előre. Sok olyan eseményt, indulatot, az emberi méltóság megsemmisítését lehetne megelőzni, melyek előre jelzik a hagyományos vagy egyre modernebb máglyák fellobbanását.
- DI -



2001. április 18., szerda 14:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület