CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A Vas Népéből ollóztam

Tulajdonosváltás Kőszegen és Körmenden


A Nagyszombatra datált Vas Népe az első oldalon adja hírül "Tulajdonosváltás" címmel, hogy a következő tanévben a Kőszegi Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola evangélikus intézménnyé válik. Az evangélikus püspök úgy látja: a változás az iskolában kínálatbővítést jelent, hiszen szeptembertől a diákok felekezetük szerint hitoktatásban részesülhetnek. (Az intézmény igazgatója, valamint a tantestület több tagja viszont az iskola elnéptelenedésétől tart...) Az egyházon belül is vita előzte meg a tavalyi döntést, miszerint: nem pénzbeli kártalanítást kér az egyház az 1896-ban evangélikus leánynevelőnek emelt épületért, hanem természetben igényli azt vissza. Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke - aki korábban húsz évig dolgozott lelkészként Kőszegen - azt vallja, hogy az egyház senkitől sem kívánja, hogy lelkiismeretével ellentétes dolgot cselekedjen, de azt elvárja, hogy lojális legyen az új fenntartó és annak hitelvei iránt.
Egészen biztos, hogy az első évben csak nevében lesz evangélikus az iskola. Azoknak, akik jelenleg a kőszegi szakközépiskolában tanítanak, vagy tanulnak (a diákoknál a törvényes jogi képviselő írja alá az okmányt), nyilatkozatot kell tenniük, amelyben kijelentik: tudomásuk van arról, hogy evangélikus intézményben dolgoznak, illetve tanulnak. Az intézmény fakultatív lehetőségként felajánlja azt, hogy a tanulók felekezetük szerinti hitoktatásban vehetnek részt, akik pedig nem kívánnak hittanórára járni, azok ősztől a Nemzeti Alaptantervben javasolt világnézeti vagy erkölcsi oktatásban részesülnek. A 2002/2003-as tanévre beiratkozó tanulók számára viszont már kötelező lesz a felekezet szerinti hitoktatás. A jövő tanévben tehát előállhat az a furcsa helyzet, hogy egy református pedagógus egy csaknem nyolcvan százalékban katolikus osztályt oktat a kőszegi evangélikus iskolában.

Szintén az április 14. szombati Vas Népében, a 4. oldalon olvashattuk, hogy Körmenden is fontos tulajdonosváltás elé néznek, ugyanis hasznosítási pályázatot írt ki a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a Batthyány-kastéllyal kapcsolatban. A város középiskolai kollégiuma rövidesen kiköltözik az épületből.
Tekintsük át az eddigieket. A város a kollégium miatt került birtokba: a működtetés érdekében a kastélyt ingyenesen használhatta. Az egyre csökkenő diákszám miatt azonban már nincs értelme fenntartani a kollégiumot. Mivel más funkciót nem láttak ésszerűnek a honatyák, azt tartották legtisztességesebbnek, ha átengedik más, tehetősebb szervezetnek, vállalkozónak a kastélyt. Erről meg is állapodtak a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, mely a kastély igazi gazdája. A komoly műemléki értéket képviselő épületegyüttes teljes külső-belső rekonstrukcióra vár.
A város a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével nemrégiben ötmillió forintot nyert a kastély födém-felújítására - a munkálatok a napokban megkezdődtek. Szükség lenne a továbbiakban a villamos rendszer, a padlózat, a nyílászárók nagyjavítására, tehát: átfogó rekonstrukcióra. Ez - Honfi József polgármester megítélése szerint - milliárdos nagyságrendű feladat. Fontos lenne tehát valamilyen funkciót adni az épületegyüttesnek, azután megtalálni azt a befektetőt, aki megfelelő anyagiakkal rendelkezik. A városvezetők - bár a használatról lemondtak - nem hagyják sorsára a műemléket. A polgármester úr tárgyal a Batthyány-családdal, s ők támogatást ígértek az új hasznosítási elképzelésekhez. Mik lennének ezek? Több ötlet is felmerült. Oktatási központ, rehabilitációs központ... Indíthatnának európai uniós, felsőfokú képzést a városban működő szakmunkás és szakképző iskolára alapozva. Még nem dőlt el semmi, de az biztos: a kastély megmentése nagyon fontos feladat.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. április 18., szerda 18:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület