CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szerdán kezdődött az országos diákköri konferencia

Értik az idők szavát
Szerdán kezdődött az országos diákköri konferencia

Most, amikor államiságunk milleniumát ünnepeljük, jövőnkhöz az igen gazdag nemzeti múlt tapasztalataiból meríthetünk rendező elveket – hangzott el szerdán a XXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának megnyitóján.

A diákkörösöket hazánk egyik legrégebbi alapítású felsőoktatási intézménye látja vendégül, a Nyugat-magyarországi Egyetem, amely munkáját alapítása óta egyre markásabban, a hagyománytisztelet és az előretekintés kettős alapelve köré szervezi. A több mint két és fél évszázados múlt jóvoltából az intézmény hazánk legrégibb és legeredetibb diákhagyományaival büszkélkedhet.
Egy régi mondás szerint: „Amely diák Jénából asszony nélkül, Lipcséből veretlenül, Wittenbergából ép bőrrel, Selmecről pedig bursch nóták nélkül kerül vissza szülőföldjére, a legszánalomra méltóbb teremtménye Istennek.”
A mondásból kitűnik, hogy a kulturális kisugárzó erő az említett városok intézményei közül leginkább a selmeci akadémiára volt jellemző. Ezek a hagyományok derűt, fegyelmet, méltóságot, optimizmust, összetartozást és igényességet hírdetnek. A jó közösségek, a szellemi műhelyek, a személyiség kohói, ahol módja van az egyénnek kiteljesedni, erényeit megcsillantani, legjobb képességeit kifejleszteni. Nagy szükség van az ilyen kohókra, mert az ország történelmi kényszer által is diktált megújulása várja a cselekvő, kreatív, ötletgazdag fiatalokat. A tudományos diákköri tevékenység talán a legjobb keret a hallgatói képességek megismerésére, fejlesztésére, a tehetséggondozásra.
A Gyermek- és Ifjúsági Központban megtartott megnyitón dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi egyetem erdőmérnöki karának dékánja köszöntőjében elmondta, hogy az OTDK nemcsak verseny, hanem lehetőség arra, hogy  barátságok szövődjenek, a résztvevők  szakmai eszmecseréket folytassanak.
Sopront dr. Gimesi Szabolcs polgármester képviselte, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen rangos eseménynek adhat otthont a város.
Sopron és az egyetem között 1919 óta – mikor az akkori polgármester, Turner Mihály kezdeményezésére Selmecbányáról a városunkba került az intézmény – jó kapcsolat működik. Ez a kapcsolat közös érdek, hiszen a város is nagyon sokat profitál az alma mater szellemi munkájából és légköréből.
Dr. Pantalos József, prof. emericus, visszaemlékezett az ötven évvel ezelőtti első OTDK megnyitóra, mikor még ő volt diák, most pedig az elnökség doyenjeként vehet részt a tudományos konferencián. Az eltelt fél évszázad során nagyon sok kiváló szakember került elő a versenyek során. Ma már hagyományai vannak ennek a találkozónak, amely a haladást tűzte ki céljául.
Idén már a kilencedik OTDK megnyitóján vett részt dr. Szendrő Péter, az Országos Diáktanács elnöke, aki az agrártudományi szekciót az egyik legrangosabbnak tarja a tizenöt közül. Ezt a gondolatot támasztja alá az a tény, hogy a humán szekció mellett az agrártudományira érkezett a legtöbb, számszerint 292 pályamunka. Az elnöki beszédben Széchenyi szavait idézve elmondta, hogy nemzetünk jövője ma is a kiművelt emberfőkben rejlik, s egy új értelmiség eljövetelére várunk.
A ma véget ért rendezvényen dr. Mucsi Imre, a Földművelődési és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Dudás Ferenc, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára képviselte a felügyeleti szerveket.
Mindkét helyettes államtitkár a minisztériumok támogatásáról és elismeréséről beszélt az Országos Tudományos Diákköri Konferencia kapcsán.

Merényi Zoltán



2001. április 19., csütörtök 09:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület