CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Stumpf István: az információs társadalom egy sikeres, emelkedő nemzet esélye

Az információs társadalom hajnalán

Stumpf István a Miniszterelnöki Hivatal vezető minisztere Sopronban tett látogatása alkalmával sajtótájékoztatót tartott.
Azokhoz a kihívásokhoz hasonlóan, amelyekkel a magyarság 1000 éve, a kereszténység felvételekor nézett szembe, a miniszter úgy gondolja, hogy az információs társadalom kihívásainak jelentősége akkora, hogy a nemzet sikeressége, versenyképessége múlik azon, ahogyan ezeket megválaszoljuk.

Havas András, a Fidesz soproni szervezetének elnöke
és Stumpf István Kancelláriaminiszter a sajtótájékoztatón

- Történelmi pillanatokat élünk, mert egy olyan korszakváltásnak vagyunk a hajnalán, amikor pontosan nem tudjuk, hogy az információs társadalom dinamikus változása az ország számára egyértelműen áldást jelent-e, hiszen hasonlóan más országok példájához fennáll a digitális szakadék megjelenésének a veszélye - vélte Stumpf István miniszter, aki úgy látja, hogy ugyanakkor az információs társadalom Magyarország számára egy sikeres, emelkedő nemzet esélyét kínálja.
Szerinte a magyar tudás, intellektus az egész világon ismert exportcikk, ezt felismerve hozta létre a Kormány az Informatikai Kormánybiztosságot, együttműködve a magyar tulajdonú és bázisú informatikai cégekkel, valamint a multinacionális cégekkel, amelyeknél a bekövetkezett stratégiaváltás folytán az utóbbi időben a kutatási és fejlesztési részlegeik Magyarországra való telepítése folyik.
Ugyanakkor a miniszter nagyon fontosnak tartja azt a két törvényt, amelynek az általános vitája éppen most zajlik a Parlamentben: a digitális aláírásról szóló törvényt és az egységes hírközlési törvényt.

A digitális aláírásról szóló törvénnyel megvalósulhat az elektronikus kereskedelemben elektronikusan hitelesített aláírásokkal való kommunikáció. Az elektronikus kereskedelem az egyik legdinamikusabban gyorsuló és változó piacot jelenti Európában, és Magyarországon is, ahol az elmúlt két évben megduplázódott az elektronikusan köttetet üzletek száma.
Radikális piacnyitást irányoz elő a kormány a hírközlés területén, és úgy gondolja, hogy a szolgáltatók minőségben és árban jelentkező versenye olyan kínálatot eredményez, amely minőségi szolgáltatásokhoz vezet.
Ez azt is jelenti, hogy függetlenül a társadalmi helyzetétől az iskolában megszerzett tudását az információs társadalmi közegben értékesíteni tudja mindenki. Mindez a társadalom számára egy új alkalmazkodási kényszert ír elő.
A kormány szeretne minél több embernek esélyt adni az információs társadalom eszközeihez való hozzáférésnek, hogy a társadalom-mobilitás megalapozódhasson.

Stumpf István miniszter azt is elmondta, hogy programokat vezetnek be, folyamatosan tárgyalnak a különböző szolgáltatokkal, hazai vállalkozókkal, arról, ahogyan a Széchenyi terv részét képező informatikai programokba be tudnak kapcsolódni.
Ezek támogatására az idén 17 milliárd, következő évben pedig 28 milliárd forintot szán a kormány.



2001. április 20., péntek 21:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület