CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Látványos bemutatók a megyei ünnepen

Rend a lelke mindennek
Látványos bemutatók a megyei ünnepen

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a Sopronban első alkalommal megrendezett megyei rendőrnap résztvevőit. Vasárnap délelőtt a Fő téren a Soproni Városi Fúvószenekar és a mazsorettek tartottak zenés ébresztőt. Az emelvényen felsorakoztak a régió prominens személyiségei, városvezetők, a rendőrség és a társszervek hazai, osztrák, szlovák és holland képviselői. A Himnusz elhangzása után dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrkapitány nyitotta meg a rendezvényt.

Az ünnepség szónoka a rendőrség védőszentjéről, Szent György vértanúról beszélt, aki a feljegyzések szerint számtalanszor megsegítette a hozzá fohászkodókat, a közbenjárását kérőket. Így vált a lovagok és a fegyveresek védőszentjévé. Neve hallatán legtöbb emberben a prágai Sárkányölő Szent György szobor elevenedik meg. A sárkány a gonoszságot, Szent György az igazságosztót, a szobor témája az igazság bűn feletti győzedelmeskedését szimbolizálja. Immár hagyománnyá vált – hangsúlyozta az rendőrezredes, hogy Szent György napján a rendőrség hivatásos és közalkalmazotti állománya megáll egy percre, együtt ünnepel a lakossággal. Számadatokkal illusztrálta Győr-Moson-Sopron közrendjét. A balkáni válsággal kezdődött népvándorlás a megye területén szakadt meg. Az itt rekedt állampolgárok bizonytalan sorsa, a gépjárműlopások elszaporodása, a külföldi elkövetők által meghonosított trükkös lopások magasabb száma és az élénk tranzitforgalom hatására kialakult prostitúció rányomta bélyegét a közbiztonság alakulására. Az év első negyedében ezen bűncselekmények visszaszorításában a megye rendőrei jelentős eredményeket értek el. Az erőfeszítéseket és a végzett munka minőségét jelzi az Év Rendőre kitűntetés, amelyet egy győri körzeti rendőr érdemelt ki. A megye rendőri állománya szolgálati feladatait mindenkor a törvényesség betartásával teljesíti. Szabadfi ezredes köszöntője végén kijelentette: „Minden erőfeszítést megtettünk, s a jövőben is megteszünk a megye közrendjének biztosításáért, a közlekedés biztonságának javításáért, a lakosság ügyeinek színvonalasabb intézéséért.”
Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke azokat köszöntötte, akik vigyáznak ránk, naponta kemény szolgálatot vállalva, nem egyszer életük kockáztatásával óvják, védik a lakosságot. Sokaknak persze – mint mondta – ez nem mindig tűnik így. Az igazoltató, kérdéseket feltevő, olykor kellemetlenkedő rendőr alakját idézte, aki – akár hisszük, akár nem – értünk, a lakosságért, nyugalmunk és testi épségünk, biztonságért intézkedik. Szólt az óriási határforgalomról, amely a napi rendőrségi feladatmegoldás mellett fokozott terheket ró az egyenruhások, a rendvédelemben dolgozók vállára. Megköszönte a megye lakossága nevében a rendőrségnek és a társszerveknek az elmúlt időszakban végzett munkát. A statisztikai adatok tükrében kijelentette: biztonságunk nőtt. Mindannyiunknak biztonságot, nyugalmat ad a tudat, hogy a csaknem mindenütt jelenlévő rendőrök látványa lassan-lassan a bűnözők kedvét szegi.
Szabó Lajos rendőr alezredes, a főkapitányság személyzeti osztályának vezetője ismertette az ünnepi állományparancsot. Dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány, Ivanics Ferenc, a közgyűlés elnöke, Balogh József és dr. Gimesi Szabolcs, Győr és Sopron polgármestere, valamint Tellesz Endre soproni rendőrkapitány ünnepélyesen átnyújtották az arra érdemes  rendőröknek az elismeréseket.
A volt Megyeházán dr. Gimesi Szabolcs polgármester mondott pohárköszöntőt, majd a Fő téren szakmai és szórakoztató programok, kommandós-, rendőrségi szolgálati kutya-, valamint rendőrségi- és bűnügyi technikai bemutatók kezdődtek.

***

A rendőrnap soproni kitüntetettjei: Kiss József rendőr zászlós járőrvezető aranygyűrűt kapott, Háber Miklós közalkalmazottat az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője dicséretben és jutalomban részesítette. Munkatársi címet kapott Arnoczki Gabriella közalkalmazott, előadó. Eredményes együttműködés elismeréséül dicséretben és jutalomban részesült Szabó László határőr-főtörzsőrmester, a soproni határőrizeti kirendeltség járőrvezetője. Soós Imre zászlós a közlekedésrendészeti osztály helyszínelője és balesetvizsgálója, Baumgartner Csaba főhadnagy a bűnügyi osztály nyomozója, Lőrincz Zoltán százados, a nyomozó alosztály alosztályvezető helyettese a szolgálat példamutató ellátásáért dicséretben és jutalomban részesültek. Dicséretben és jutalomban részesült eredményes szakmai munkájáért Váradi András őrnagy, a nyomozó alosztály vezetője. Mészáros Mária őrnagy irodavezető tárgyjutalmat kapott. Gosztola Csaba, őrnagy a bűnügyi osztály vezetője.  Rapi Lajos alezredes ügyeleti csoport vezetője. Soron kívül előléptették törzszászlóssá Jagadics Zsolt zászlóst, a közrendvédelmi osztály körzeti megbízottját, Németh Norbert főtörzsőrmestert, a bűnügyi osztály nyomozóját zászlóssá. Jutalomban részesült továbbá Kiss Attila százados, az igazgatásrendészeti osztály főelőadója, Pető Péter százados, az ügyeleti csoport ügyeletese, Otrosinka Mária Marianna hadnagy, a bűnügyi osztály vizsgálója, Berki Lajos főtörzszászlós, nyomozó, Csiszár Gyula zászlós vizsgáló, Guzmics József zászlós gépjárművezető, Horváth Péter zászlós a közlekedésrendészeti osztály járőrvezető, Rajnai Sándor főtörzsőrmester, a közrendvédelmi osztály  járőrvezetője, Szalai Ottó főtörzsőrmester, a közrendvédelmi osztály járőrvezetője, Gáspár Józsefné közalkalmazott igazgatásrendészeti osztály előadója.

T.M.
Németh Béla felvételei



2001. április 25., szerda 12:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület