CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Katona-témák érdeklődőknek

Katonadolog


Szemezgetek Önöknek, kedves Olvasóim, a 2001. április 21-én szombaton Szombathelyen, a Savaria Laktanyában immáron harmadszor megrendezett Nyílt laktanyanap alkalmával összegyűjtött prospektusokból.

Egy fénymásolt lap szól hozzánk: Szereted az érdekes, változatos munkát? Szereted a kihívásokat, a megmérettetést? Legyél te is a magyar honvédség szerződéses katonája! Azután olvashatunk a lapon a szolgálati viszony létesítésének feltételeiről, testnevelési követelményekről (minimum szintek 2001. évben), a járandóságról, az időhatárokról, illetve informálódási helyekről. Például: www.hadkiegeszites.hu

Két termetesebb kiadvány a Mesterségem a hivatásom (Téged is várunk szerződéses katonának!), illetve a Támpont (Tájékoztató a szerződéses katonáknak). Az első színes, képpekkel gazdagon illusztrált, a második jó vastag, fekete-fehér, paragrafusokkal alaposan megtámogatott, széleskörű tájékoztató.
A Támpont két részből áll. 1. A szerződéses katonák jogállásának egyes kérdései (Pl.: jogai, kötelezettségei, fegyelmi felelőssége; kérelem, panasz és szolgálati jogvita; érdekképviselet) 2. A munkajövedelem; jóléti ellátások, szolgáltatások, szociálpolitikai juttatások, a szerződéses katonák szabadsága stb.
Találomra kinyitottam most e 88 oldalas könyvecskét, s kiírok belőle néhány pontot arról, mely illetménypótlékok léteznek szerződéseséknél. "... a feladat bonyolultságához és nehézségi fokához igazodó méretű harckészültség és működőképesség miatti fokozott igénybevételért harckészültségi pótlék havonta, készültségi pótlék naponként, ügyeleti díj szolgálatonként, orvosi ügyeleti díj ügyeletenként, készenléti díj naponként, gépkocsivezetői pótlék havonta, terepfelmérői pótlék naponta, gyakorlati pótlék naponta, díszelgési pótlék havonta, zenekari pótlék havonta, repülő és helikopter műszaki üzemben tartó pótlék havonta..."

És most a színesből pár mondat.: "Magyarország a NATO teljes jogú tagja, miközben töretlen lendülettel folyik az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítése. A korszerű követelményeknek gazdasági és társadalmi adottságaink mellett a Magyar Honvédségnek is meg kell felelnie. A haderő átalakítása igen komoly áldozatokat követelt a katonai szervezetektől és személyektől egyaránt. A korszerű nyugati hadseregek példáját követve nemcsak kisebb lett a magyar haderő, hanem szerkezetében, irányításában, alkalmazási elveiben s egy sor tényező tekintetében korszerűbb is.
Az átalakítás eredményeként a honvédelmi tárca ma megbízható, kiszámítható költségvetéssel rendelkezik, amely biztosítja honvédségünk megfelelő fejlesztését, az élet- és munkakörülmények folyamatos javítását.
Nemzetközi jelenség, hogy a hadseregek professzionális jellegének erősödésével nő a szerződéses katonák szerepe. Hasonló folyamatok jellemzik a Magyar Honvédség korszerűsítését is. Ennek megfelelően csökken a tisztek és a hadkötelezettség alapján sorkatonai szolgálatot teljesítők száma, és nő a tiszthelyetteseké, valamint a szerződéses katonáké."

A rövidebb (kétharmadnyi A/4-es lap félbehajtva) színes kiadványok címei: Gépesített lövész fegyvernem; Felderítők, hírszerzők; Híradó-csapatok; Légierő haderőnem; Műszaki csapatok. Kettőből választottam egy-egy érdekes részt az Önök számára.

1. Felderítők, hírszerzők:

A borítón egy idézet: "A hírszerzés a második legősibb mesterség a világon." Beljebb már komolyabb mondandó: "A hírszerzés a pontosságra, az információ értékelésére, következtetések levonására koncentrál. Közismert, hogy Magyarországnak nincs ellenségképe. Jelenleg egyetlen szomszédunknak sincs olyan politikai célja, amelynek érvényesítését a Magyar Köztársaság elleni katonai agresszióval vagy veszélyeztetéssel kívánná elérni."

2. Híradócsapatok:

"A NATO-feladatok végrehajtásában részt vevő állománynak előnyös (egyes munkakörökben feltétel) a nyelvismeret. A nyelvismeret jól kamatoztatható Magyarország területén idegen nyelvi környezetben és külföldön (külszolgálatban) végzett munka során is. A Magyar Honvédség a nyelvismeret megszerzését és továbbfejlesztését térítésmentes nyelvtanfolyamok szervezésével támogatja. Az államilag elfogadott nyelvvizsgáért nyelvpótlék jár. További pótlékot kapnak azok, akik bizonyos nagyfrekvenciás kisugárzás környezetében végzik munkájukat. Mivel a híradás biztosítása a fizikai munkával szemben elsősorban magas szintű szellemi tevékenységet kíván, ezért a nők és a férfiak egyforma eséllyel pályázhatnak."

A Tanfolyamkalauz című kiadvány is elvehető volt a sátorbéli asztalról. A Jaguár Kiadó adta ki, a 2001-es a hetedik évfolyam. 29. oldalán: "A Magyar Honvédség tanintézetei érettségizett fiatalok jelentkezését várják tiszt- és tiszthelyettesi képzésre! A tiszthelyettes szakképzés 1 éves. Helyszíne: Magyar Honvédség Központi Tiszthelyettes Képző Intézet, 2001 Szentendre, Dózsa György út 12. A tisztképzés a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen történik. Webhelyek: www.zmne.hu , www.bjkmf.hu , www.klkf.hu .

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. május 02., szerda 19:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület