CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

"Amikor bevezették Sopronban az új parkolási rendet, mindenki nagy reményeket fűzött hozzá."

A soproni parkolási rendszer hiányosságai.

Amikor bevezették Sopronban az új parkolási rendet, mindenki nagy reményeket fűzött hozzá. Mindig lesz elég szabad parkoló, gyorsabban cserélődnek a parkírozó autók, ezáltal nagyobb összeg folyik be a város kasszájába.Valóban könnyebb szabad helyet találni autónk számára. Ám a rendszer nem működik megfelelően. Számos kérdés mindmáig megoldatlan maradt. Csak találgatni lehet, vajon az üggyel foglakozni hivatottak túlterheltsége az oka ennek, vagy csak egyszerűen így látják jónak.

Ismerősökkel beszélgetve állandóan felmerülnek olyan kérdések, miért kell 5 percért is teljes parkolószelvényt felhasználni, vagy miért kell büntetést fizetnem, ha a szelvény beszerzése miatt pár percig anélkül várakozok a kijelölt helyen, és még sorolhatnám tovább. A legnagyobb hibának azt tartom, hogy még mindig nem oldották meg az egyenlőséget a hozzám hasonló magyar autós, és a városunkba látogató idegen (főként osztrák) autós között.

Mert ha a magyar autós nem használ parkolószelvényt és rajtakapják, felszólítást kap csekkel, amin leróhatja mulasztásának díját. Ha nem adja fel, 8 nap után az összeg emelkedik, és a büntetés fizetése alól nem tud kibújni, mert kocsiját nyilvántartják magyarországon.

Nem így a sógorék... A büntetési papírt szép nagy ívben elhajítják, talán még a Sopronban gyakori szél is segít nekik, hogy az minél messzebb kerüljön autójuktól. Tehetik ezt nyugodtan, ugyanis a tételt nem lehet behajtani rajtuk, mivel autójuk Ausztriában van nyilván tartva. Sajnos - ismerve a bevásárló turisták számát - ők adják a helyi parkolókat igénybevevők nagy részét. Sőt, most már az is közismert, egyre több magyar - aki különböző okok miatt a szomszédban nyilvántartott autóval közlekedik, - is ezt a szisztémát követi. Rajtuk sem tudják behajtani a büntetést. Ezek után felmerül a soproni autósban a kérdés: miért csak őrá vonatkoznak a szabályok? Nem vagyok hajlandó addig fizetni, amíg az nem vonatkozik mindenkire!

Remélem, akik eljutottak idáig gondolatmenetem olvasásában, ugyanezen véleményen lesznek. Pedig jó példáért sem kell messze menni. Gyakran látogathatunk a közeli Ausztriába. Ott nagyon egyszerűen megoldották, hogy a külföldivel is betartassák azokat a szabályokat amelyek rájuk vonatkoznak...

Karácsonykor történt velem az eset. Egyik bécsi áruház körül nem lehetett szabad parkolót találni, ezért - a rossz példát látva - én is a forgalom elől elzárt területet használtam. A vásárlás befejeztével, másfél óra múlva kocsimhoz visszatérve, bal első kerekéhez tapadó kerékbilincset, szélvédőmön pedig egy többnyelvű magyarázó lapot találtam. A szabálytalanul parkoló osztrák autókon "csak" a feljelentést tudató cédula virított...

Teljesen logikus eme eljárási mód. Az osztrák autósnak lakására küldik az elmarasztaló értesítést, a külföldinek viszont megakadályozzák büntetlenül való eltávozását, mert másképp nem érhetik el. Meggondolandó lenne a soproni parkolási rendszerben ezt a példát követni. Az már szakemberek döntése alapján meghatározandó részletkérdés, mekkora összegért szabadítanák meg a külföldön nyilvántartott autót bilincsétől.

Amíg e téren nincs változás, a parkolási büntetés csak minket, magyar állampolgárokat érint.

Simon Zsolt



1999. január 06., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület