CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Angyalarcú fiatalemberek...

...menetelnek komor arcú rendőrök között. A jereváni benzinkútnál találkozom a menettel: elöl rendőrautó, hátul rabomobil jellegű kisbusz. A menet két oldalán kék overálos, az autókban fehéringes rendőrök. A menet lassan halad, mindkét irányban összetorlódnak az autók.
Közöttük a fél utat elfoglalva fiatalok, akik között van, aki mosolyog, van, aki komolyabb arccal veszi tudomásul a kényszer-kíséretet. Fegyelmezetten, mint egy szabad, de kulturált osztály iskolai kiránduláson.
Ballag a karaván, és én azon gondolkodom, miért? Hiszen Sopron utcái láttak már randalírozó kiskatonákat, esténként a Várkerületen bőgő motorokkal gyorsulási versenyt rendező fiúkat, egész nap a fület és agyat dobogtató ritmusban "zenélő-doboló" külföldi zenészeket, és íme, itt ez sok fiatal, akik a légynek sem ártanának.
Amikor már a menet felénél tartok, ugrik be a dolog, hogy minden valószínűség szerint "sportembereket", sportos fiatalokat, valamilyen sportág fanatikus szurkolóit látom most így, "kényszerjóságban". A sor pedig valószínű, hogy az állomás felé halad.
Visszafelé valóban már a Frankenburg utcánál tart a "gyászmenet". Nincsenek zászlók, nincs ordítozás, csak menetelnek félénken, oldalra pillantgatva ezek a már alig-gyerekek.
Valamit akkor értettem meg igazán: hogy milyen hálásnak kell lennünk azoknak, akik kísérik őket. Hétvégéjüket tették tönkre ezek a fiúk azzal, hogy potenciálisan egy város békéjét, ablakait, kirakatüvegeit, provokált és potenciálisan bántalmazott polgárait kell ellenük megvédeni.
Pedig süt a nap, béke van, kiváló alkalom egy sétára vagy beszélgetésre.
Sajnálom őket, és bennük egy kicsit magamat is, hogy ilyenné tettük, ilyenné engedtük válni Európa egy részét. Vagy mindig is benne volt, megvolt a lehetőség?
- DI -



2001. május 21., hétfő 15:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület