CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Meghalt Douglas Adams


Ennek a napnak, úgy látszik, ilyennek kell lennie, telve semmittevéssel, méla elképzelésekkel és csöndes cigarettázásokkal. Nem mondhatnám, hogy kibaltázott velem a világ ma, de most az van, hogy összekeresem mind az mp3-kat, amelyek kicsit is szomorkásak, és hallgatom, hallgatom, de nincsen sok, ez egy vidám albérlet, úgyhogy emil rulez megy, meg Zazzie az ágyban.

Ha érted, mire gondolok.
Nincsen több Útikalauz stopposoknak, nincs Dirk Cejli hollisztikus irodája folytatás, villant az agyamba az imént, csak az a pár novella meg regény, ami kószálgat a világban még, és arra vár, hogy lefordítsa már valaki magyarra, hogy aztán Én elolvassam. Douglas Adams meghalt, és sajnos nincsen módomban erről többet írni, sem magasztalgatni nem akarom, dacára a ténynek, hogy feltehetően tényleg ő volt a világirodalom legviccesebb sci-fi irója, és egyben legelképesztőbb feltalálója. Azt hiszem, valóban elképesztőbb dolgokat talált ki, mint amiről politikusaink valaha is álmodtak. Nem is sorolom inkább.

És végül; pénteken ne lepődjünk meg, ha egy hirtelen ötlettől vezéreltetve törölközőt csavarunk nyakunkba, vagy valaki máséba, vagy valaki más valaki máséba, ettől a világ még menni fog tovább, legfeljebb hülyének néznek valakik valakiket, ez tulajdonképpen az ő bajuk. Pénteken lesz az első Törölköző-nap, aztán jövőre meglássuk, mondják a kampány szervezői. Egyelőre úgy látszik, hogy a Douglas Adams emléknap a továbbiakban február 11-re várható, ami amúgy az év 42. napja, értse aki tudja. Miért éppen 42, miért éppen törölköző? A törölköző egy nagyon hasznos tárgy, akár mondhatjuk azt is, hogy a lehető leghasznosabb, amit csak egy stoppos magával vihet. A 42 egy szám, a válasz egy talányra; A Világ, Az Élet Meg Minden nagy kérdésére, ez az, amit már sosem fogunk megtudni, fejezhetném be így is, de hagyjuk ezt inkább.
Pénteken, aki úgy érzi, ne átalljon törölközővel a vállán trappolni a belvárosban, ez még nem bůn, ugyanakkor ez nem az a hely, ahol ezt magyaráznom kellene.

OKR

"A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón, takarózhatunk vele, miközben Knkrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük, és fegyverként használhatjuk kézitusában, fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha ő nem lát téged, te se látod őt - annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó), veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.
Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag (strag = nem stoppos) boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül "elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője - az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.
Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: -Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel, klufi: nagyszerű, belevaló fickó, sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)"

Douglas Adams (1952-2001)

Douglas Adams site
Towelday



2001. május 22., kedd 23:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület