CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Két távollét

Lk 24,50-53 Ezután kivezette őket Betánia közelébe, és kezét kitárva megáldotta őket. Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe. Leborulva imádták, aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. Mindig a templomban voltak, és dicsőítették az Istent.

Rövid időn belül Jézus kétszer is "magukra hagyta" tanítványait. Első alkalommal a szenvedéskor és kereszthalálkor, másodszorra a mennybemenetelkor.
Milyen nagy különbség tapasztalható az apostolok magatartásában! Az első alkalommal szétszélednek, félnek, visszamennek eredeti foglalkozásukhoz, igyekeznek elvegyülni, nem feltűnőnek lenni a tömegben.
A második alkalommal már nem szűnik meg, már folyamatos az együttlét öröme a föltámadottal, a most már mennybementtel.
Gondolkozásunk különbözősége miatt nem tudjuk igazán felmérni, milyen módon látták a tanítványok testben az Urat; azt sem, hogy a mennybemenetel milyen módon zajlott.
Az előzmény és a mennybemenetel utáni idők "eredménye" itt sűrítetten található az evangéliumi leírásban. Tartalmazza az elváláskor érzett emberi bánatot, melyet a Lélekben megerősödés, a megújulás fékezhetetlen öröme jár át. Lukács itt, evangéliuma utolsó mondatában elővételezi, amit már annak megírásakor régen átéltek mindannyian. (Pünkösd örömét.)
Szűkszavú maga a felemelkedés megfogalmazása: "Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe." Nem mindennapi az esemény, de az előzmények és a tanítás magyarázatának birtokában már természetes: így kellett történnie. Ez a szilárd, tapasztalati meggyőződés hatja át a tanítványok gondolatát, most már véglegesen.
Nyilván ugyanezen ismeretek birtokában - korunk divatos szlogenjével - a jövőkép sem olyan sötét már. Ha nincs is itt valamilyen tapintható, ember-formájú test alakjában, mégis mindig velük van. És itt hadd vonatkoztathassuk most már önző módon magunkra is: velünk az Úr!
Ez a gondolat tehát 2000 éve "egyenes ágon" származik az apostoli tanúságtételből. Jézus legközelebb már csak az ítéletkor lesz látható. Egy ígéretet közvetít a gondolat, melyről ezek az egyszerű emberek is megbizonyosodtak. Nem hirdetnek, nem hirdethetnek mást, csak amit kaptak, Szent Pál, az első megfogalmazó szerint csak azt adják tovább (v.ö.1Kor).
Érzékeink felett van legtöbbször a kegyelmi tapasztalat, melyet éppen tetteink tehetnek mások számára is nyilvánvalóvá: mégis él. Így kapcsolódik a szentségi jelenlét és ered belőle az élet új minősége. Nemzedékek visszhangozzák az apostoli örömet, mert megérezték, hogy a birtoklás emberi szintje határáig tudatosult bennük az élő Ige.
Isten adja meg ezt az örömet mindannyiunknak, akik annyira rászorulunk erre a forrásra!
- DI -



2001. május 25., péntek 19:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület