CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A rovat új szolgáltatása !

A rovat új szolgáltatása! Rendszeres növényvédelmi előrejelzés a Soproni borvidéken az AGROEXPERT segítségével

A címben említett előrejelző rendszert az USÁ-ban fejlesztették ki. Speciális szoftver foglalkozik a szőlőkultúrák kórokozóinak előrejelzésére. A rendszer klíma-mérőállomásokból, központi számítógépből, rádió adó-vevőből és relékből tevődik össze. Az egyes mérőállomásokon érzékelők regisztrálják a hőmérséklet, a csapadék, a relatív légnedvesség és a levélnedvesség értékeit. A mért adatokat 15 percenként rádióadó továbbítja a központi számítógéppel összekötött rádióvevőhöz.
    A Soproni borvidéken 8 mérőállomás került felállításra 1998. február 25-én. A rendszer gazdája a Sop-Vin Kft., amely az akkori FM-támogatással, valamint a helyi hat hegyközség támogatásával üzemelte be a rendszert. Az adatokat minden pénteken Dr. Varga Mária növényvédelmi szakmérnök elemzi, összegzi, és megfogalmazza a gazdapolgárok számára az előrejelzést és a növényvédelmi tennivalókat.
    A rendszerről 1999-ben részletes tájékoztatás jelent meg a PATE Szaktanácsadó és Továbbképző Intézetének kiadásában a soproni Champ Kkt. szervezésében.
A jövőben Hollósy Attilának és Oláh Gábornak köszönhetően az interneten is rendszeresen közöljük a Soproni borvidék növényvédelmi előrejelzését. Tudomásunk szerint Magyarországon elsőként a mi szakértőink próbálják hasznosítani a rendszert.
 
 

Keglovich István
rovatvezető
 
 

AGROEXPERT növényvédelmi előrejelzés

2001. május 25.

Az elmúlt héten szőlőink jó ütemben fejlődtek. Nem volt túl meleg (átlag 16,5 °C középhőmérséklet), és egy alkalommal némi csapadékot is kaptak az ültetvények. A károsító-helyzetben továbbra is a szőlőlisztharmat és a tarka szőlőmoly a kritikus. A szőlőperonoszpóra számára még mindig nem alakultak ki az optimális fertőzési feltételek. Egyetlen mérőállomás (Fertőszentmiklós) környezetében zajlott le egy peronoszpóra-fertőzés 8 napos lappangási idővel. Mivel új fertőzés nem indult, nem kell számolni a betegség gyors felfutásával. Ennek ellenére virágzás előtt indokolt egy megelőző védekezés elvégzése kontakt (felületen ható) gombaölőszerrel (Dithane DG, Vondozeb DG, Polyram DF, Zineb 80, Miltox speciál, Cuprofix 30 DG stb.) integrált területeken a Bravo 500, Mycoguard 500 SC, Buvicid K, vagy Buvicid F “zöld” szerek közül lehet választani.

A szőlőlisztharmat ellen célszerű az ún. felszívódó (belsőleg is ható) készítmények felhasználása (Discus DF, Falcon 460 EC, Topas 100 EC, Systhane 12 E, Saprol, Bayleton stb.), melyek közül a Discus és a Saprol az integrált termesztésben is alkalmazható.

A szőlőmolyok rajzása április végétől folyamatos, a 2. rajzáscsúcs is lezajlott. Még mindig érdemes az ún. vedlésgátlókat választani (Avaunt 150 SC, Alsysthin 25 WP, Nomolt 15 SC, Match 50 EC, Insegar) – valamennyien “zöld” rovarölőszerek. Június elejétől azonban már az idegmérgek (Reldan 40 EC /Cyren EC/ vagy Fyfanon EW) a hatásosak, melyeket az integrált termesztésben évente 1-2 alkalommal (indokolt esetben, veszélyhelyzetben) lehet alkalmazni (“sárga”szerek).

Néhány kombinációs javaslat:

Discus + Avaunt + Polyram
Discus + Match + Buvicid K (integrált is!)
Falcon + Alsysthin + Bravo 500
A csapadék mennyisége mérőállomásonként (május 18-án):
 
Balf 2,8 mm Sopron Kogl 9,8 mm
Fertőendréd 3,0 mm Jánostelep 12,0 mm
Fertőszentmiklós 6,2 mm Présház 7,0 mm
Harka 10,2 mm Virágvölgy 9,2 mm
Hidegség 1,8 mm Újhegy (Fertőrákos) 17,2 mm

A következő előrejelzést 2001. június 5-én adjuk.

Sopron, 2001. május 25.
 
 

Dr. Varga Mária
Oláh Gábor
Hollósy Attila



2001. május 28., hétfő 14:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület