CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az ihlet örökkévalósága - Modellek és múzsák Roisz Vilmos festői világában

    Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Képzőművészeti Társaság és a Roisz Alapítvány szervezésében emlékezett meg Sopron város művészetkedvelő közönsége Roisz Vilmos (1906-1997) festőművész születésének 95. évfordulójáról.

    A Soproni Képzőművészeti Társaság Várkerület 19. szám alatti székhelyén május 22-én Sz. Nagy Sándor elnök méltatta Roisz Vilmos művészetét; pályatársak, tanítványok személyes élményeiket osztották meg a résztvevőkkel. A művész tisztelői május 23-án az evangélikus temetőben sírjának megkoszorúzásával adóztak emlékének.
    Május 26-án a Várkerület Galériában dr. Pandur József művészettörténész, a Roisz Alapítvány művészeti vezetője nyitotta meg Az ihlet valósága - Modellek és múzsák Roisz Vilmos festői világában címmel rendezett emlékkiállítást.
    A megnyitón Sopron város nevében Tengerdi Antal alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.
Roisz Vilmos Boldogasszonyfán (Frauenkirchen) született, Sopronban nevelkedett és a Széchenyi Főreálban érettségizett. 1933-ban végezte el a budapesti Képzőművészeti Főiskolát, ahol Réti István tanítványa volt. A sikeres indulás lendületének 1946-ban bekövetkezett megtörése után Roisz Vilmos a hatvanas évek derekán tért vissza a művészeti közéletbe. A Magyar Művészeti Alap és a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség tagja; később a soproni Képzőművészeti  Társaság alapító tagjaként dolgozott a soproni képzőművészeti élet fellendítésén. Roisz Vilmos mecénásként támogatott számos nemes célt szolgáló intézményt, rendezvényt: a kőszegi Zeneiskolát, a győri Grafikai Műhelyt, a soproni Érembiennálét és a Soproni Képzőművészeti Társaságot. Sopron városa 1996-ban Pro Urbe díjat adományozott az akkor 90 éves művésznek.
    A művész három rétegű életművéből - veduták, portrék, kozmikus képek - ezúttal a Roisz-hagyaték kezelői erre az évfordulóra egyet választottak ki: a portrékat.
A különböző korszakokban készült portrék Roisz Vilmos pályafutásának különböző korszakait is megjelenítik.  Tanulságosak az előtérben 1927-29-es időkből származó tanulmányai, amelyek már jól mutatják a mesterségbeli biztonságot.  A kiállítóterem bejárattal szembeni falán a nagybányai iskola szellemében fogant, a táj és ember viszonyát érzékletesen, finom tónusokkal megragadó impresszionisztikus megfogalmazású portréi láthatók.
    A jellemzően nagybányai vonásokat hordozó képei mellett, megtalálhatók a későbbi, konstruktivista korszakából való, nagyvonalúan, az ecsettel éppen feltett vonalakkal megrajzolt portréi. Az erre a korszakára leginkább jellemző udvarbelsőknél "megtalált", tudatosan redukált színskála fény-árnyák kontrasztjának és tónuskülönbségeinek egyedi használata köszön vissza a világos háttér előtt megrajzolt - a soproni közönség számára jól ismert - portréin.
    Dr. Pandur József megnyitó beszédében utalt Roisz Vilmos Péccsel való kapcsolatára, amely - szerinte - akárcsak a művész teljes életműve, kutatás tárgya lehetne, annál is inkább, mert a Roisz-hagyatékban, egyelőre nem teljes mértékben bizonyíthatóan, de művekben fellelhető utalásokban vannak nyomai Roisz Vilmos pécsi főiskolás művésztelepen való tartózkodásának. Az erre az alkalomra kiadott kis füzetecske hátlapján látható Havi-hegyi templom rajza - az említett feltételezést is alátámasztandó - kapott helyet az egyébként gesztus-értékű kiadványon.

A Roisz Vilmos festőművész emlékének adózó kiállítás június 9-ig tekinthető meg a soproni Várkerület Galériában.



2001. május 28., hétfő 16:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület