CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Tanítanak, tanulnak, hatnak

Négy arc Szombathelyről


Forrás: a Vas Népe különböző számai

Kezdjük a hölggyel! "Varga Bernadett textiltervező újra munkához lát, minthogy harmadik gyermeke is kétéves már." "Én úgy érzem, hogy szépet tudok kihozni az anyagból, de ez nem sokaknak kell - mondja Varga Bernadett. - Nehéz ma ezzel érvényesülni, mert akinek pénze van, nem erre költi, akit meg érdekelne, nem tudja megfizetni." "Tagja vagyok a Kárpitszövők Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Egyesületének, de ők a munkát nem szervezik, csak pályázati felhívásokat küldenek, illetve értesítenek külföldi kiállítás-lehetőségekről. Mindenkinek egyénileg kell menedzselnie magát, de én erre alkalmatlan vagyok. Néha adódik egy-egy megrendelés: nemrég felkeresett egy plébános, hogy fessek egy templomi oltárképet. Függőben van, hogy megrendeli-e Hévíz városa az Életfa-tervem textil-megvalósítását a házasságkötő terembe. Ez 2x3 méteres nagy munka lenne. Ha nem kell, elkészítem majd egy biennáléra kisebb méretben. Képlékeny még az is, hogy a Szent Márton-templom végül is igényli-e az oltárterítőt és a szent születését ábrázoló gobelint." "Varga Bernadett másfél éve tanít is a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, félállásban. Korábban rajzot is tanított, most "csak" szövést, de azzal is alaposan elvarázsolja tanítványait."
- Akit a gyors siker motivál, nem jelentkezik textil szakra. A felfokozott ritmusú világban egy évet ülni egy gobelin előtt, ez már életforma. Nehéz bevonni a gyerekeket, sérülékenyek, mindegyiket másként kell megszólítani. Behozzák ide a gondjaikat, elkalandozik a figyelmük. Ám lassan, ahogy komolyodnak, és apró eredményeket is elérnek, elfogja őket a lelkesedés. A felnőttek meg - szakkört is vezetek az MMIK-ban (a program ugyanaz, a különböző szövéstechnikáktól eljutnak a komplex gobelinig) - fordítva vannak ezzel: kizárják a problémáikat, kikapcsolódnak szövés közben. Mindig azt mondom: első a rajztudás. Egy mű létrehozását meg kell tudni tervezni.
"Néha vannak aggályaim, hogy 'lemaradok', kiesem a szakmai körforgásból, de elhessegetem ezeket a gondolatokat, mert most nekem ezt kell tennem: kapálok, földet, kertet művelek, gyerekeket nevelek. Nem vagyok kétségbeesve, hogy nincs sok megrendelésem, mert csinálok mást. Nem érzem azt, hogy csak a textiltervezés lenne a megvalósulásom. Minden megvalósulás, amit szívvel-lélekkel csinálok."

Cikk címe a Vas Népe közelmúltbéli számából: "Kifestőkönyv a Gondviselésről - Az interneten is rajzol a tudós pap" "Rádiózik, kifestőkönyvet készít, s az interneten is jelen van rajzaival Stift Zoltán, a fiatal római katolikus pap, káplán és főiskolai tanár, akit nemrég a teológiai tudományok doktorává avattak a domonkos rend római egyetemén." Kórházlelkész, plébánia káplánja, egy másiknak lelkipásztora, erkölcsteológiát tanít a Szily János utcai Hittudományi Főiskolán. "Ehhez az oktatáshoz szükséges a teológia tudományában szerzett licenciátus, illetve doktorátus. A licenciának nevezett diplomát a jezsuita rend 450 éve alapított egyetemén, a Gregoriána Egyetemen szerezte meg. Ezután dr. Konkoly István megyéspüspök döntése nyomán még egy esztendőt töltött Rómában, ahol elkezdte doktori disszertációja készítését a domonkos rend egyetemén, az Angelicumon. A tudományos munkát már Szombathelyen fejezte be, s egy esztendővel ezelőtt védte meg a disszertációt. A doktori címet tavaly decemberben kapta meg." "Az ember szabadsága nem azt jelenti, hogy minden kötöttségtől megszabadulunk, hanem hogy képesek vagyunk megszabadulni az önzés láncaitól, önmagunkat a szeretet kötelékével Istenhez kötözni, és így igaz emberként élni. A szabadságnak ezt a titkát a gyerekeknek zebrahasonlattal szoktam magyarázni: a ketrecbe zárt zebrát jó megszabadítani a rácsoktól, hogy igazi zebra módjára szabadon élhessen, de nem a csíkjaitól, mert akkor szamár lesz belőle." "Zoltán atya azt vallja, hogy bár a krisztusi hit továbbadása sohasem 'tömeges', hanem mindig személyes, az egyháznak nem szabad figyelmen kívül hagynia a tömegkommunikáció eszközeiben rejlő lehetőségeket. Fiatal barátaival nemcsak a Szóköz Rádió Nyitott szemmel című, szombatonként jelentkező katolikus műsorát készíti, hanem az interneten is jelen van. A www.katolikus.hu/stella honlap különlegességét az adja, hogy nemcsak a lap fórumán feltett kérdésekre válaszol, hanem vidám rajzocskákat is küld azoknak, akik ezt kérik."

A technika szerelmese: "A BDF technika tanszékének szakmai napján beszámolót tartott Kovács Zsolt Imre is, aki csoportjának űrszonda-modelljével részt vehetett Houstonban a NASA és az LPI által közösen rendezett úrkutatási konferencián." " A technikatanítás ma már nem csak a papírhajtogatásról szól." "Kovács Zsolt Imre az ELTÉ-n technika szakra jár, a BDF-en pedig fizikára." "A budapesti egyetemen dr. Bérczi Szaniszló alkotta meg az ottani technika szakosokkal a HUNVEYOR-1 gyakorló űrszondát. A második szakkör Pécsen jött létre, ezért a szombathelyi programot HUNVEYOR-3-nak neveztük el. Egy éve alakult a szakkör; megépítettük a modell vázát, és különböző mérő és figyelőegységekkel szereltük fel. Minden évben lehetőség van arra, hogy a bolygókutatáshoz kapcsolódó témákban anyagokat küldjenek be az LPI-hez (Lunar and Planetary Institute), ami a NASÁ-val közösen évente konferenciákat rendez a legújabb hold- és bolygókutatási eredmények bemutatására. A gyakorló űrszonda oktatásban való alkalmazása a tantárgyak szintézisét teszi lehetővé (anyagtechnika, informatika, rendszer és modell). Az ötletet dr. Bérczi Szaniszló javasolta publikációra, beküldtek hát egy anyagot a BDF technika tanszékéről is, amit elfogadtak. Így jutott ki Kovács Zsolt Imre a konferenciára és a NASA-központba." "A konferencia fő előadásai a jelenleg is pályán lévő és adatokat sugárzó űrszondákhoz kapcsolódtak (a Jupiternél a Galileo, a Marsnál a Mars Global Surveyor, az Erosz kisbolygónál a NEAR Shoemaker)." "A szombathelyi HUNVEYOR-3 modell "poszteren" mutatkozhatott be Houstonban, vagyis tablóra kiállított dokumentumait tanulmányozhatták az érdeklődők, kérdéseikre Kovács Zsolt Imre válaszolt."

És megint Amerika...: "Magyar siker az innovációs olimpián - Hegedűs Ramón első díjat kapott az USÁ-ban" "Hegedűs Ramón, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tavaly érettségizett diákja első díjat nyert a kaliforniai városban, San Joséban tartott nemzetközi tudományos és műszaki versenyen." "Egy éve megírtuk: a büki fiú első lett a középiskolások számára meghirdetett országos innovációs versenyen. A konkrét kutatómunkára épülő pályázati erőpróba eredményeképpen a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával juthatott ki Amerikába arra a nemzetközi megmérettetésre, amelyen mintegy negyven ország ezerkétszáz diákja vett részt." "Az USÁ-ban Hegedűs Ramón az itthon is győztes gimnáziumi pályamunkájával megnyerte az Eastman Kodak Company kategória első díját, s ezzel ezerdolláros pénzjutalomban is részesült. Ebben a kategóriában a fényképészet különféle módszereit kellett hasznosítani. Ramón témája a lézerrel volt kapcsolatos: azokat a változásokat modellezte, amelyek egy bizonyos anyag felületén játszódnak le akkor, ha speciális lézerrel sugározzák a matériát. Három videokamerával, gyorsfényképezéses technikával készített képekből nyert háromdimenziós modellt. Ezt a magával vitt számítógépen mutatta be a nemzetközi kutatókból álló zsűri előtt." Hegedűs Ramón jelenleg az ELTE elsőéves fizikus hallgatója, felvételi nélkül jutott be az egyetemre. Pályamunkája elkészítésében a bolyais Baranyai József és Pájer Szabolcs segítette, valamint dr. Hopp Béla a Szegedi Tudományegyetemről - az ő laboratóriumában végezhette a kísérleteket.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. május 31., csütörtök 20:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület