CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Az én sulim!

A film ünnepélyes bemutatója lezajlott


"Tök jó, hogy ez az én sulim! Büszke vagyok rájuk!" Ez a mondat ütötte meg a fülem az esemény után; a kijövő nézők egyikének ajkáról hangzott el.
Pünkösdhétfőn este 20 órai kezdettel levetítették a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjai, tanárai (sőt még a technikai személyzetből is volt szereplő!) közreműködésével - azaz színészi alakításával és filmes tevékenységével - készített "Isten a vádlottak padján" című 61 perces filmet. A gimnázium díszterme volt a vetítés színhelye. Theodor atya, premontrei szerzetes - aki az Egyesült Államokból érkezett Szombathelyre már évekkel ezelőtt - mondott bevezető beszédet, így a jelenlévő szülők, illetve az iskola mindennapjaival kapcsolatban kevésbé tájékozott nézők is betekintést kaptak egy kicsit a forgatásba, egy kicsit az időtartamba (másfél évig forgatták a filmet, kilenc órányi anyagot vágtak meg annyira, hogy 61 perces alkotás lett a végeredmény; tanúsíthatom, igazán remek alkotás!) s egy kicsit az újból és újból feltornyosuló, igen különféle nehézségekbe, akadályokba.
Isten azért kerül a vádlottak padjára - az egész egy gimnáziumi tanuló álmában játszódik, mely álom a napközben zajlott egyik beszélgetés alapján indul el agyában -, mert engedi a sok szenvedést (katasztrófák, súlyos betegségek, terror stb.). Remek, fordulatos cselekmény, változatos színhelyek, rövid, pergő snittek, tiszta beszéd, rebbenés nélküli szemek - igazán érdemes megnézni. A konklúzió igen komoly, ható pármondat Isten ajkáról, melynek lényege a következő. A szülők beviszik gyermeküket a kórházba, ha nagybeteg. Azután hazamennek, s másnap igyekeznek látogatni, érdeklődnek az orvosnál, aki tájékoztatja őket, hogy a gyermeket éjszaka meg kellett műteni, de jól van, most már rendbe fog jönni. Ha a szülők egy másik embernek engedik, hogy gyermeküket szúrja, vagdossa a gyógyulás érdekében, az emberek miért nem fogadják el, amikor Isten különböző módokon megpróbálja őket - ha az a megfelelő gyógymód lelkük egészségessé tételéhez?!

Szándékomban áll interjúban is beszámolni Olvasóimnak e nagyszerű, sokmunkás, nagy összefogásról tanúskodó diákfilmről, melyben egyetlen negatívum, hogy a hangerő néha nagyon felemelkedett, s zavaró volt, de tényleg csak ennyi(!) - egyelőre azonban, kérem, elégedjenek meg ennyivel! (Sajnos, az alkotókkal még nem tudtam időpontot egyeztetni.)
De mégis, csak annyit még: ajándék a sorstól, hogy láthattam ezt a filmet. Teljesen komolyan mondom. Olyan volt, mint egy hivatástisztázó beszélgetés, mint egy lelki kérdezz-felelek, ahol más kérdez és más válaszol helyettem; de olyan kérdésre, amit én is felteszek olyan válasz érkezik, amely meggyőzően szól hozzám is.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. jĂşnius 05., kedd 22:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület