CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A közmondás szerint jobb egyetlen gyertyát meggyújtani, mint a sötétséget átkozni

Interjú Theodore atyával


Pünkösdhétfőn mutatták be a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban az Isten a vádlottak padján című filmet - erről már hírt adtam Önöknek, kedves Olvasóim. Ígértem, hogy majd közreadom a Theodore atyával készült interjút is - íme, itt van!

- Bevezetésként mondana pár szót önmagáról - nem szokványos életútjáról?

- Kilenc évvel ezelőtt a rendszerváltás következtében jöhettem ide Magyarországra angolt tanítani. Mivel a rend nem működhetett a kommunizmus alatt, Amerikából kértek utánpótlást. A kaliforniai rendházunkat ugyanis 7 magyar pap alapította 1961-ben, akik a kommunizmus elől 1948-ban először Ausztriába, utána Rómába, végül az Egyesült Államokba menekültek.

- Kiben, mikor, hogyan vetődött fel az ötlet: legyen film a diákokkal, s a téma az legyen - Isten a vádlottak padján?

- Sajnos, azt kell látnunk, hogy erkölcsi és hitbeli szempontokból egyre több romboló film, illetve tévéműsor jelenik meg. Mi, keresztények olyan közömbösek lettünk ezzel szemben, hogy legtöbbször ugyanazokra a filmekre megyünk mi is, mint a nem keresztény emberek, az elején talán abban a hiedelemben, hogy ezek a műsorok nem gyakorolhatnak annyi hatást ránk, mint amennyit a többi emberre. Sajnos, itt nagyot tévedünk! A végén mi is odajutunk, hogy a rosszat jónak nevezzük. Tehát az már jó filmnek számít, ami talán erkölcstelen, de nem annyira, mint néhány film. Nagy hiba azonban a rosszat jónak nevezni. Nem az a jó film, ami minimális erkölcsi és hitbeli kárt okoz - mert az még mindig rossz -, hanem csak az a film lehet jó, ami kifejezetten megerősít bennünket a jóban, a hitben és az erkölcsi életünkben.

Mit lehet csinálni ilyen helyzetben? Két választási lehetőség van. Vagy elkeseredünk és azzal megelégszünk, hogy keserűen panaszkodunk, vagy pedig valamit produkálunk. A közmondás szerint jobb egyetlen gyertyát meggyújtani, mint a sötétséget átkozni. A mi filmünk gyertya akar lenni. Végül is most már nekünk is szabad filmet, tévét, újságot csinálni. Így vetődött fel az az ötletem 1999 decemberében, hogy játékfilmet készítsünk.

- Milyen szervezőmunka előzte meg a legelső filmkockák rögzítését?

- Először találni kellett egy olyan embert, akihez jó tanácsért fordulhattunk, hiszen gimnáziumunkban még senki sem készített filmet. Szűcs Ivánban, a belga tévé volt főrendezőjében nemcsak 40 éves tapasztalattal rendelkező tanácsadót találtunk, hanem a film rendezését is vállalta. Dr. Veress Mártonné, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium volt igazgatója kulcsszerepet játszott. Annak idején ő alapította a videoképzést abban az iskolában. Ő hozott kapcsolatba Ivánnal, és nagyon sokat segített a film készítésében. Több olyan ember volt azonban, akik nélkül nem készült volna el ez a film. Hoós Ildikó tanárnő a szereplők felkészítését irányította. Dr. Nagy Imréné végezte a filmmel kapcsolatos szervezés legnagyobb részét. Horváth Imre szerezte a film zenéjét. Miután a legnagyobb probléma már megoldódott, meg lehetett írni a forgatókönyvet, meghallgatásokat tartani, aztán szereposztás, próbák, forgatások, szinkronálizások következtek. Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium igazgatója fejlesztette az iskolai számítógépes rendszert, hogy a filmet vágni tudjuk.

- Voltak-e a munka során kiemelkedő pillanatok, amikor minden sikerült, illetve holtpontok, amikor elkeserítő volt a helyzet, s csak a nagy akarás tudta továbblendíteni a munkát?

- Mivel ez az első filmünk, nagyon sok gond volt. Először hónapokban gondolkodtunk, de lassan kénytelenek voltunk években gondolkodni. Sokszor felmerült bennünk a kérdés, vajon ez a film megéri-e a rengeteg munkát. Itt is két választási lehetőség volt. Vagy a lehető legkönnyebb módon túl próbáljuk tenni magunkat a sok problémán, vagy minden problémát tőlünk telhetően a legjobban próbálunk megoldani. A másodikat választottuk, így a film bemutatóját többször el kellett halasztanunk. A film készítése több mint másfél évig húzódott. De olyan film lett, melyre nagyon büszkék vagyunk minden technikai hiányossága ellenére. Ezért, úgy gondolom, hogy ez a film nagyon emberi. Amikor komolyan belenézünk a lelkünkbe, akkor olyan sok problémával, hiányossággal, bűnnel találkozunk, hogy ugyanaz a kérdés merülhet fel: Vajon megéri-e a fáradtságot, hogy ezt a helyzetet megváltoztassuk. Ha nem a könnyű utat választjuk, akkor életünk végén mi is büszkék lehetünk - de mindig az Úr Jézusban. Rádöbbenhetünk, hogy milyenek voltunk, és milyenek lettünk!

Különösen a szereposztás hozott sikerélményt. Mindig is tudtuk, hogy tehetséges fiatalok fognak jelentkezni a filmre, de kellemesen meglepődtünk azon, hogy milyen tehetségesek. Kovács Annamaria, Bogáth Mónika, Masát Miklós, Németh Balázs, Sóska Zoltán, Virágh Ajtony, Sali Krisztina, Sudár Anikó, Bella Rita, Kulcsár Viktória, akik nagyobb szerepet játszottak a filmben, mind nagyon ügyesen szerepeltek. Különösen a negyedikeseknek vagyok nagyon hálás, mert a sok tanulás mellett is meghozták az áldozatot, hogy meglegyen ez a film. A fiatalok között sok nagyon rendes ember is van.

- Kinek szól a film? Természetes, hogy a "szülő-gimnáziumban" mutatták be először, nyilván az sem véletlen, hogy éppen Pünkösdhétfőn - de a későbbiekben hogyan fog alkotásuk szélesebb körben ismertté válni?

- A film elsősorban gimnáziumunk diákjainak, tanárainak szól, miután ők is szerepeltek benne, de ezenkívül a hívőknek szól, mert ők fogják megérteni a legjobban, s az ő világnézetüket akarja megerősíteni, aztán másoknak is szól, akik keresik az Istent, vagy sokat szenvednek, de most már mindenki ebbe a csoportba tartozik, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a film mindenkinek szól.

Először 2000 húsvétjára akartuk a filmet elkészíteni, majd 2001 húsvétjára, s miután ez sem sikerült, így most Pünkösdhétfőn mutattuk be. Ebből kitűnik, hogy a bemutatót mindig valamilyen nagyobb egyházi ünnephez akartuk kötni. Több Tévé már érdeklődött a film iránt, de mielőtt a tévében vetítenék, szeretnénk még rajta javítani.

- Az Ön életével kezdtük - zárjuk is azzal! Tervei szerint hogyan alakul majd Theodore atya nyári vakációja?

- A nyári szünetben hazamegyek Amerikába, saját Rendházamba. Pihenni azonban csak két hetet tudok, mert ott is bőven akad munka. Többek között törzsvezetőként fogok dolgozni a nyári táborunkban 6 -13 éves táborozó fiúk számára. Aztán hétvégenként misézni, illetve gyóntatni szoktam különböző plébániákon.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. jĂşnius 09., szombat 18:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület