CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Középpontban a régiót érintő kérdések

Hotel Sopron: osztrák-magyar stúdióvita
Középpontban a régiót érintő kérdések

Österrich Regional Gesprach címmel szervezett immár második alkalommal kerekasztal-beszélgetést az ORF Burgenlandi Stúdiója. Június 10-én, vasárnap délután a Hotel Sopron adott otthont a találkozónak, amelyet az ORF élőben közvetített. A találkozó témája: az EU-bővítés, illetve a bővítés hatása Burgenland, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére.

A meghívottak közt az osztrák pártok burgenlandi képviselői voltak: Karl Kaplan (ÖVP), Helmut Bieler (SPÖ), Karl Schweizer (FPÖ), Terezija Stoisits (Zöldpárt). Magyar részről Szalai Annamária (Fidesz) és Bebes István (Fidesz) parlamenti képviselő volt jelen. Utóbbi az EU Integrációs Bizottság tagjaként. A vitadélutánon részt vett Barsiné Pataky Etelka, hazánk bécsi nagykövete, meghívott volt dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármesterén kívül Kismarton polgármestere, Alois Schwarz, azután a fertőrákosiak első embere, Palkovits János is.
A beszélgetést Gerard Gross, az ORF Burgenland főszerkesztője vezette Barbara Gansfuss közreműködésével. A műsor és a téma szakértője a nemzetközi hírű újságíró, az ORF intendánsa, az osztrák televízió EU Stúdiójának vezetője, Paul Lendvai volt. A szakértők között foglalt helyet Székely Csaba, a GYSEV Rt. osztrák üzletágvezetője. A résztvevők két témában cseréltek véleményt. A közlekedés jelenlegi és csatlakozás utáni várható helyzetét elemezték. Szó volt a régió észak-déli közlekedési tengelyének közúti és vasúti kialakításáról, amelyben a vélemények ugyancsak eltértek.
Bali József ezredes, a Győri Határőr Igazgatóság igazgatója a közbiztonság témakörében ütközött az osztrák véleményekkel. Szomszédaink aggodalmai az illegális határátlépők növekvő számára irányultak. Kérdéseik pedig a közbiztonsági intézkedésekre, a határok biztosítására, hazánk esetleges EU-csatlakozását követően. A résztvevők abban állapodtak meg, hogy folytatják a vitát.

K.M.



2001. június 15., péntek 08:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület