CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Beszélgetés Annus Adriánnal váltás, újrakezdés és csúcsok után

Parkolópályáról a világ élére


Vas Népe június 12. Kedd, 15. oldal (he) szerzői jelöléssel

"Új életet kezdtem", summázza röviden Annus Adrián szárnyalása okait. A Haladás VSE kalapácsvetője egy hónapja vezeti a szám idei világranglistáját, s szombat óta egy hatalmas, 83,39 méteres egyéni csúcs tulajdonosa is.
Annus Adrián (28) legutóbbi igazán sikeres éve 1998-ban volt, amikor is nyolcadik lett a budapesti Európa-bajnokságon. 1999-ben 81,73 méteres egyéni csúcsot ért el, de nem tudott kijutni a világbajnokságra. 2000-ben 78,15 volt a legjobbja, Sydney-ben nem került döntőbe. Az olimpia után klubot váltott. Az idei szezonban három versenyen indult, s mindháromszor - 82,37, 82,81, 83,39 - újabb és újabb egyéni csúcsot ért el.

Öt méterrel több
- És mégsem repked a boldogságtól.
- Mert még mindig csak ott tartok, ahol tavaly kellett volna. Hogy akkor miért nem sikerült, azt nem fejteném ki. Magam is hibás voltam, más is; lezártam azt a szakaszt. Váltottam.
- Mennyiben lett más az élete a Haladás kötelékében?
- Rengeteg dologban. Olyan típusú vagyok, akinek fontos, hogy bízzanak benne. Most nem másod- vagy harmadhegedűs vagyok. Tavaly csak küszködtem a technikai problémákkal. Vida Józsi nagyon jó szemmel vette észre a hibákat, és segített kijavítani. Nagyon nagy edzők kimondták már: nem szabad hosszú távon egymás konkurenseit együtt edzetni. Mert gyarló az ember, a porszemből elefántot csinál, azt is ellenségeskedésnek veszi, ami valójában nem az. De nemcsak idegileg, fizikailag is kizsigerelik egymást a versenyzők. Mert óhatatlan, hogy egymást figyelik, és edzésen is versenyeznek. Pedig nem a másik eredményeinek kell engem motiválni, hanem nekem kell saját magamat.
Tíz kilóval kevesebb
- Úgy hírlik, életmódot is váltott.
- Fogytam tíz kilót. Tavaly 121 kiló is voltam, most az alapozás után 107. Először féltem, hogy kevés, de nem. Gyorsabb lettem, mégis erősebb. Könnyűnek érzem a kalapácsot, és tudok is vele bánni. Visszatért a jó mozgásom. Ami a külső körülményeket illeti: nekünk, akik átigazoltunk a Haladásba, pillanatok alatt rá kellett döbbennünk, hogy parkolópályára kerültünk, senkire, csakis magunkra és egymásra számíthatunk. No meg a családra, mert az biztos, hogy önzetlenül segít. Hogy mást ne említsek, a szövetségtől - bár olimpikonok voltunk - mi kaptuk a legkevesebb felkészülési hozzájárulást. Kevesebbet, mint néhány ifjúsági és serdülőkorú atléta. Előbb bizonyítsunk, mondták. Csak egy példa: én ebben az évben 440 ezer forint támogatást kapok a szövetségtől. Egy hasonló kaliberű német versenyző 280 ezer márkát, azaz 35 milliót a sajátjától. És nekünk velük kell felvenni a versenyt. Elhatároztam, hogy erre az évre rááldozom a megtakarított pénzemet, nem sajnálok semmit magamtól. Profi eredményekhez profi körülmények kellenek. Idén először minden van: orvos, gyúró, sztrecsing-edző, megveszem a legjobb táplálék-kiegészítőket, vannak regenerációs lehetőségeim. Vissza akarok kapaszkodni a világ élmezőnyébe.
- Gyakorlatilag ez máris sikerült. Három éve nem dobtak a világon 83 méter felett. Érez valami felső határt?
- Fogalmam sincs, mi lesz ebből. Azt tudom, hogy miután októbertől májusig kőkeményen dolgoztam, ebben az időszakban jónak kell lennem. De az is biztos, hogy én sem kerülhetem el a hullámvölgyeket. Szeretném minél előbb megdobni a 78,50 méteres vb-szintet - hétfőtől lehet -, aztán egy időre elfelejteni a métereket. Egy hónap nagy munka kell még ahhoz, hogy másodszor is csúcsformába kerülhessek.
Csúcs, csúcsforma
- Mennyire fontos velejárója ennek az új országos csúcs? (Gécsek, 83,68, 1998.)
- Hazudnék, ha azt mondanám, nem izgat, de nem mindenáron. Akkor sem lennék elégedetlen, ha idén már egy centivel sem dobnék nagyobbat, de állandósítani tudnám a 82-83 métert. Lehet, hogy jó is, hogy most még nem sikerült. Mert maradt egy plusz célom. Ott vagyok a kapuban, és be akarok jutni.
- S gondolom, augusztusban a világbajnokság kapuján is.
- Pillanatnyilag csak a szintteljesítés foglalkoztat, hiszen három komoly hazai riválisom van. Hiba volna, ha már most az edmondtoni vb kötné le a gondolataimat. De természetesen azért dolgozom, hogy idén végre előrébb jussak. Szeretnék versenyben lenni az érmekért. Itt a Haladásban nagyon jó kis csapat jött össze, mindenkiben ég a tűz, követjük egymás versenyeit, még közben is kapcsolatban vagyunk egymással. És már mindannyian tudjuk, hogy a saját kezünkben van az életünk.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. június 15., péntek 19:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület