CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Egy az Úr napjai közül

Lk 9,11b-17 Szívesen fogadta őket, és beszélt nekik az Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek, azokat meggyógyította. A nap már hanyatlóban volt. Odament hozzá a tizenkettő: „Hagyd, hadd menjen el a nép - figyelmeztették -, hogy a környékbeli falvakban és tanyákban szállást és élelmet keressenek maguknak, mert itt a pusztában vagyunk.” „Ti adjatok nekik enni” - válaszolta. „Nincs, csak öt kenyerünk és két halunk - mondták. - El kellene mennünk, hogy ennyi népnek ennivalót vegyünk.” Volt ott vagy ötezer férfi. Erre azt az utasítást adta tanítványainak: „Telepítsétek le őket olyan ötvenes csoportokban.” Úgy is tettek, letelepedtek mindnyájan. Most kezébe vette az öt kenyeret és a két halat. Föltekintett az égre, megáldotta, és tanítványainak adta, hogy osszák ki a népnek. Mindnyájan ettek és jól is laktak, s végül még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze.

A mondatot, miszerint "akik pedig gyógyulást kerestek, azokat meggyógyította", folytathatta volna az evangélista, hogy akik éheztek, azoknak enni adott, akik szomjaztak, azoknak inni adott stb. Jézus ugyanis, amikor rajtunk számon kéri a testi-lelki jócselekedeteket, akkor magából indul ki és magába tér vissza. Amit Ő tett, azt kell utánozni, és amit mi tettünk, azt Neki tettük.
A gondoskodó Isten képe egészen közel van a mai evangélium csodálatos kenyérszaporításához, ugyanis a hívő emberben ez egészül ki a nem csodásnak tartott, "megszolgált" kenyérrel és hallal. Csak amikor más megszolgáltak éhezését és nélkülözését látjuk, akkor kerülnek helyére a dolgok, akkor foglalhatja el bennünk igazi helyét a gondoskodó Isten, aki felkelti napját, és akinek gondja van ránk.
A feltételeket illetően egészen bizonyos: minden aszály és árvíz mellett van ennivalónk. Egy fiú táskájából kerül elő, és az osztás során még a maradék is megsokszorozódik.
A parancs: "Ti adjatok nekik enni!" nyilván átformálódik a jelen viszonyok között, más hangsúlyt és más helyen érzünk a mondanivalók és tennivalók között. A szeretet azonban leleményes, mindig új formát, lehetőséget talál, csak a tartalom, az égre tekintés és az áldás azonos.
Áldottnak neveztetni és a gyakorlatban azzá válni sokak álma, pedig nem más az, csak a körülöttünk levő valóság. Ebben a valóságban, az utcákon hordozzák ma végig a lényegi lét teljességét, amit a katolikusok Oltáriszentségnek, az Úr testének mondanak.
Értelmezni persze hitben kell a dolgokat, mert az intellektus gyeplőt tesz a szállni szándékozó hála szájába és nyakába: visszafogja a őszinte öröm Pegazusát. Jaj azoknak, akiket folyton visszaránt a földre az egyeztetés, az ész, valamint az élő hit hiánya. Majdnem minden megmagyarázható, csupán az élet alapvető dolgaira nincs számukra megfelelő válasz. Ezeket a kérdéseket pedig, kivéve az éhség pillanatát, az intellektuális ember is meglepően kevésszer teszi fel.
- DI -



2001. június 15., péntek 21:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület