CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

"Hegyek völgyek között zakatol..."

Hegyek völgyek között zakatol...

Senki ne lepődjön meg, nem a dalban említett vonatról van szó, sokkal inkább a város útjain közlekedő járművekről. Sokadik telemet töltöm volán mögött, s már nem lepődöm meg olyan apróságokon, mint például a téli nagy fagyok utáni kisebb-nagyobb felfagyások, kátyúk. Nálunk ez természetes, akárcsak a síkos utak, melyek nem a jégtől csúsznak, hanem a november óta le nem takarított só, por, szemét, sár, és persze a hónak, vagy a víznek megfelelő keverékétől.
Visszatérve a kátyúkra. Kátyú mindig volt, van és lesz. (Leninről is valami hasonlót mondtak) De azt végképp nem értem, miért mindig ugyanott, ugyanazokon a helyeken keletkeznek ezek a lyukak. Nap, mint nap végigmegyek a Csengeri utcán, és kíváncsian figyelem kinek, hogyan sikerül bravúrosabbnál bravúrosabb manőverrel kikerülni a Batsányi utca és a már említett Csengeri utca kereszteződésében levő gödröt, s miként lejtenek csodálatos tánclépéseket a fröccsenő víz elől menekülő gyalogosok. A különös az, hogy az említett helyen többször is javították már az utat (évente egy-két alkalommal), s ennek ellenére mindig kifagy, és mindig ugyanott. Ha ez így megy tovább, rövidesen idejárnak a foltvarró tanfolyam hallgatói, hogy tanulmányozzák az aszfalton elhelyezett minta művészi értékét.
Úgy gondolom, itt megint valami speciálisan MAGYAR dologról lehet szó. Sopron határában december közepén új bevásárlóközpont nyitotta meg kapuit. A főútvonali leágazás és a parkolóba vezető út szép új aszfaltréteget kapott. Az azóta eltelt mintegy másfél-két hónap annyira megviselte ezt az új réteget, hogy az út közepén három (napról napra nagyobbodó) gödör sorakozik. Ahol még nincs gödör, ott is sejthető, hogy csak hetek kérdése, és elporlik az aszfalt, hiszen már látszanak az apróbb repedések.
Nem akarom tovább untatni az olvasókat, mindenki találkozik ilyenekkel. De kérdezem:
Nem kellene valamilyen más technológiát alkalmazni?
Nem tudom, hogy csak látszat, vagy valóság az amerikai filmekben látható széles nagy utak minősége. Személyesen nem láttam, de van egy különös dolog rajtuk: Mindegyiken látszik, hogy évek óta nagy autósforgalom megy rajtuk. Az évek alatt beleivódott olajfoltok, guminyomok tisztán és egyértelműen kivehetők, javítgatásoknak nyoma sincs. Lehet, hogy Ők olyasvalamit tudnak amit Mi nem? Ha már annyira majmoljuk a nyugatot, valaki igazán megkérdezhetné e NAGY TITKOT, s talán kevesebb bosszúság érné a közlekedőket.
Addig azonban marad a "zakatolás" hegyek és völgyek között.

Lala



1999. február 03., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület