CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  


Egy nagyszerű, hosszú este után

A Régi Zenei Napok zenei estjeinek sorozatában az Orfeo zenekar, a Purcell kórus és négy szólista, Zádori Mária, Schöck Atala, Drucker Péter és Kovács István, Vashegy György vezényletével hosszú és fárasztó műsort mutatott be péntek este az Evangélikus Templomban.
Műsoron J.Haydn sacralis művei szerepeltek: a C-dúr Te Deum, a g-moll Salve Regina, majd a szünet után még a másfél órás Cecilia-mise (Missa Cellensis in honorem Beatissimae Virginis Mariae).
Nagyon lelkesen, tisztán és tudatosan adták elő a műveket az ifjú művészek; egy rendkívül nemes hangulatú koncertet élvezhettünk annak hosszúsága ellenére.


A közönség a kezdeti bizonytalanság után (vajon ki ismeri ma már a Salve Regina szövegét, latinul, olasz dialektusban?) lelkesen ünnepelte az előadókat.
Néhány apró, szinte jelentéktelen, de zavaró momentum mellett (a zenekar vonósainak kezdeti kísérési nehézségei, a nem kellő gyorsítás-lassítás az énekkarhoz és a szólistákhoz képest, a második mű távol játszó orgonistájának nem kellő hang-szétválasztása (egybemosódó futamok), az első mű első fúgájának nem kellő hangsúlyozása) tényleg mindenki dicséretet érdemel. Zádori Mária virtuóz és árnyalt előadásmódjáért, az alt szép dallamformálásáért, a basszista Kovács István kulturált énekléséért és a tenor tudatos és tiszta előadásáért, különösen a Credo szólójáért.
Külön szeretném kiemelni a Purcell-kórus gyors reagálását a karmester tempóváltásaira: énekkarnál ez nagyon ritka és különleges teljesítmény.
Nagyon szépen és tisztán szóltak a fúvósok a zenekarban. Semmit nem rontott az előadás élvezeti értékén a helyszűke miatt való kényszerű elhelyezés. (Szólisták és rézfúvósok oldalt.)
Talán a műsor megválasztásában elég lett volna a mise, de azok jártak jól, akik bírták a terhelést és végig figyelemmel tudták követni a teljes műsort.


Köszönet a mai estéért és a sok munkáért, mely érezhetően benne volt a produkcióban. Lassan, úgy látszik, meg kell szoknunk az olaszos, könnyebb és látványosabb szövegkiejtést. Ezt fájlalom, mert a művek nem erre születtek. A rossz kiejtés nem tartozik a szöveg autentikus előadásához.
Zeneileg értékes este született ma, ennek mindannyian örvendhetünk, akik csak töredéke voltunk nagyságban annak az embertömegnek, akik a hely lehetősége miatt ugyancsak élvezhették volna a produkciót, ezt a nagy hangversenyt. Vajon kihaltak Sopron hangversenylátógatói, vagy nem tudtak róla? Nem tudják megfizetni? Elképzelhető ebben a három hetes műsordömpingben. Mennyit ér meg nekünk, hogy ilyen élvezethez juttassuk Sopron polgárait?
- DI -



2001. június 29., péntek 23:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület