CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Balatoni nyár

Fekszem a parton, süt rám a Nap,
jó nekem a takaró, szárazon tart,
nekem már a Balaton megszokott dolog.

Felnézek. Egy talp. Egy nagy talp. Pontosabban egy pár. Na nem csak úgy egymagában, tartozik hozzá egy dagadt has is. Minden bizonnyal német. Ilyen sörhasa csak a németeknek vagy az schsoknak lehet. Egy magyar a KERMI által bevizsgált gumimatracon fekszik. (Garancia csak hegesztési hibákra!) Micsoda nemzetközösség!
Jobbra egy pedagógus kinézetű hölgy imádkozik épp a gyermekéért: "Gergőkém, az Isten áldjon meg!". Épp most jön egy papagáj: "Itt a finom kürtöskalács!". Valószínűleg régebben ember volt, csak az évek folyamán átváltozott. (Hihetetlen, ugye? Pedig ez könnyen megeshet bárkivel, lásd. Kafka: az Átváltozás.) Egy barna csaj fehér fürdőruhában... Tyűha! Nem semmi... Szemben velem egy férfi kérődzik. Ha nem eszik éppen, akkor vagy mobiltelefonál vagy pénzt szed. Sokat. 350 forintért árulja a vízijátszóteret 15 percre...

Bezzeg a régi szép időkben... Nem mintha megszokott dolog lenne a Balaton számomra, végülis csak 17 éve járunk le ide nyaranta egy-két hétre. Régebben még egészen másként nézett ki az egész. Volt zsiráf, meg homokvár, meg egy hatalmas fűzfa (tavalyelőtt vágták ki), meg vagy 30 cm-rel magasabb vízszint, meg finom lángos egy huszasért.
Persze egy-két dolog nem változik. Kedvenc fagyizónk még mindig a megszokott helyén áll (igaz, a mellette lévő két épületet már lebontották). Az ugráló sem veszett el, csak átalakult: zsiráf helyett egy nagy bálna nyitogatja a száját. Ugyanazok sütik a kürtöskalácsot. Magyar és német gyerekek sivítoznak a vízben...
Egyik oldalról a víz, a másikról pedig a büfék sora. Hatalmas választék, magas árakkal: gyrostól kezdve káposztával töltött lángoson át sülthalig minden kapható. Két helyen árulnak gépfagylaltot (ilyen Soft Eis-t). Egymástól kb. 5 méterre ülnek, a távolság 20 forintnyi árkülönbséget is magában rejt. Az első helyen egy idősebb hölgy árulja, a másikon pedig egy barnára sült, fehér ruhás, ifjú tündér. Talán nem kell tovább ecsetelnem, miért a drágább fagyit választottam.
A napolaj pedig tényleg hasznos. Csak használni is kell és nem a táskában hagyni, ahogy én tettem - vörösre égett vállamat most hűsítő kenőccsel kenegetem, egy fűzfa jótékony árnyékában. Az égen csak egy-két bárányfelhő bámészkodik - bezzeg tegnap fekete felhők vettek körül minket, és volt egy kis zápor is. Mondjuk az utóbbi hetek során nem sok eső esett, panaszkodnak a nagyszüleim.
Habár Soprontól kb. 160 km-re vagyok, tegnap este mégis összefutottam néhány ismerőssel a hűség városából. Kimentünk a mólóra és néztük a vitorlásokat, a kacsákat, na meg Siófok fényeit. És a vöröses színű Holdfelkeltét. Ha Petőfi látta volna, a Tisza című vers helyett a Balaton címűt tanultuk volna az iskolában.

A vasútállomás környékén, ahol régen az Aranyhíd étterem volt, most nagy fehér betűk hirdetik: betört ide is az amerikai kultúra, a Meki formájában. A körülötte lévő üzletekben német fiatalok vásárolgatnak. Egy fehér plakát vonja magára a figyelmem: Internetezési lehetőség. A térképen megkeresem a megadott helyet, szerencsére nincs messze. Egy kedves férfi fogad, na meg néhány szabad gép. Hiába, sok minden megvaltozott... Én is... A nyár is...

Balatonalmádi, 2001. 07. 06

Bacsi



2001. július 06., péntek 20:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület