CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Kevés a rekord méretű hal

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

JÚLIUSI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

Nem túl nagy az ehavi példány, de így is szép, és reméljük, hogy a következő hónaptól megjelennek az igazi óriások.

Bauer Ferenc kecskédi lakos a helyi fiatal horgásztavon április 1-én (!) 10,60 kg-os (66/70 cm) tükröst fogott. A 30-as előkéhez 25-ös előkét kötött és arra a 4-es horgot, amire giliszta+pufi szendvicset kínált fel az éhezőknek. Reggel negyed kilenckor gondolta egy arra úszkáló potyka, hogy itt az ideje a reggelinek, de pechjére a horog rabja lett, és csak 20 percig tudott ellenállni a szárazföldi ellenség kihúzó erejének. Így végezte be szépen induló földi létét, és forró lében szolgálta az ínyencek igényét.

SÜLLŐ

Kovács Ferenc budapesti horgász a Palotási víztározón április 21-én reggel kilenckor akasztotta meg ezt a gyönyörű, 9,80 kg-os (86/55 cm) Süllőt. A mázlista horgász 0 20-as zsinórjára csemegekukoricát tűzött, és lelki szemei előtt pontyok jelentek meg. Mi történik erre? Egy arra lebegő gyönyörű vegetáriánus süllő felszippantotta azt a vacak egy szem kukoricát, és ezzel megpecsételődött a sorsa. Már negyed óra után feladta a reménytelen küzdelmet, és okozott hatalmas örömet kifogójának. Megjegyzendő, hogy az elmúlt évben csak négy darab ennél nagyobb süllő akadt horogra!

BUSA

Csontos Bálint 13 éves eleki ifihorgász április 8-án az Eleki 1-es számú téglagyári tavon 0,35-ös zsinórral twiszterezett. Mindez délután három óra körül történt, és már az első dobásnál beleakadt a horga a hatalmas busába. Harcsára gyanakodott a nagy súlyt érezve, de a felszínre kerülve látta, hogy busa az áldozat. Negyven percig tartott a fárasztás, és hárman segítették a 45,50 kg-os busát szárazra. Vajon milyen íze lehet egy ekkora busának?

TÁVOLI VIZEKEN

KÍGYÓ FOGAKKAL

A lingcod (Ophiodon elongatus) tudományos nevét a görögből kapta (ophis=kígyó, és odon=fog). Elérheti a 1,5 m testhosszúságot és a 45 kg-ot. Mexikó és Alaszka között fordul elő sekély, sziklás vízrészeken éppúgy, mint a mélységben - 2000 m-ig. Országonként eltérő méretkorlátozás és tilalmi idő védi. Hallal (hering), haldarabokkal fogható. Vigyázat, harapós!

PREPARÁTORI DÍJ NYERTESE

Az ausztriai Hofinger preparátor cég tavaly interneten becslési versenyfelhívást tett közzé, amelyben egy olasz horgász által fogott, 2,78 m-es harcsa testtömegét kellett megtippelni. (A helyes válasz 144 kg). Mivel két horgász tippje is pontos volt, a sorsnak kellett dönteni. A szerencsés nyertes a luxemburgi Putz úr lett, akit a Hefinger cég 1500 márka értékű utalvánnyal jutalmazott.

A "LÁTOTT" JÁSZ

A polaroid szemüveggel a patak közepén a kavicsos homokpadon négy nagy jászkeszeget vesz észre Jens Bursell. Korábban a patak folyóba torkollásánál látott hasonlókat, onnan vándoroltak fel. A sekély vízben úszót nem használhatott. 0,15-ös zsinórjára 0,12-es előkét kötve, fenékólommal kínálta fel a 10-es horgon a 3-4 szál gilisztát. A csalit a jászok elé görgette a vízzel. A kapást a bothegy rándulása jelezte. A bevágás után szokatlan erővel menekült a hal a folyás irányába, de rövid kirohanások után sikerült kimeríteni a képen látható 2 kg-ot meghaladó példányt.

HALLÉPCSŐ A VÍZLÉPCSŐ ELLEN

A Düte már nem kettészakított patak. A halak számára eddig járhatatlan 2 m magas gátat hallépcsővel tették a halak számára használhatóvá. A kezdeményezés a helyi legyező horgászegyesületé volt, a hallépcső konstrukcióját építészek és haltenyésztők együtt alakították ki. 15 medencéből áll; a 90 000 márkás építési költségen Georgsmarienhütte város, Osnabrück körzet természetvédelmi alapítványa és a hannoveri Koloster Kamara osztozott. Az üzemeltetésről a horgászegyesület gondoskodik.

JÉGVIHARMADARAK, GEJZÍREK ÉS PIROS TŐKEHALAK

Izland nemcsak forró forrásairól, füstölgő vulkánjairól, gejzíreiről és gigantikus vízeséseiről híres, hanem az Északi-tenger halban gazdag partjairól és a horgászat számára még feltáratlan területeiről is.

A vízfenékre leeresztett pilkerek rövid mozgatás után kapást eredményeztek, és a robusztus multiplikátoros orsókkal a több kg-os tőkehalakat épp elég felcsévélni. Hatannégy óra alatt mintegy száz tőkehalat fogtak, amelyekből tízet tartottak meg esti falatozásra.

A Hrisey szigetnél piros színezetű tőkehalakat is fogtak. A képek a félszegúszókon kívül tőkehalat és a leghíresebb izlandi vízesést, a Dettifossit mutatják.

MEGFULLADT A SÜLLŐT LENYELŐ CSUKA

Nem mindennapi esetről tanúskodott a Fish und Fang szakírója, Jan Eggers. A hollandiai Medemblikknél egy 111 cm-es élettelen csukát találtak, amely egy 77 cm-es süllőt nyelt le, és megfulladt. (Az adatok feltehetően a teljes testhosszat jelentik - a szerkesztőség megjegyzése). A süllőnek csak a farka kandikált ki a csuka szájából.

Miután a süllőt kihúzták a csukából, láthatóvá vált, hogy a süllő fejét a csuka már részben megemésztette. A harapásnyomokból az is kitűnt, hogy a csuka az áldozatát először oldalról támadta meg, majd fejjel előre nyelte le.



Tvordy György

2001. jĂşlius 10., kedd 16:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület