CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Szüksége van-e Európának védőszent(ek)re?

Mt 24,37-44 Az Emberfiának eljövetelekor úgy lesz, ahogy Noé napjaiban történt. A vízözön előtti napokban ettek-ittak, nősültek, férjhez mentek egészen addig, amíg Noé be nem ment a bárkába, s jött a vízözön, és el nem ragadta mindnyájukat. Ugyanígy lesz az Emberfiának megjelenésekor is. Akkor, ha ketten lesznek a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ha két asszony őröl a malomban, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok, melyik órában jön el Uratok. Gondoljatok erre: Ha a ház ura tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, bizonyára virrasztana, és nem engedné, hogy házába betörjön. Legyetek hát készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amelyikben nem is gondoljátok!


Egyenes a kérdés, egyenes hát a válasz is: szüksége van, mert látványosan nehéz helyzetbe került az öreg kontinens. Elkapta a lendkerék - ahogyan mondani szokták. Más életmódot és más ideálokat próbál-kénytelen választani.
Bármennyire "öreg és tapasztalt is", nem veszi észre, hogy bizonyos magatartásformák, bizonyos normatívák mind-mind feltételekkel bírnak. A játéknak szabályai vannak és csendőrei, akik a szabályokat betartatják. A fogyasztói társadalomnak nincsenek megújulási periódusai, viszont vannak nyertesei és vesztesei, akik többnyire mindig ugyanazok. Vannak persze látványos bukásai és látványos felemelkedései is, melyek egy állandó ellenfél-centrikus, ellenségkereső magatartást feltételeznek.
Csak együttes mozgásban, indexek által mutatott trendekben, össznépi teljes fogyasztásban és emésztésben gondolkodik.
Európa védőszentje Szent Benedek, a Regula, minden szerzetesi normák legelsője és talán legtökéletesebbjének szerzője. Ehhez nyúlnak vissza, őt kérik mindazok, akik Európát meg szeretnék újítani, hogy ne a kitaszítottak idegen földrésze, hanem a befogadók területe lehessen. Már sok minden elszállt, mint a tűnékeny remény, talán szerzeteken belül is, de szerzeteken kívül is már csak hírmondója van a keresztény Európának. Hiába a megmaradt történelmi emlékek - mint antikvitást, mint kihalt őshüllőket emlegetik Szent Benedek családját. Magyarázzák a nem értőknek a gyökerekből nőtt hajtást.
Nincs igazam? A Kecske Templom káptalantermében az idegenvezető mítoszokról beszél, annak alakjait "prezentálja" a szájtátó hallgatóságnak. Semmi konkrétum, semmi időbeli elhelyezés ott, ahol 15 cm-es szinteken mindig új kor található. Amikor kifelé megy a "vezetett társaság", megkockáztatom és felemelem a hangom: "talán úgy jobban tetszenek ismerni ezeket a 'mítoszokat', mint a hét főbűnt". Köszönetteljes mosolyok, és talán már azt is tudják, hol jártak: Európában.
Lehet, hogy ezen a nagy elmén és keresztényen is múlik, de különösen rajtunk, akik mást is el tudunk képzelni a farkastörvények helyett, hogy Európa megtartja-e integritását. Rossz versenyző, eleve vesztes az, aki más pályáján, mások szabályaival versenyez: nem fogja babér övezni homlokát.
Európa legyen európai: ettől válik vonzóvá, ezért jönnek tanulmányozni ide a múltat a távoli keletről és nyugatról egyaránt. Európának hagyományai vannak, melyet a gyökértelenek mindig is irigyeltek.
Európa legyen krisztusi, legyen olyan, mint amilyennek szánták: legyen a világ irgalmas szamaritánusa. Ez persze csak akkor lehet igaz, ha egyénekre is lebontjuk a feladatokat, hogy felébredjen álmából. Szent Benedek ott áll előttünk: nyissuk ki a Könyvet!
- DI -



2001. jĂşlius 10., kedd 18:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület