Tisztelt Borbarát! Kedves Olvasó!
A következőkben teljes tartalommal közöljük Dr. Székely Lajos és Molnár Tibor soproni szerzők dolgozatát, a Kékfrankos eredetéről.
A jövőben rovatunk törekedni fog arra, hogy egyre több szakmai munka jelenjen meg az interneten a soproni oldalakon.
a szerkesztő
Dr. SZÉKELY LAJOS - MOLNÁR TIBOR:
BOR SZÁRMAZÁS ÉS EREDET VÉDELEM EURÓPÁBAN
CÍMMEL MEGTARTOTT
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA ELŐADÁSA I.
EURÓPAI BORVÁROSOK TALÁLKOZÓJA
SOPRON, 1997. DECEMBER
A KÉKFRANKOS EREDETÉRŐL
A Kékfrankos Sopron város és a soproni borvidék jellegzetes vörösbora.
Ahogyan a hűségtorony a város jelképe, úgy a soproni borvidék Kékfrankos
boráról nevezetes.
A Kékfrankos egyik legértékesebb vörösbort adó fajtánk. Tőkéi kiegyenlített
állományú ültetvényt alkotnak, kevés hajtást nevelnek és könnyen kezelhetők.
Termőképessége kielégítő. Minden évben megbízhatóan terem, de esetenként
kötődése nem tökéletes. Szeptember végére 16, október első felében 17-18
fokos a mustja. A legrosszabb évjáratokban is elfogadható minőséget terem.
Nem rothad. Bora szépszínű, finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas.
Minden vörösbor-termő vidéken és az ezekkel szomszédos jó bortermő helyeken
telepíthető. A Kékfrankos a magyar vörösborszőlő fajták között vezető szerepet
játszik. A nemesítők gyakran használták szőlőpartnerként, az osztrák Zweigelt
és a Blauburger, a Táltos, a Magyar-Frankos, a Rubintos, továbbá a Kozma
Pál és társai által nemesített CS.V. 420 és a CS.V. 525 fajták ismertek.
1970-ig az országosan 2500 hektár Kékfrankos szőlőterület fele a soproni
borvidékén volt.
Feltételezett eredetével többen is foglalkoztak, és általában ausztriai
eredetűnek tartották. A francia Viala-Vermorel ampelográfia szerint a fajtáról
a XIX. század első felétől hiányzanak az ismeretek.
Az osztrák Helmuth Roma a Kékfrankos eredetéről írt munkájában a fajta
megjelenését Nagy Károly császár /768-814/ uralkodásának idejére teszi.
A frank birodalom megalapítója lelkesen foglalkozott a szőlőtermeléssel.
Az avarok feletti győzelem és a birodalom keleti részének /Ostmark/ megalapítása
után kivágatta a rossz "hun" fajtákat, és francia fajtákkal pótoltatta.
Az elképzelésnek ellentmond, hogy az ampelográfia szerint a Kékfrankos
jellegzetes francia, a convarietas occodentalis subconvarietas gallika
vörös-bor fajtákhoz tartozó Cabernet, Medoc és Pinot fajtával ellentétben
convarietas orientalis subconvarietas caspica tartozó önálló fajta. Franciaországban
nem ismerték és nem is termelték.
A frankos név ettől függetlenül származhatott ebből az időből. A birodalomban
a termelésre kiválasztott fajtákat frank minőségi jelzővel illették.
Ilyen termelésre kiválasztott fajta lehetett a nem francia eredetű
Kékfrankos és a német nyelvterületen frankischnek, az észak olasz Friaul
tartományban franconiának nevezték.
Alsó-Ausztriában 1767-ben a fajtát Schwarze Frankisch néven ismerik.
A német Limberger név az alsó-ausztriai Retz körüli Limbergből származik.
Az újkor elején ez vörösbor termő vidék volt. Feljegyzések szerint Ferdinánd
császár kedvelte és rendszeresen fogyasztotta a limbergi vörösbort.
1898-ban jelent meg a Földművelésügyi Minisztérium "Útmutatás a szőlőművelésre"
című kiadványában, melynek egyik melléklete utasítás a szőlészeti és borászati
szakközegek számára. Ez ismerteti azokat a honi /európai/ vörösbort adó
szőlőfajtákat, amelyek hazánk egyes borvidékeit jellegzik. Az utasítás
az egyes borvidékekre fajtákat ajánl. Az 1893. évben megjelent kereskedelmi
rendelet az ajánlott fajtákat beosztásuk és sorrendjük szerint sorolja
fel.
A borvidék |
Kékfrankos |
Nagyburgundi |
Oporto |
Cabernet |
Merlot |
Kadar |
Kékfrankos megnevezése |
|
|
|
|
|
|
Rust-Sopron-Pozsonyi |
x |
x |
x |
x |
x |
- |
Pest-Nógrádi |
- |
x |
x |
- |
x |
x |
Neszmélyi |
x |
x |
- |
x |
x |
x |
Eger-Visontai |
x |
x |
- |
x |
x |
x |
Abauj-Miskolci |
x |
x |
- |
x |
x |
x |
Érmelléki |
x |
x |
x |
- |
- |
x |
Versecz-Fehértemplomi |
- |
x |
- |
- |
- |
x |
Villányi-Szekszárdi |
- |
x |
- |
- |
- |
x |
Balatonmelléki |
- |
x |
x |
- |
- |
- |
Ugyanez a kiadvány a szaporításra ajánlott szőlőfajták közül a "Kék
Frankos" szőlőről a következőket írja:
Más nevei: Pozsony vidékén: Blau-Frankisch, Rother Zierfandler:, az
ország többi részében: Nagyburgundi. Zalamegyében Oporto néven ismeretes,
Fertő vidékén Blauernek hívják. Tőkéje és vesszői erősek, fürtje tömött
és középnagyságú, jobb talajokon nagy fürtöket hoz. Bogyói gömbölyűek,
ritkán hosszúkásak, héja vastag, rothadásnak ellenáll. Érése korai, igen
jó minőségű és színű vörösbort ad, bőven terem. Metszése csapos, esetleg
szálvesszős. Itt megjegyezzük, hogy e fajta az ország legnagyobb részében
Nagyburgundi név alatt ismeretes, holott hazánkban valódi Nagyburgundit
/Gamay noir/ csak elvétve találhatunk. A zavart e fajta elnevezésénél még
tetézi az, hogy egyes helyeken pl. Zalamegyében és Neszmélyen a Kék Frankost
Oportonak, s a valódi Oportot Nagy Burgundinak nevezik.
2001. július 20., péntek 21:41
|