CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 22., szerda, Júlia, Rita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai I.: Papp Oszkár

A Templom utcai kiállítóteremben július 14-től látható Papp Oszkár festő-, érdemes művész kiállítása. Nyugodtan mondhatom, életmű-kiállítása, hiszen amellett, hogy ez a tárlat lehetőséget teremt az új alkotások együttesének megtekintésére, módunk nyílik arra, hogy történetileg nyomon kövessük az alkotó életében az itt látható "végső fokú" elvonatkoztatások és első látásra esetlegességnek tűnő vonal-kompozíciók születését.

Az avantgard jellegű kezdet után lépésről lépésre figyelemmel kisérheti a figyelmes látogató, szinte didaktikus rendszerezéssel magyarázva egyrészről az anyagok használatának kiterjesztését, azok tudatos használatát, másrészt a formák, konkrétan a fejek formáinak - másokhoz hasonló - leegyszerűsödését (Barcsay, Tóth M., Szántó P.), szinte szabályos gömbbé válását.


Az alkotó határozott szándéka, hogy a fej-arc-test-ember teljességét és egységét egy fejen belül ábrázolja, így sok esetben több is és kevesebb is a portré műfajánál a létrehozott mű. A külső szemlélő számára első látásra véletlenszerű "vonalhálók, repedések" formai kifejezésmódja, a gömbök és torzulások tudatos használata, az anyag adekvát megválasztása jellemzi Papp művészetét.

Tovább is egyszerűsíthetjük a mondandót, mely az élet egységébe bevonja a termő fa képének formai hasonlóságát, akár saját témáját, akár a kölcsönbe vett arcképet kódolja tovább, mind formai, mind tartalmi bővítményekkel megjelenítve azt (Greco).


Így fejezi ki a művész, így válik hihetővé a speciális szándék és a tudatos, a forma torzításával kifejezhető tartalmi megfeleltetés. Egyben így válik lehetővé, egyrészről a múlt kapcsolásával, másrészről a jelen megengedett - diffúz - eszköztárával a modern szó hátsó szándék nélküli hsználata.
- DI -2001. július 22., vasárnap 19:00


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület