CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Körmendi-Csák Galéria új kiállításai IV.: Polgár Rózsa
Szerencsésnek mondhatják mindazon soproniak és ide látogatók magukat, akik az elmúlt évben sorra látogatják a kiállításokat. Általában mind a szobrászok között, mind a festőknél nagyon különböző tehetségű és formailag a legkülönbözőbb módon alkotó művészekkel, ritkábban hazardőrökkel találkozhattak.


Ami egységes volt a kiállított anyagokban, az a textilművészet egyenletesen magas színvonala. Mindannyian egyéniségek, sajátosan fogalmazó egyedek, ugyanakkor valamiképpen érezhetően ugyanazt a nemes alapot tudhatják magukénak.


Mindez csendesen, a közéletben szinte hangot sem kapva, a háttérben, nőies szelídséggel fejlődött idáig, hogy most szinte sokkolja a látogatókat a tiszta egyenleg: a gobelin nemességét, a pasztellos színhatások nemes egymásmellettiségét vehesse észre a kiállítások nézője, miközben összetéveszthetetlenül egyéniek az alkotások.


Sajátjuk a kiállítóknak az is, hogy nem szégyellik bevallani: valamiképpen a szövés nemes anyagán keresztül látják a világot. Szinte magukba szippantják a valóságot, hogy mindenki elé a textilből szőtt "szemüvegen" át juttassák vissza, egyéni látásmódban.


Polgár Rózsa a mindennapok teljességét, az élet egész folyamatát ruhákon, ruhaneműkön, takarókon, kiskabátokon, mellényeken keresztül láttatja, ezek formai megoldásán, gyűrtségén, felgöngyölítettségén vagy behajtottságán át viszi gondolatait az anyagba, ezen keresztül pedig a nézőbe. Egyszerre több síkon, több gondolatmeneten, erkölcsi vázlaton át jut közvetve vissza az emberekhez a maguk valósága.

De minden magyarázatot nyugodtan nélkülözhet pl. az egymás mellé helyezett két mű: a Művészek kenyere és az Élet kenyere. Textíliát érzünk mint konkrét anyagot a kiállított mű mögött, mégis kettős értelemben is sokkal többről van szó, mint erről.
A művész mostanában szövegeket "installál" a gobelinbe, ez látható mind szakrális, mind egyéb alkotásain. Ezek megoldása még nyilvánvalóan tökéletesedni fog, de egy érdekes párosítás lehetőségét hordja máris magában.
- DI -



2001. jĂşlius 25., szerda 21:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület