Sopron, a felfedezésre váró borvidék
A fenti címmel jelent meg 2001. július végén egy színes
riport a NOUVELLE GAZETTE HONGRIE című, hazánkban is megjelenő kétnyelvű
francia folyóirat oldalain.
A lap főszerkesztője Aguera Laurent, aki
egyben kiváló borszakértő, tavasszal látogatást tett a Soproni borvidéken,
majd a Leghűségesebb Város polgármesteri hivatalában megkóstolta a hegyközségi
tanács által ajánlott borokat.
Büszkén mondhatjuk a kóstolás utáni véleménye és
a megjelent írás alapján, hogy a francia úr megdöbbenéssel fogadta a soproni
borok szépségét, ízvilágát, és azt kérdezte a gazdáktól, vajon ezeket eddig
ő miért nem ismerte.
Bízunk benne, a hazai és külföldi médiumok felfedezik
a Soproni borvidék borait, és a jövőben egyre többet foglalkoznak azokkal
mint a magyar borvilág különlegességeivel.
A kóstolt borok /14/ és a francia vendég rövid véleménye:
Zöld Veltelini - Luka József - gyümölcsös zamatú
Király Leányka - Magyar Dezső - diszkrét
Kékfrankos Rosé - Magyar Dezső - gyöngyöző
Merlot Rosé - Iváncsics Zoltán - a császár rozéja
Kéfrankos Rosé - Szita Ákos - üdítő
Kékfrankos Rosé - Bruckner Nándor - kiváló
Irsai Olivér - Taschner István - ajánljuk
Pinot Noir - Magyar Dezső - a franciák kedvence
Armada/Kékfrankos/ - Szita Ákos - tüzes
Kékfrankos - Princzes Ferenc – a 2000. év legjobb bora
Kékfrankos/barrique/ - Szita Ákos - harmonikus
Kékfrankos/selection/ - Franz Weninger - kiváló
Cabernet Sauvignon/barrique/ - Jandl Kálmán - elegáns
Zenit Molnár Tibor - nagyon édes
Keglovich István
2001. augusztus 01., szerda 21:25