CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Hol vannak a nagy harcsák?

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász- társnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

AUGUSZTUSI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA

PONTY

Ughy Péter pécsi horgász május 12-én éjjel 2 óra 5 perckor akasztotta meg a Dráva Hotedra nevű holtágán az idei eddigi legnagyobb potykát. A speciális bojlis felszerelésen kagylós ízesítésű, lebegő csalival késztette táplálkozásra a gyönyörű halat. A 0,35-ös zsinórral 8 percig kellett csak fárasztani az erős halat. A mérleg tekintélyes súlyt mutatott: 22,05 kg (91/78 cm). A mérés és a fotózás után a hal visszakerült éltető elemébe, örömteli dolog, hogy már nálunk is kezd elterjedni ez az etikus szokás!

BUSA

Keszthelyi Zoltán pécsi horgász a Dráva Hotedra nevű holtágán május 14-én éjjel negyed négykor 23,30 kg-os amurt fogott. Az előző nagy pontynál Keszthelyi úr segédkezett, itt pedig Ő kapta a segítséget horgásztársától. Ezt a halat is nyolc perc alatt sikerült partra kényszeríteni és mérlegelés valamint fényképezés után visszakerült a holtágba. Követendő eljárás mások számára is!

CSUKA

Holl István várpalotai horgász az egyesület kezelésében levő un. Beszálló- tóban május 17-én délután öt órakor 9,95 kg-os (103/53 cm) csukát fogott. A 0,37-es zsinóron fenekező szerelést alkalmazott és 10 cm-es vörösszárnyút tűzött a horogra csalinak. A megakasztott csuka viszonylag gyengén védekezett és 8-10 perc alatt megadta magát a sorsnak. Nyugodjék békében!

SÜLLŐ

Már megint egy vegetáriánus süllő tette boldoggá a pontyra váró horgászt! Szentesi Sándor karcagi horgász május 14-én (de jó volt a május közepe!) a Berekfürdői víztározón 7,60 kg-os (81/50 cm) süllőt fogott. Reggel 8 óra után néhány perccel etetőkosaras szereléssel, a felső horgon 3 szem csemegekukoricával amurokra várt. A 0,35-ös zsinórt figyelte és a kapásjelző emelkedésekor bevágott. Még nem sejtette, hogy milyen értékes hal akadt a horgára, csak a 10 perces fárasztás végén vette észre a remek süllőt. A hal száj szélébe akadt horog biztosan ült. Micsoda szerencs !

COMPÓ

Puzsenic Béla bátonyterenyei horgász a Maconkai-víztározón március 24-én fogta 1,52 kg (38/26 cm) a szép compót. A fenekező készség horgán esőgiliszta csábította a halakat, és az éppen arra úszkáló compó kedvet kapott a gusztusos gilisztára. A horog a szájába hasított, de akkor már késő volt, a horgász nem sok esélyt adott neki és a szárazra emelte.

TÁVOLI VIZEKEN

A CSUKA FÁRASZTÁSA

Melyik avatott csuka-horgász nem érte még meg, hogy a bizonyosra vett kapitális példány már közel volt a víz felszínéhez és a megragadáshoz, amikor a hal még egy utolsót "robbantott", amikor is egy nagy búrvány, a bot hegye a vízbe rántva és a zsinór csattanásával véget ér az "előadás"…

Legyünk őszinték, az ilyen esetek 90 százalékban a horgász által elkövetett hibákból adódnak. A hiba gyakran már a kapás előtt megtörténik: nem gondolunk arra, hogy a part viszonyai vagy a vízben levő akadók nehezíthetik a fárasztást, illetve a szákolást. Fárasztáskor egyforma hiba a túl erősen beállított fék és a halnak kedve szerinti futni engedése. Lehetőséget kell adni a halnak arra, hogy kör-körösen haladjon védekezése közben, amikor a parton követni lehet. Végül: legyen szívünk az ilyen gyönyörű halat - a cikk szerzőjéhez hasonlóan - visszaengedni…

A PIROS GUMIÖRDÖG

Peter Schneppenhorst verhetetlennek tartja a balinra. Ezzel fogta a Felső-rajnai 7,4 kg-os képen látható rekordpéldányt is.

IGAZI LEGYEZŐ TEREP

A hegyi folyó kristálytiszta vízében ilyen pisztrángra vágyik a gázoló horgász…

HORGÁSZNI - FINOMAN

Irigylésre méltók azok a legyező horgászok, akiknek egy jó pisztrángos víz folyik az ajtajuk előtt, akár Bajorországban, akár Ausztriában, akár Svájcban. Az ilyen völgyeken át tekereg, szakadékokon zuhog alá, csendesen morajlik az erdőben és olykor pont egy országút hosszában kígyózik. Ilyenkor már a kocsiból kitekintve sejthető a pisztrángok tartózkodási helye. De nem minden vízfolyás gazdag pisztrángban. A legyezőhorgászok szerencséje, hogy jó néhány fehér-hal érdeklődik a szárazlégy iránt is. Bernd Koleisa kedvence a nyúldomolykó és a bodorka. Különösen az előbbi ugrik szívesen a műlégyre. Mindig kis csapatban mutatkozik, amit kis, finom gyűrűzések árulnak el a víz felszínén. Ezt a háttér észrevétlenségéből minitávcsővel vizsgálhatjuk. Horgászatánál fontos, hogy legalább 3 m-es legyen az előke és vékony , 0,12-es. A műlégynek is kicsinek kell lennie. A fáradozás jutalma az olyan szép nyúldomolykó, mint amilyen a képen látható.



Tvordy György

2001. augusztus 07., kedd 15:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület