CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Hát nem tudom...

Szokta kezdeni Jiri Menzel cikkeit egy prágai lapban, én persze nem akarom magamat hozzá hasonlítani, de hát én sem tudom!

Nem tudom ugyanis, mit gondoljak.

Azon is sokat gondolkoztam, megírjam-e?
De talán valaki elolvassa és egyetért, vagy azt gondolja: hát, igaza van. Legrosszabb esetben legyint egyet.
Eleinte dúltam-fúltam, majd morogtam, ilyen nincs, vagy mégis? Lehet, hogy én vagyok szakbarbár és sokat várok? Aztán beszéltem olyanokkal, akik hasonlóan látták, hallották, voltak olyanok is, akik nem tartották katasztrófának. Valójában nem is az, csak bosszantó.


Történt ugyanis kis hazánkban, egy országosan ismert, kereskedelminek mondott médiában. Amolyan "beszélgetős műsorban", ahol mindenki elmondhatja a véleményét, persze arc nélkül, de talán itt nem ez nem is fontos. Így könnyebb a közlés, (néha nagyobb is a közlésvágy).
A kellemes hangú műsorvezető nő közli a hallgatósággal a témát: "A gyógyítás forradalmát ígérik az őssejt kutatások, ezekkel leküzdhetők lehetnének eddig kezelhetetlen betegségek. A kutatásokhoz azonban embert kell klónozni."

Örültem a témának, engem is érdekel ez a kérdés - milyen jó hogy, az ország számos vidékéről fogok hozzászólásokat hallani. Nem hiszem, hogy nekem valaha is alkalmam lesz ilyen jellegű felmérésre.
Kevésbbé őrültem annak, hogy a klónozásra helyezték a hangsúlyt a betelefonalók. Kétségtelen ugyan, hogy klónozással is juthatunk őssejtekhez, ám nem csak ez az egytelen módja. Van számos más kevésbbé ismert eljárás is.

Aztán jönnek a hozzászólások...
Mintha nem arról lenne szó, ami a téma. Csak a klónozás szó az, ami a legtöbbször hangzik el. Pedig hát a kérdés - szerintem az volt: megengedhető e az őssejtekkel való gyógyítás?

Itt a média szerepe! Persze nemcsak erről a műsorról van szó, a média nemcsak informál, hanem formál is! Talán szerencsésebb lett volna, ha a műsor kezdetén, a máskor nagyon is felkészült műsorvezető! esetleg felhív egy szakembert - mert hát kis ország ide vagy oda, ezen a téren is vannak kiváló tudósaink! - és tisztázzák a fogalmakat. Talán nem értik félre.

Persze, nem vagyok naiv, nem hittem azt, hogy most valaki kimondja a megoldást. Pláne ebben a témában. Hiszen hol húzható meg a gyógyítás határa? Meddig gyógyszer, mitől méreg? Aztán ott vannak az etikai problémák! Zavaros víz. Épp ezért szükséges az, hogy tisztán lássuk a fogalmakat, sajnos általános az hogy a fogalmak nem tiszták. Mik is azok az őssejtek? Hogy juthatunk azokhoz? Mi ezzel a cél?

Persze én se tudok mindent! Bevallom az olvasónak, nem tudok még palacsintát sütni se. Nagyjából tisztában vagyok vele, mi is kell hozzá, de ha valaha is ráveszem magam, előtte okvetlen megkérdezem az édesanyámat, mert hát ő csinálja a legjobban!



Nagy Árpád

2001. augusztus 09., csütörtök 11:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület