CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A tűz-hordozó

Lk 12.49-53 Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon! Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Annyira szorongok, míg be nem teljesedik. Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Nem azt, hanem - mondom nektek - meghasonlást. Ezentúl ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás közt: három kettő ellen, és kettő három ellen. Meghasonlik az apa a fiával és a fiú az apjával, az anya a lányával és a lány az anyjával, az anyós a menyével és a meny az anyósával.”

Prométheusz "történeti utóda" elhozta a tüzet az égből. Jézus magáról és rólunk beszél. Sajnos, mindkét esetben igaza van.
Ő "megkereszteltetett" a szégyenfán, mi pedig megszégyenültünk a kereszt mellett. Ő elszenvedte mindazt, amit vállalt, a fájdalmak férfiúja lett, mi pedig nem szenvedhetjük egymást; ha lehet mindenben, de még a megvallott hitünkben is elhagyjuk mindazt, amit vállaltunk.
A tanítás kezdetekor a vég-cél, amit a kereszténység gyors terjedése oly közelre engedett jósolni, az Oikumené - a lakott Föld teljessége, egésze - annyira közelinek tűnt. Aztán megtorpantunk, és azóta is sok tekintetben állunk vagy hátrálunk. Sem kereszt-, sem hosszmetszetben nem a legszebb a kép.
Keresztmetszetben jó lenne legalább egy kereszténységet vallani, egyetemességet, egységet a legfontosabb kérdésekben, de csak egy-egy embert, egy-egy területet, egy-egy alkalmat találunk példának. Éget a tűz minden értelemben belülről: lelkesít és mardos.
Hosszmetszetben pedig a következő generáció mindig új és új, "meredekebbnél meredekebb" dolgokat vet fel. Nem ő maga akar hasonulni Krisztushoz, hanem apró, de határozott vonásokkal próbálja elmosni a krisztusi arcot. Ha nem talál problémát, hát keres.
Az "idők szavára" hivatkozik az örökkévalóság helyett, és elköveti sorra a mi bűneinket, bármennyire is óvjuk tőlük. (Egyébként a gyermekekre szokták mondani, ha mindentől úgy óvjuk, hát a saját lábában esik el!) Ha nem talál új kérdést, elővesz felújítva egy régit, s maga lepődik meg a legjobban (s még jó, ha beismeri), ha megmutatják, hogy mit ismétel. Mi, "öregek", sokszor ragaszkodunk egy olyan "beégett" képhez, mely "eddig jó volt, biztosan ez a teljes igazság" alapon nem vagyunk hajlandók, nem tudunk változni a jó irányba.
Mindaz, amit szégyellnünk kell - mert magunk ilyenek vagyunk, és mert mások ilyenek voltak - összegyűlt Krisztus keresztje alatt.
Egyetlen szerencsénk, hogy az evangéliumi részlet másodiktól a negyedik mondatig terjedő részei beteljesültek, mert másképpen reményünk sem lenne! Krisztus előre tudott mindent, és "előre" is szól a megváltás. Ha pedig igaz, amit magáról mondott, bízhatunk, hogy majd Ő lesz az, aki beszámítja nekünk - bánatunk után -, amit Ő végzett, annak ellenében, amit belőle mi ferdítettünk. Szóban, cselekedetben és mulasztásban.
- DI -



2001. augusztus 17., péntek 17:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület